• Olli Stålström

Irja Askola toi kevään kirkkoon

Olin 12.9.2010 Tuomiokirkossa seuraamassa Irja Askolan piispaksi vihkimistä. Toimin alkuvuodesta Irja Askolan tukiryhmässä sen vuoksi, että kunnioitan niitä arvoja, joita hän edustaa: avoimuus, suvaitsevuus, toisen osapuolen asemaan asettuminen, eri mieltä olevien kunnioittaminen ja syrjimättömyys.

Toivottavasti Irja Askolan valinta muuttaa kirkossa käytävän keskustelun sateenkaari-ihmisistä asialliseksi ja syrjimättömäksi. Toivon, että Irja Askolan antama esimerkki puhdistaa sateenkaariyhteisön ja kirkon välisen keskustelun. Henkilöön kohdistuvat (ad hominem) hyökkäykset eivät kuulu asialliseen vuoropuheluun. Yhteyksistään irrotetut kärjistykset ja demonisointi ovat politikointia, jolla ei toivoisi oleva sijaa asiallisessa dialogissa.

Projisiointi on hyvin valitettava ilmiö kaikessa väittelyssä. Tuo tarkoittaa niiden ominaisuuksien heijastaminen toiseen, joista ei pidä itsessään. Kirkkokeskustelussa on syytä muistaa, että Raamatussa jo kehotetaan ensin ottamaan malka pois omasta silmästä ennen kuin aletaan poistaa roskaa toisen silmästä.

Toivon, että myös sateenkaarikansa ja sateenkaariyhteisöt noudattaisivat omalta osaltaan asiallisuutta ja hillittyä kielenkäyttöä suhteissaan kirkkoon ja uskonnollisiin yhteisöihin.

YLE:n uutisten mukaan Helsingin piispaksi vihitty Irja Askola nosti vihkisaarnassaan esille luottamuksen lisäämisen kirkossa, lähisuhteissa ja yhteiskunnassa.

- Ihmisillä on kaipuu luottamukseen. Jos emme esimerkiksi löydä puhevälejä toinen toistemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat mielipiteiltään, taustaltaan tai elämäntavaltaan erilaisia, alkaa tuhon tie. Erimielisyys ei meitä tuhoa, piispa Askola painotti saarnassaan. Helsingin tuomiokirkossa tapahtuneen vihkimisen toimitti arkkipiispa Kari Mäkinen.

Askolan piispanvihkimykseen osallistui Suomen valtiojohtoa, muun muassa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Mari Kiviniemi.

Irja Askolan tukiryhmän sanoin: kevät on tullut kirkkoon.

--
Uusi Helsingin piispa Irja Askola pitää virkaanastumissaarnaa Tuomiokirkossa 12.9.2010. Kuva: Olli Stålström

1 kommentti

martin

13.9.2010 09:50

Jumala ohjatkoon hyvään, pitäköön hyvässä uuden piispan ja tuottakoon hyvää uudessa piispassa.