Nuori NHL-lupaus kertoi homoseksuaalisuudestaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Jääkiekkoilija Luke Prokop, 19, kertoi maanantaina homoseksuaalisuudestaan Instagram-päivityksessä. NHL-seura Nashville Predators varasi Prokopin viime vuonna.

- Hei kaikki. Samalla kun viime puolitoista vuotta on ollut yhtä hullunmyllyä, olen myös saanut mahdollisuuden löytää oman itseni. En enää pelkää ja peittele sitä kuka olen. 

- Tänään kerron ylpeänä kaikille olevani homo.

On ollut aikamoinen matka päästä elämäni tähän vaiheeseen, mutta en voisi olla onnellisempi päätöksestäni avata kaappini ovet. Pienestä pitäen olen unelmoinut olevani NHL-pelaaja, ja uskon, että aitona itsenäni eläminen sallii minun tuoda kokonainen itseni kaukaloon ja parantaa mahdollisuuksiani täyttää unelmani.

Hän kiittää päivityksessään perhettään, ystäviään ja agenttejaan, joiden hän toteaa tienneen nyt kertomansa asiat itsestään, ja antaneen tukensa koko matkalla. Prokop myös toivoo esimerkkinsä kertovan, että jääkiekkoyhteisö toivottaa homoseksuaalit tervetulleeksi, samalla kun työtä tehdään sen varmistamieksi, että jääkiekko todella kuuluu kaikille.

Virhe median upotuksessa.
Virhe median upotuksessa.

Prokop on ensimmäinen kaapista tullut kiekkoilija, jolla on voimassa oleva sopimus Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigaan kuuluvan joukkueen kanssa. Prokop solmi kolmen vuoden mittaisen tulokassopimuksen joukkueen kanssa 9. joulukuuta. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

NHL:n komissaari Gary Bettman on NHL.com -sivuston mukaan keskustellut Prokopin kanssa puhelimitse. Bettman kertoo todenneensa, että Prokopilla on NHL:n tuki takanaan ja ongelmien varalta hänellä on Bettmannin puhelinnumero.

- Jos ihminen ei voi olla oma aito itsensä, hän ei voi olla niin hyvä kuin voisi olla, sanoo Bettman. 

Vuonna 2002 Edmontonissa syntynyt Prokop pelaa puolustajana. Viime kaudet hän on edustanut WHL:n Calgary Hitmeniä. Hän on toiminut muun muassa joukkueen varakapteenina.

Pohjois-Amerikan ns. neljän suuren urheilulajin piirissä nähtiin kaapistatulo kesäkuussa, kun amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa, Las Vegas Raidersissa pelaava Carl Nassib kertoi olevansa homoseksuaali.

1 kommenttia

Nämä kaapistatulot ovat (yhä) tärkeitä. Joissain yhteyksissä on tuotu tässä uutisoinnissa esiin NHL:n ja jääkiekkoympyröiden konservatiivisuus. Päivitellään sitä, että tällaiset kaapistatulot ylipäänsä ovat yhä uutisia.

Ongelma on ennen kaikkea alemmilla tasoilla ja harrastustoiminnassa - ja pahenee mitä lähempänä ruohonjuuritasoa toimitaan. Kun jotain junnujoukkuetta valmentaa asenneongelmainen kouluttamaton hahmo, niin "normiin" mahtumattomat karsiutuvat jo siellä ( aiempaa keskustelua https://ranneliike.net/keskustelu/14468/sateenkaariystavallisempi-joukkueurheilu ).

Huipulla olevat ovat jo todistaneet osaamisensa, motivaationsa ja muut niissä ympyröissä tarvittavat avunsa. Mankeleita on ollut matkalla. Yksilön henkilökohtaisilla ominaisuuksilla ei välttämättä enää ole ihan hirvittävää merkitystä.

Se, että huipulle asti lopulta on kivunnut avoimesti homoja (tai muihin hlbti-ryhmiin kuuluvia) tyyppejä on tietysti tärkää. Tässä kohdassa asian esilläpidon merkitys on etenkin siinä, että ruohonjuurellakin nähdään esikuvia ja koetaan omalla kohdalla tie huipulle mahdolliseksi. Tähän työhön tietysti kuuluu se, että asiaton fanikäyttäytyminen homotteluineen saadaan kitkettyä.