• Olli Stålström

Pala HeSetan syntyhistoriaa - Cindy

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Juttelin juuri Mika Torvisen kanssa, joka oli läheinen aktivistitoverini alkuaikoina ja josta tuli Helsingin Seudun Setan perustajajäsen. Seuraavassa Mikan juuri arkistoista löytynyt kirjoitus:
---

Kiitos Pasi Risbergin (löysi arkistoista) ja Päivi Huotarin (teki haastattelun), tällainen löytyi:

HS Arkisto

HS - Nimiä tänään - 8.8.1994 - 4216 merkkiä - 1. painos
Vapaaehtoisesti pervoaktivisti

"Olin neljä vuotta sitten töissä Skotlannissa. Tulin kuitenkin poispotkituksi homouteni takia, koska olin työnantajan mielestä terveysriski."

"Eihän näin saa tehdä", Mika Torvinen ajatteli ja heräsi toimimaan "pervokansan", homojen, lesbojen, trans-ihmisten ja muiden puolesta.

Oulun läänin Pyhäsalmesta kotoisin oleva Torvinen ryhtyi Helsinkiin muutettuaan perustamaan Helsingin Seudun Setaa, koska pääkaupungissa ei vielä ollut valtakunnallisen Setan paikallisyhdistystä. "Ajattelimme, että olisi ihan järkevää olla paikallistason yhdistys, jonka ihmiset kokisivat omakseen."

Mika Torvinen on Helsingin Seudun Setan puheenjohtajana hoidellut mm. kansainvälisiä asioita, antanut haastatteluita, kiertänyt kouluissa sekä kouluttanut vapaaehtoistyöntekijöitä.

Helsingin Seudun Setan ansioksi Torvinen laskee sukupuoli-identiteettikeskustelun aloittamisen. "Olimme siinä yksi osatekijä: tuli puhetta transseksuaaleista, transvestiiteistä ja genderblendereistä. Tämä sai aikaan myös imagon muutoksen. Nyt monet kokevat, että yhdistys on ihmisten asialla."

Tämän ansiosta uusia vapaaehtoistyöntekijöitä on tullut mukaan toimintaan. Aiemmin vuoden päätapahtumaa, Setan Vapautuspäiviä saattoi olla järjestämässä vain kymmenkunta touhutiinaa ja -tanelia, nyt mukana on 30-40 ihmistä. Myös jäsenmäärä muutaman vuoden aikana on kasvanut viidestäsadasta kahdeksaansataan.

Torvisen lähes kaikki vapaa-aika kuluu Setan touhuissa. Viime aikoina Torvista on työllistänyt etenkin tänään Helsingissä alkavien Vapautuspäivien järjestäminen. "Viikon aikana on peräti lähes sata eri tapahtumaa."

"Eihän kukaan täyspäinen ihminen tekisi leipätyönsä jälkeen neljästä kahdeksaan tuntia vapaaehtoistyötä illassa. Onneksi mulla on muutama tosi hyvä ystävä ja miesystävä. Suurimman voiman mä saan siitä, kun näen iloisia kasvoja."

Venäläiseltä äidiltään vilkkauden ja temperamenttisuuden perinyt Torvinen on luonteeltaan myös vastuunkantaja, mistä on hyötyä järjestötoiminnassa.

Torvinen tunnustaa kuitenkin tekevänsä mielellään tilaa uusille kasvoille, jotta voisi toteuttaa itseään ja ideoitaan. "Haluaisin tehdä taidetta, tykkään tehdä vartalomaalauksia, remontoida sekä kunnostaa vanhoja huonekaluja. Myös naamioiden tekeminen kiinnostaa."

Naamion taakse Mika Torvinen verhoutuu esiintyessään silloin tällöin myös drag queen "Cindynä". Kun Vapautuspäivien pääjuhlassa 1992 oli pulaa ohjelmasta, Torvinen päätti pistää Cindyn estraadille juontamaan Mr/ Ms Drag Finland -kisaa kaverinsa "Ritan" kanssa.

"Olin transuillut aikaisemmin omaksi huvikseni. Paikalla oli kuitenkin ohjelmanetsijöitä, ja meille rupesi tulemaan keikkaa viikoittain. Esiinnyimme puoli vuotta putkeen, minkä jälkeen olimme ihan kuitteja. Sen jälkeen olemme tehneet vain pari juontokeikkaa", Torvinen kertoo.

Muut Pohjoismaat Suomea, Färsaaria ja Islantia lukuunottamatta ovat hyväksyneet lain samaa sukupuolta olevien rekisteröidystä parisuhteesta. Laki parantaisi homoseksuaalien asemaa perintöverotuksen ja sosiaalilainsäädännön suhteen.

"Haluamme, että lesbojen ja homojen parisuhteella olisi lain edessä samanarvoinen asema kuin heteroavioliitollakin", Toivonen vaatii.

Hän uskoo, että laki saadaan aikaan kohtuullisen nopeasti, vaikka keskustapuolue on tässä asiassa jakautunut kahtia. "Sdp, vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp sen sijaan liputtavat parisuhteen puolesta. Voi tässä käydä niinkin, että jopa Tshekki ehtii Suomen edelle.

Se olisi tosi noloa, kyllä suomalaiset voisivat vähän tsempata", Toivonen huomauttaa.

Vapautuspäivillä järjestetään asian eteenpäin viemiseksi homo- ja lesbohäät ensi lauantaina. "Mukaan on ilmoittautunut yksi lesbo- ja kolme homoparia. Yritämme saada vihkijäksi papin tai ainakin teologisen koulutuksen saaneen henkilön."

Kutsu homohäihin on lähtenyt myös keskustan puoluetoimistoon.

PÄIVI HUOTARI

MILLA VON KONOW

--

Kuva: Mika Torvinen vuonna 2008