• millikan

credo

Kello viiden ekumeeninen kirkolliskokous esittää seuraavia lauseita uskontunnustukseksi. Lisäyksiä tulee sitä mukaa mitä kerettiläisiä oppeja pitää torjua.

Minä uskon
mahdollisuuteen subjektiivisuuteen,
ja mahdollisuuteen objektiivisuuteen.

Minä uskon
satunnaiseen universumiin ja siinä oleviin partikkeleihin,
ja että näiden rajapinta on ja ei ole satunnainen.

Minä uskon
entropian kasvuun, välinpitämättömyyteen
ja omenapuun istuttamiseen.

10 kommenttia

Rokkihomo

23.11.2009 20:28

...Ja niin jyrähti puoliksi koneistettu huulilta puhuja Jyrkän Ehkän...

millikan

24.11.2009 09:34

Niin, tai ennemminkin ajatuksen että asiat voivat olla yhtä aikaa kyllä ja ei. Valtavassa, järjettömässä maailmankaikkeudessa yksilö näkee järjestystä, ja hyväksyn sekä yksilön että maailmankaikkeuden näkökulman oikeutuksen.

Splenetic

24.11.2009 13:15

Ja nuo lisäyksethän ovat vitsi, eikö...? Jotenkin sanat 'entropia' ja 'partikkeli' hyppivät silmille, ja on tuo omenapuun istuttaminenkin hieman outoa, kun yleisessä uskomukseessa oli se yksi omenapuu (vaikka eihän raamattu koskaan sitä omenapuuksi sanonut).

Splenetic

24.11.2009 13:18

Voisiko muuten olla enää yhtään tyhjänpäiväisempi: "mahdollisuuteen subjektiivisuuteen,
ja mahdollisuuteen objektiivisuuteen" ja "näiden rajapinta on ja ei ole satunnainen". Mitä turhaa käyttää energiaa tuollaiseen kun se on sisällöltään aivan tyhjä? Ja tokkopa suurin osa edes tietää entropiasta mitään, muistavat ehkä korkeintaan että Crash Bandicoot -peleissä on joku sen niminen vihollinen (N. Thropy). :/

Leevi

24.11.2009 13:29

ma uskon astrologiaan: oi tähdet, tähdet kertokaa mun stoorini.

Rokkihomo

24.11.2009 16:43

"Voisiko muuten olla enää yhtään tyhjänpäiväisempi (...)"

Niinpä. Kustannustoimittaja sanoisi että rajaa ja tarkenna, poista turhat osat ja lisää nyansseja.

Eli kokonaan uusiksi.

Toizaalta "Leevi" on ihan mukavilla jäljillä mielestäni toki myös.

millikan

24.11.2009 17:16

Seuraavan päivän teologit avaavat sitten hieman noita lauseita...seuraavaan versioon ehkä saan vielä ujutettua kvantin jonnekin :)

Eli, omenapuu on viittaus olikosenyt Martti Lutherin lauseeseen, että jos tietäisin maailmanlopun tulevan huomenna, istuttaisin tänään omenapuun. Lausetta on varioitu paljon vuosien varrella, mm. Juice laulaa Myrkytyksen Oireissa "...istuta vielä se omenapuu vaikka tuli jo tukkaasi nuolee..." (osaavat täällä muutkin Juicea siteerata kuin Nermal :) ). Ei siis ole kyse paratiisin puusta vaan suhtautumisesta toivottomuuden edessä.

Maailmankaikkeus on satunnainen ja välinpitämätön, ja jos jumala on, on se epäantropomorfinen enkä siltä voi odottaa mitään, en ainakaan että minun ja tämän jumalan välillä olisi mitään sellaista poikkeuksellista suhdetta että maailman lainalaisuudet tekisivät minun kohdallani jonkin merkillisen poikkeuksen.
Kaikki on katoavaa, millään ei ole merkitystä, aikanaan laajeneva universumi ajautuu lämpökuolemaan ja mitään ei enää ole.
Tuo on objektiivinen maailmankaikkeuden näkökulma.

Mutta yksittäisille, väliaikaisille partikkeleille kuten vaikkapa ihmisille tuo näkökulma on mieletön, ja nämä tarkastelevat maailmankaikkeutta subjektiivisesta näkökulmasta ikään kuin siinä olisi mielekkyyttä. Ja heidän rajallisesta näkökulmastaan se voikin näyttäytyä mielekkäänä.
Sinusta kirjallisuus ja feminismi ovat tärkeitä asioita, Rokkihomo julisti vastikään rakkauden tärkeyslistassaan ykköseksi. Mutta mitä nuo ovat, onko niitä objektiivisesti olemassa, ja ovatko ne muka tärkeämpiä kuin universumin lämpökuolema? Ketä kiinnostaisi jos kaikki elämä katoaisi maapallolta? Ei juuri ketään, paitsi ehkä niitä maapallolaisia.

Astrologiaa olen kommentoinut jossain aiemmassa blogikirjoituksessa. Vaikka on järjetön ajatus että jokin Jupiter tai skorpionin tähtikuvio (jota siis ei ole olemassa missään muualla kuin maapallon pinnalla) voisivat olla millään tavalla relevantteja tiettynä päivänä syntyvälle ihmiselle, niin toisaalta astrologia voi olla hyödyllinen menetelmä itsetutkiskelulle.

Leevi

24.11.2009 18:52

mä löydän itteni jokaisesta horoskoopista. niin no vois tosiaan olla vähän rajausta.. mussa on niiiin monta puolta, jota en itekkää ymmärrä.. mikähän se viitekehys mulle ois. ma mietin ja katson tähtiä sateisena päivänä.. iha tyhjään meni sano mummu ku pieras.

Rokkihomo

25.11.2009 12:02

Kiitos, millikan. Kustannustoimittaja tyydyttyi.

(Ja nielen loput juuri mieleen tulleet lohkaisut. Glunk. Toisella kertaa sitten.)

Splenetic

27.11.2009 12:50

Komppaan edellistä ja ehdotan millikania seuraavan, selvän version kirjoittajaksi.