Mainonnan eettinen neuvosto antoi Sanoman miespari-teemaisesta mainoskampanjasta vapauttavan päätöksen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut Sanoma-mediakonsernin miespari-teemaisesta mainoskampanjasta vapauttavan päätöksen.

Kyse on Sanoman toukokuussa 2021 käynnistyneestä mainoskampanjasta, jossa hahmona esiintyvä tuleva kuningas on homoseksuaali. Mainoksessa on teksti: "Muutos vaatii rohkeutta ja kumppanin".

Mainonnan eettinen neuvosto sai mainontaa koskevan lausuntopyynnön yksityishenkilöltä. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan mainoskampanja on hyvän tavan vastainen, koska siinä loukataan seksuaalista tasa-arvoa. Kampanjassa annetaan lausuntopyynnön tehneen mukaan mielikuva, että homoseksuaalisuus olisi normaalista poikkeavaa, vaikka viestinnän pitäisi olla erilaisuuden normalisointia, ei erilaisuuden mollaamista.

Mainonnan eettinen neuvosto katsoo lausunnossaan kuitenkin, että markkinointi oli toteutettu seksuaalivähemmistöjä kunnioittavaan sävyyn, eikä markkinointi ollut hyvän tavan vastaista.

Sanoman mainoksessa miespari, julkaistu esimerkiksi HS Visio-liitteen (15.5.) takakannessa.

Päätöksessään neuvosto viittaa kansainvälisen kauppakamarin (ICC) markkinoinnin perussääntöjen ensimmäiseen ja toiseen artiklaan. Ensimmäisen artiklan mukaan markkinoinnin on oltava lain ja hyvän tavan mukaista, rehellistä ja totuudenmukaista. Markkinoinnissa on myös otettava huomioon yhteiskunnallinen ja ammatillinen vastuu asianmukaisella tavalla, on noudatettava hyvää liiketapaa, eikä markkinointi saa heikentää yleisön luottamusta markkinointiin. Toisen artiklan mukaan markkinoinnissa on kunnioitettava ihmisarvoa, siinä ei saa yllyttää eikä siinä saa sallia syrjintää, joka perustuu esimerkiksi etniseen tai kansalliseen alkuperään, uskontoon, sukupuoleen, ikään, vammaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!