• millikan

skene

Niin, ei ole taas tullut kirjoitettua paljoa tänne...

Tänään on kuulemma kylmin päivä Kataloniassa muutamaan vuoteen, kaupungilla ollaan siinä nollan tietämillä, ympäroivillä kukkuloilla on lunta ja Pyreneillä kuulemma -14, paikallistasolla poikkeuksellista. Minulla ei tietenkään ole ulkona sen kummempaa ongelmaa, mutta sisätilat ovatkin aika lailla viileämmät, kun kämpässä talon puolesta ei ole lämmitystä ja eristyskin on vähän mitä on...no, sähkopatterit on. Mutta viileää on silti, ja mm. tohvelien hienous paljastuu ihan uudella tavalla (kämpässä on myos kivilattiat).

Yhden tutun kanssa oli juuri juttua elämästä Barcelonassa muutenkin, lukee parastaikaa kirjaa nimeltä I Hate Barcelona...jossa ihan hyviä kommentteja esitetään ja joista monet allekirjoitan.

Suurimpana ongelmana on että kaupunki on yhä vahvemmin ja vahvemmin suunnattu turisteille, resurssit ohjataan turistiasioihin, paikallisille ei sitten jää niin kauheasti tilaa...erityisesti kulttuurielämä on ongelmallinen: isosta kaupungista loytyy kaikki ne mahdollisuudet jotka isoihin kaupunkeihin muodostuvat, mutta se ruohonjuuritaso on kuihtunut heikoksi.
Omasta harrastuspiiristäni olen huomannut kyllä että livemusiikkitarjonta on täällä hyvin heikkoa (se että en ole kirjoittanut pitkään aikaan keikoista joilla olen käynyt johtuu siitä että en ole käynyt keikoilla). Täällä esiintyvät ne isot maailmantähdet jotka kiertävät kaikki muutkin isot kaupungit (ja jotka eivät aina Suomeen jaksa vaivautua), ja kansainvälisesti tunnettuja festivaaleja on, mutta paikallistason pikkuklubeja ei kaupungista loydy. Niinpä Karlsruhessa harrastamani "lähiklubilla soittaa joku bändi josta en ole ikinä kuullutkaan, menenpä katsomaan" harrastelu on jäänyt kokonaan pois.
Sama ongelma on kuulemma myos teatterin kanssa, isoja paikkoja isoille produktioille loytyy mutta pienempi ruohonjuuritaso on heikkoa.

Toki joillain muilla aloilla kaupunki kunnostautuu, mm. leffateattereita loytyy kiitettävästi, ja myos niitä indiempiä leffoja esitetään...mutta silti, joutuu ihmettelemään kun joissain asioissa se Karlsruhe, kymmenysosalla asukkaita, oli paljon monipuolisempi, joistain pikkukaupungeista-joissa-iso-yliopisto puhumattakaan (mm. Heidelberg, Tubingen). Ja joku Berliini on sitten tietysti ihan omalla tasollaan, eikä Helsinkikään huonosti vertailussa pärjäisi.
Ilmeisesti vähän sama ilmio kuin mitä Manhattanilla on kuulemma tapahtunut, kaupunki on siistiytynyt 70-luvulta mutta samalla se ei enää ole kasvualusta, kulttuuri tuodaan sinne muualta.

Ja kuten se tuttu huomautti, niin on vaikea loytää ihmisiä jotka huomaisivat samalla tavalla ne ongelmat, turistit eivät niitä tietenkään huomaa eikä niille viitsi myoskään kauheasti alkaa siitä valittamaan, ja monet paikalliset taas eivät ole kauheasti matkustelleet ja vielä harvemmat asuneet muualla, joten eivät ole nähneet miten asiat voisivat olla...

Nämä huomiot esitetään tietysti sillä disclaimerilla että pidän Barcelonasta. Mutta parantamisen varaa myos olisi.