Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustava sateenkaarilippu syntyi vuonna 1978, kun sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker suunnitteli sellaisen paikallisen sateenkaariyhteisön symboliksi.
Alkujaan lipussa oli kahdeksan väriä symboloimassa eri asioita, mutta silloisen paino- ja kankaanvärjäystekniikan rajoittuneisuuden vuoksi vaaleanpunainen jouduttiin jättämään pois, koska myöhemmin lippua oli tarkoitus valmistaa teollisesti. Erinäisten vaiheiden jälkeen sateenkaarilippu on tunnettu kuusivärisenä: sen vaakaraitojen värit ovat punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti.
Kaikkialle maailmaan hlbti-vähemmsitöjen tunnuksena levinneen sateenkaarilipun suunnitellut Baker kuoli keväällä 2017.
Uusia rinnakkaisia ja korvaavia versioita sateenkaarilipulle
Sateenkaarilipusta syntyy säännöllisesti uusia muunnelmia, joilla toisinaan kuvataan erilaisia alakulttuureita tai muuten määriteltäviä hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvia viiteryhmiä.
Transsukupuolisuutta, biseksuaalisuutta, panseksuaalisuutta, aseksuaalsiuutta, sekä alakulttuureista esimerkiksi karhukulttuuria ja nahka/fetissikulttuuria kuvaamaan on syntynyt omia lippujaan.
Kesällä 2017 USA:n Philadelphiassa priden järjestäjät halusivat muokata perinteistä sateenkaarilippua, jotta siinä huomioitaisiin ihmisten monivärisyys ja muistutettaisiin rasismista. Keinoksi esitettiin ruskean ja mustan raidan lisääminen lippuun.
Kesän 2018 version taustalla on Daniel Quasar, joka on lisännyt perinteisen kuusivärisen lipun reunaan kulmittain olevan puolikkaan neliön, jota kiertää musta ja ruskea sekä translipun vaaleansininen, vaaleanpunainen ja valkea raita. Vaaleanpunainen oli myös yksi alkuperäisistä sateenkaarilipun väreistä. Suunnittelija katsoo ratkaisun lisäävän osallisuutta ja edistystä. Quasar toteaa rahoitusta projektilleen keräävällä "Progress" A PRIDE Flag Reboot -sivulla, ettei hän kuitenkaan ajattele suunnittelemaansa lippua kuusiraitaisen sateenkaarilipun korvaajaksi.
Pitäisikö sateenkaarilippua muokata?
Värien ja muiden elementtien lisääminen perinteiseen sateenkaarilippuun on herättänyt myös kritiikkiä, sillä sateenkaarilipun symboliikka ei sellaisenaan ole liittynyt mihinkään rajattuun ihmisryhmään sen paremmin korostavasti kuin poissulkevastikaan, vaan käsitteisiin elämä, parantava voima, aurinko, luonto, harmonia ja yhteishenki. Erilaisiin ryhmittymiin viittaamisen lipussa on koettu muuttavan symboliikan paitsi joitain ryhmiä korostavaksi, samalla toisia ryhmiä poissulkevaksi.
Usein on arvioitu sateenkaarilipun suosion taustalla olevan juuri sen, ettei lipun symboliikkaa ole sidottu konkreettisiin asioihin.