Laulaja Jippu (Meri-Tuuli Elorinne), 36, tilittää elämäkertakirjassaan "Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä" (WSOY, 2022) myös suhdetta omaan seksuaalisuuteensa.
Aiheesta kertoo Ilta-Sanomat.
Jippu kertoo pohtineensa läpi elämänsä seksuaalista suuntautumistaan, ihastumisistaan sukupuolesta riippumatta. Kotona puheet lesboudesta saivat äidiltä tylyn kiellon. Hän itsepsykologisoi seksuaalisuuttaan ja puhuu "rikkoutuneesta seksuaalisuudestaan", "ylimukauvaisuudesta" ja ailahtelevasta mielialastaan; yhdessä hdessä hetkessä hän halusi olla naisen kanssa, toisessa hetkessä miehen kanssa. Myöhäisessä aikuisiässä hän teki päätöksen, ettei halua elää naissuhteessa. Sellainen rikkoisi hänen rajojaan: "-- kunnioitettava itseäni ja oltava uskollinen Jumalalle, jonka lähtökohtana on rakkaus". Seksuaalisuuden toteuttaminen naisen kanssa olisi hänen mukaansa valinta, ja lähtökohtana sisimmässään olevat haavat, äidin kaipuu - ei rakkaus. Käsitettä "biseksuaalisuus" tai "panseksuaalisuus" ei ole esillä ainakaan IS:n jutussa. Sen sijaan esillä on maininta, että paljon terveempiä ovat ne, jotka voivat yksiselitteisesti sanoa, että "olen homo" tai "olen lesbo". Toisaalta ainakaas IS:n jutussa ei mainittu heteroutta.
Jippu kertoo myös "sekavien vuosien" ajan kokemuksistaan "homoklubien arjesta". Mainituksi tulevat pimeiden huoneiden hikiset himot, seksuaalisen tarpeiden tyydyttäminen ja lihamarketit - vastinparinaan kahden ihmisen välinen suhde muussa merkityksessä. Hän toki myös toteaa, ettei tuomitse kenenkään ratkaisuja.
Toki kullakin on oikeus tehdä omat elämänvalintansa vapaasti - ja myös psykologisoida itseään haluamallaan tavalla. On kuitenkin jotenkin... surullista nähdä, miten seksuaalisusu nähdään tiukkoina lokeroina; usein kahtena, toisinaan kolmenakin.
Tosiassa meillä kaikilla taitaa olla jonkinlainen leijuva paikka seksuaalisuuden moniulotteisessa seinättömässä avaruudessa: olemme enemmän tätä kuin sitä, mutta vähemmän jotain kuin tuota - ja niin edelleen. Lokeroista on toki helppo löytää nimi kokemukselleen, etenkin jos se tuntuu itsestä kovin selkeältä, mutta nimillä ja tiukoilla määritelmillä rakennetaan myös tarpeettomia rajoja itselle. Typistetään ja pienenetään itseä.