• Olli Stålström

Valmistaudun henkisen ja hengellisen väkivallan kohtaamiseen

tä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari esiteltiin "viikon henkilönä" Kauppalehdessä jouluaattona. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä Diakonissalaitoksen kanssa, jonka hallitukseen hän kuuluu.

Kauppalehden artikkelin mukaan Juho Saari on mies, joka pysyy rauhallisena jopa keskellä kiihkeintä väittelyä ja jaksaa perustella kantojaan empiirisellä tutkimuksella.

Sitä ominaisuutta arvostan suuresti, koska itse olen joutunut uskonnosta ja mielenterveysasioista puhuttaessa niin ankaran ja autoritaarisen syrjinnän kohteeksi, että jouduin turvautumaan terapiaan.

Kävin kokemani uskonnollisen kidutuksen vuoksi tässä paikassa saamassa ensiapua ja liityin takaisin kirkkoon, jonka sisällä olen yrittänyt toimia.

Kuitenkin olen viime aikoina taas joutunut pohtimaan kirkosta eroamista, koska reaalisesti olemassa olevassa kristillisyydessä on joitakin kovin raadollisia piirteitä.

Minulla on lämpimiä muistoja tuon oven sisällä saamastani terapiasta ja Itä-Suomen yliopistossa saamastani empiirisesti perustellusta tiedosta. Väittelin sieltä vuonna 1997.

Olen aloittanut keskustelut sellaisen terapeutin kanssa, joka on paljon tutkinut henkistä ja hengellistä väkivaltaa ja kirjoittanut niistä kirjan. Nyt tarvitsen kokeneita ja fiksuja liittolaisia.

Kuva: tutkimukseni ohjaaja Juho Saari Diakonissalaitoksen sairaalan edessä, josta sain apua uskonnollisen kidutuksen korjaamiseksi joitakin vuosia sitten.