Helsingin Sanomien lauantain (15.5.) Visio-liitteen takakannessa on julkaistu sitä julkaisevan konsernin (Sanoma) koko sivun kokoinen mainos, jossa nähdään kuvituksena suuteleva miespari. Mainos on ollut esillä muuallakin.
Mainoksen otsikko on "Muutos vaatii rohkeutta ja kumppanin", ja tekstiosuuden muutoskykyyn ja rohkeuteen viittaavan markkinointijargonin lomassa viitataan jonkin linnan puistossa kuvattuun kuninkaalliseen asuun sonnustautuneeseen mieheen ja tätä suutelevaan mieheen tekstillä "Eivät monarkiatkaan muutu, ennen kuin joku tekee ensimmäisenä toisin".
Mainos herättänee monenlaisia ajatuksia; pari vuosikymmentä sitten tuo olisi toki ollut erittäin rohkea veto ja ainakin homomiehet olisivat voineet kokea tuon merkityksellisenä, muutosta jouduttavana tempauksena.
Nyt esitetty kuninkaallisuus vie ajatukset harhailemaan Fredrik Suureen eli Fredrik II:een (1712-1786) ja kuvan miljöö Saksan Potsdamiin ja Sanssoucin linnaan.
Nykymaailmassa valittu markkinointikärki ei välttämättä enää herätä samalla tavoin kuvaa edelläkävijyydestä, vaan muutoksen imuun hyppäämisestä, kun ilmiö on jo muuttunut tai muuttumassa osaksi arkea - ja ehkäpä joku voi saada tuntemuksen jopa jonkinlaisesta esineellistämisestä. Toisaalta, aihepiirin esilläpito ajan myötä voi ankkuroida sen yhä tiiviimmäksi osaksi arkea, ajan myötä.
(Jälkikäteen editoitu jokunen havaittu lyöntivirhe.)
2 kommenttia
Jare88
28.5.2021 09:28
Tämä on makuasia: itse pitäisin enemmän mainoksesta, jossa samaa sukupuolta oleva pari nähtäisiin osana arkipäiväistä elämää - tai siis, arkipäiväinen elämä nähtäisiin sen koko rikkaudessaan, niin että se pitäisi sisällään samaa sukupuolta olevan parin, yhtä hyvin kuin se voi pitää sisällään eri sukupuolta olevan parin. Erikoisuuden korostaminen on mielestäni turhaa, ketään pariskuntaa ei tarvitsisi minun mielestäni laittaa "näyteikkunaan". Tällaisessa asettelussa tavallaan katsotaan menneisyyteen: "heitä on ennen syrjitty, he ovat rohkeita edelläkävijöitä".
Voitaisiinko jo pikkuhiljaa kääntää katse tulevaisuuteen? Nähtäisiin kaikki pariskunnat tavallisena, elävään elämään kuuluvana asiana, ilman tarvetta sanoa, että "nuo ovat erilaisia", vaikka sanoma pyrkisikin olemaan positiivinen ja vailla syrjintää. Kiinnitettäisiin mieluummin huomio ihmisten samanlaisuuteen sen sijaan, että etsittäisiin eroavaisuuksia.
(Nimenomaan mainoksiin kaipaan tätä yllä sanomaani, sillä mainokset kai yrittävät kuvata arkista, todellista elämää? Sen sijaan erilaisuuden korostamiselle on edelleen paikkansa, kuten vaikka Pride-kulkueet, joissa oman identiteetin esiintuominen on tärkeää.)
smo
19.8.2021 10:12
Tästä kampanjasta yksityishenkilö oli pyytänyt lausuntoa mainonnan eettiseltä neuvostolta. Neuvosto antoi vapauttavan päätöksen ( https://ranneliike.net/uutiset/16128/mainonnan-eettinen-neuvosto-antoi-sanoman-miespari-teemaisesta-mainoskampanjasta-vapauttavan-paatoksen ).