Priden erikoisnäytös: Kaapistatuloelokuva, jossa ei surkutella homojen kohtaloa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 2

Erikoisnäyttäntonä esitettiin Priden päätöspäivänä tuore suomalainen elokuva ”Pihalla”. Siinä kesämökkinaapureiden pojat tutustuvat toisiinsa, ja samalla on tultava kaapista. Kaapistatulo voi sisältää hassuja tilanteita, joille saa nauraa.


Elokuva sai ensi-iltansa San Franciscossa hlbti-elokuvafestivaaleilla juhannuksen aikaan. Vastaanotto oli erittäin positiivinen. Ohjaaja Nils-Erik Ekblom kertoi, että suomalaisnuorten kohellukset välittyivät myös amerikkalaiselle yleisölle ja naurua riitti. Mutta on elokuvassa muutakin kuin naurun aihetta. Kaapistatuloa valmistelevalle nuorelle tilanteet vaikuttavat luultavasti hyvin aidoilta ja antavat ehkä rohkeutta asiasta puhumiseen esim. omille vanhemmille. Painostusyritykset heteroseksiin kotibileissä olivat piinallista katsottavaa ja lähellä henkistä kiusaamista. Vaikeassa identiteettivaiheessa nuori tarvitsee eniten rauhaa.

Elokuva on täynnä kauniita lähikuvia päähenkilöistä. Ympäristönä on suomalainen kesämökkimaisema parhaimmillaan. Veneellä lähdetään keskikaljabaariin. Viinasekoiluja ja huumehörhöilyjä oli aika paljon. Vähemmälläkin viinalla olisi ehkä saavutettu sanoma. Elokuvaa kuvattiin kolmetoista päivää.

Priden erikoisnäytös oli myös elokuvan ensiesitys Suomessa. Näyttelijöitä oli paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin. Mikko Kauppila 21-v. näyttelee Mikua eli kaapista ulos pyrkivää nuorta. Toinen nuori mies on Valtteri Lehtinen 20-v. He ovat elokuvan päätähtiä ja elokuvassa he ovat 17-vuotiaita. He ovat jollain tavoin uusia kasvoja. Näin he kertovat aikaisemmista teatteri- ja elokuvatöistään, ensin vastaa Mikko Kauppila:

Audio

Elokuvan kieli on nuorten kieltä. Moni sana jäi epäselväksi ja vastaus löytyi englanninkielisestä tekstityksestä. Myös Mikko ihmetteli joidenkin sanojen merkitystä. Hän on Tampereen seudulta. Kääntäjälle työ on vaativa, koska luultavasti mitään sukupuolielimiin liittyviä sanontoja ei sellaisenaan voi kääntää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yleisöä kiinnosti se, millaista oli tehdä tällaista elokuvaa. Näin pojat kertovat, ensin Valtteri, sitten Mikko:

Audio

Muitakin näyttelijöitä oli paikalla, mutta keskitymme tässä vain päätähtiin.

Setan varapuheenjohtajan Aleksi Koiviston mukaan elokuva on varmasti tärkeä monelle kaapistatulon parissa ponnistelevalle. Aika on otollinen. On ollut monta homoaihetta käsittelevää elokuvaa, mm. Tom of Finland ja Skam. Hän toivoo elokuvalle hyvää menestystä.

Audio

Elokuvan traileri Youtubessa

2 kommenttia

Nauraminen elokuvien homoille on vaikea asia. Aikaisempina vuosikymmeninä kuului naurun röhötystä joka kerran, kun kuvaruudulla nähtiin homosuudelma. Se oli pahantahtoista naurua. Tämä elokuvayleisö nauroi koomisille tilanteille ja se nauru oli luultavasti hyväntahtoista.
Tämä taisi olla vain kutsuvieraille? En ainakaan huomannut sitä Priden virallisessa ohjelmassa. Harmi. Olisi ollut kiva nähdä.

Sen sijaan Vinokinon ilmaisleffa Pushing Dead HIV+ -henkilön elämästä oli todella hyvä ( http://pridekino.vinokino.fi/index.php/helsinki-pride ). Suosittelen kun luultavasti tulee syksyllä varsinaiselle festarille.

Tietääkö kukaan mitä kuuluu tälle suomalaiselle homoleffalle, jonka piti tulla keväällä ulos? Tämä hetki kaislikossa ( http://ranneliike.net/teema/tekeilla-suomalaiselokuva-miesten-valisesta-rakkaudesta?aid=12491 ). Eikö leffaa tehty ollenkaan? 79% £3000-rahankeräystavoitteesta saatu Indiegogo Campaignin mukaan eli eikö rahaa löytynyt tekoon riittävästi? Mutta YLEkin mukana?!?

Kommenttia muokattu: 08.07.2017 klo 13:17