Monet tunnetut henkilöt ovat solmineet yritysten kanssa markkinointisopimuksia: he antavat sovitusti kasvonsa, persoonansa ja medianäkyvyytensä kaupallisen yhteistyön kumppanille. Somevaikuttajat tienaavat elantoaan esittelemällä tai tuomalla esimerkiksi Instagram- tai Facebook-tilillään tai blogissaan esiin mainostavan toimijan palveluja ja tuotteita. Korvauksena yritys yleensä maksaa sovitun rahallisen korvauksen tai antaa esiteltävän tuotteen.
Yhä useampi ansaitsee jopa koko toimeentulonsa näin. Nykypäivänä somejulkkis tai somevaikuttaja on ammatti muiden joukossa. Saaduista tuloista tai eduista maksetaan verot. Monet pyörittävät blogiaan yrittäjinä, jotta tulonhankinta käy sekä maksajan että saajan osalta joustavasti, kuitenkin mahdollisimman vähin välikäsin.
Perjantaina Yle kirjoitti siitä, että Tämän kylän homopoika -blogista tunnetuksi tullut Eino Nurmisto mainostaa korkeakorkoista kulutusluottoa. Ei pikavippiä, mutta korkeakorkoista ns. järjestelylainaa, jonka ottamisen ideana on vanhojen pikavippien maksaminen pois yhdistämällä ne yhdeksi lainaksi. Nurmiston blogissa kulutusluottofirma tuo esiin ilmaista talouden hallinnan kurssiaan, sen sijaan että suoraan mainostettaisiin lainaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV puolestaan on aiemmin puuttunut luotonantajien harhaanjohtavaan markkinointiin, jossa luotonanto on naamioitu juuri velkaneuvonnaksi tai lainan kilpailuttamiseksi. Luottoja markkinoidessa ei saa markkinoida esimerkiksi velkaneuvontaa.
Asiaan tuo lisäulottuvuutta se, että Nurmisto on Helsingissä ehdolla kevään kuntavaaleissa Vihreiden listalla. Vihreiden puoluesihteeri kuuli Nurmiston kulutusluottomainoksesta Ylen kerrottua siitä. Puoluesihteeri toteaa Nurmiston kanssa keskusteltuaan, että kyse on ehdokkaan periaatteiden mukaisesta yhteistyöstä, eikä näe syytä puuttua asiaan. Vihreät ei kiellä ehdokkailtaan kaupallisten yhteistöiden tekemistä, sillä se on ihmisten työtä ja elinkeino. Olennaista on toiminnan läpinäkyvyys. Ylen jutussa on käsitelty asiaa laajemminkin ja esillä on myös eri puolueiden näkemyksiä.
Somevaikuttaja ja esikuva
Nurmisto on alleviivannut tiettyyn vähemmistöön kuulumistaan ja tuotteistanut sitä. Hän on myös pyrkinyt eräänlaiseen roolimallin ja esikuvaan asemaan.
Alkuaan omien tuntemustensa anonyymiksi purkautumisväyläksi luotu Tämän kylän homopoika -blogi tuli tunnetuksi, tekijä kaapista ja toiminta kasvoi suorastaan tuotteeksi. Nurmisto alkoi aktiivisesti käyttää sosiaalisen median alustoja. Syksyllä 2019 julkaistiin Homopojan opas, jossa luvattiin vinkkejä kaapistatuloon ja näkökulmia miesten väliseen seksiin. Noihin aikoihin Nurmisto myös kutsui itseään kenties sarkastisesti valtakunnan ykköshomoksi.
Olematta tarkemmin perillä kulutusluottoa mainostavaan blogistin rahankäyttötavoista saa nyt esillä olevan kaupallisen yhteistyötoiminnan kuvituksesta ristiriitaisen mielikuvan. Vähänkin verkon meemimaailmaa ja ilmaisukeinoja tunteva hahmottaa kyllä itseironisen otteen oman rahankäytön suhteen, mutta toisaalta ostoskassit ja glamour-henkisyys voivat jonkun silmissä vaikuttaa kehotukselta toteuttaa materialistisia unelmiaan, mainostavan yrityksen palvelujen avulla.
Vastuullisuudesta puhuminen on aina hyvästä.