Keväällä 2020 esiteltiin pride-lipusta entistäkin inklusiivisempi versio.
Vakiintuneen kuusiraitaisen sateenkaarilipun pohjalle tehtyyn translipun ja tummaihoisia kuvaavat värit sisältävään ns. progressiiviseen pride-lippuun on lisätty myös punainen seksityöntekijöitä kuvaava sateenvarjo. Punasateenvarjollisen version on suunnitellut seksityöntekijöiden asemaa edistävä aktivisti Jason Domino, joka on myös aktiivisesti puhunut PrEP-lääkkeen puolesta. Lippu on esitelty The Gay UK -sivustolla.
Seksityönteikijöiden symbolin lisäämistä pride-lippuun perustellaan sillä, että monet pride-liikkeen alkuun sysänneisiin tapahtumiin osallistuneista olivat prostituoituja, ja monet seksipalveluja myyvät joutuvat edelleen kohtaamaan hyväksikäyttöä ja väkivaltaa.
Alkuperäisen pride-sateenkaarilipun synty on vuodessa 1978. Taiteilija Gilbert Baker (1951-2017) suunnitteli alkuaan kahdeksanraitaisen symbolin hlbti-vähemmistöjen yhteiseksi tunnukseksi. Tavoite oli symboli, joka ei sulkisi ulos mitään ryhmää; symboliikka oli peräisin yleisesti elämää ja luontoa kuvaavista elementeistä. Pian lippu vakiintui kuusiraitaisena, ja se tuli tunnetuksi ympäri maailman juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnuksena.
Erilaisten vähemmistöryhmien omia lippuja on käytetty jo vuosikymmeniä, mutta aivan viime vuosina pride-sateenkaarilippuun on alettu lisätä näiden ryhmien tunnuksia. Aiemmin sateenkaarilipun värejä on lähinnä käytetty muiden lippujen ja symbolien "sateenkaarevoittamisen" tarkoituksessa.
Kesällä 2017 philadelphialaiset aktivistit lisäsivät lippuun mustan ja ruskean raidan kuvaamaan etnisiä vähemmistöjä ja kesällä 2018 Daniel Quasar suunnitteli ns. progressiivisen pride-lipun, johon oli lisätty edellisten lisäksi myös translipun valkea, vaaleansininen ja vaaleanpunainen. Muut värit oli tässä toteutuksessa aseteltu auran muotoon.
Vaikka symboliikaltaan inklusiiviseen perinteiseen sateenkaarilippuun on listätty mukaan useita ryhmäkuntaisia tunnuksia, loistavat monien asemastaan kamppailevien hlbti-ryhmien tunnukset silti poissaolollaan. On perusteltua pohtia, että kenen näkökulmasta inklusiivisuus lisääntyy, kun ryhmäkuntaisia tunnuksia lisätään mukaan valikoiden.
3 kommenttia
mrmeringue
11.4.2021 10:43
Tässä vaiheessa suurimmalle osalle homomiehistä ja lesboista lienee jo selvää, ettei tämä liike edusta heitä, eikä ole edustanut enää pitkiin aikoihin. LGBTQIP2&?#$ ratsastaa homoliikkeen maineella ja poliittisilla saavutuksilla, mutta ei liity enää millään muotoa homoseksuaalisuuteen, paitsi käänteisesti, negaation kautta, koska nykyään homoseksuaalisuuskin on määritelty niin "inklusiivisesti", että siihen kuuluu myös seksi vastakkaista sukupuolta olevien välillä.
human
1.5.2021 00:47
Onpa vajaa lippu! Muun muassa aseksuaalisuus ei kait ole edustettuna millään tavoin.
Rodullistaminen ei ole hyvä asia . . . mutta sitten sitä rodullistamista lykätään lkuitenkin lippuun, jossa rodullistamista ei aiemmin ollut lainkaan.
human
1.5.2021 00:51
Melkeinpä pelottaa että jotkut tahot alkavat vaatimaan saateenkaarilippuun lisättäväksi lapsiinsekaantumisiin ja raiskaamisiin suuntautuneitten tunnuksellisuuksiakin.