Kirkko ja Kaupunki -julkaisu esittelee uuden deittisovelluksen, joka jutun mukaan auttaa kristilliset arvot omaavia heteroita löytämään elämänkumppani − ”Pienen fast forward -oikotien se antaa sille, että kristitty voi löytää samanhenkistä seuraa”
Jutussa kerrotaan, että helluntailaistaustainen Kotisataman Valo -deittisovellus on suunnattu vain naista etsiville miehille ja toisinpäin. Samalla jutussa todetaan, että sovellus ei palvele rakkautta etsiviä kristittyjä sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjä.
- Se liittyy kysyntään ja alkuperäisen sovelluksen käyttäjäkuntaan sekä siihen, miten meidän sovelluksemme toimii. Tämä on tällainen formaatti, Kotisataman Valo -sovelluksen mediavastaava kertoo Kirkko ja Kaupunki -julkaisulle.
Kirkko ja Kaupunki kirjoittaa, että jutunteon aikana Kotisataman deitti -sivuston kysymys ja vastaus -osiossa luki, että ”kotisataman henkilökunta kannattaa ns. konservatiivisia arvoja, emmekä puolla millään tavoin sukupuolineutraaleja parisuhteita”.
Jutussa todetaan, että linkki osioon on sittemmin poistettu Kotisataman deitti -sivustolta.
Mainoslauseiden mukaan palvelussa on tuhansia kristittyjä sinkkuja ja kerrotaan mahdollisuudesta löytää arvojesi mukainen kumppani.
Esillä on myös kristillinen arvomaailma ja Kotisataman Valo -sovelluksen taustalla olevien käsitys siitä. Mediavastaavan mukaan käyttäjien profiileissa korostuu kestävämmän parisuhteen etsiminen ja perheen perustamisen ajatus - eikä kertakäyttömeininki.
Jutussa viitataan esimerkiksi Tinder-palveluun, ja siihen, miten siinä ympäristössä voi olla vaikeaa tuoda uskoaan esiin. Samalla otetaan esiin se, että markkinoila on paljon erilaisia pienempien kohderyhmien deittisovelluksia, ja tuodaan Kotisataman Valo esiin vain yhtenä tällaisista - tosin jutussa jätetään erityisesti mainitsematta se, että useimmissa palveluissa omien tietojen ilmoittamisen ja hakujen sukupuolirajaus tyypillisesti ei nykyisin ole ehdoton. Erilaisten ihmisten tarttuminen haravaan perustuu ihmisten valintoihin, ei palvelun tuottajan päätökseen.
Kirkko ja kaupunki on Suomen laajalevikkisin seurakuntalehti ja verkkomedia. Sen levikki on runsas 300 000. Lehti toimitetaan osoitteellisena jakeluna pääkaupunkiseudulla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille. Itse lehden arvomaailmaa pidetään kohtuusen avarakatseisena.
4 kommenttia
smo
24.7.2021 09:01
Mitä se muille kuuluu, että jollain uskonnollisella ryhmällä on ”arvojensa mukainen” oma deittailukalu?
Ei ehkä paljon muuten kuin sen verran, että noissa uskonnollisessa ryhmissä elää sen piiriin syntyneitä seksuaalivähemmistöön kuuluvia (nuoria), jotka saavat näin alleviivausta sille, että kumppani voi löytyä vain eri sukupuolta olevista, ja että vain se on sopivaa.
Jare88
12.8.2021 06:54
"Samalla otetaan esiin se, että markkinoila on paljon erilaisia pienempien kohderyhmien deittisovelluksia, ja tuodaan Kotisataman Valo esiin vain yhtenä tällaisista - tosin jutussa jätetään erityisesti mainitsematta se, että useimmissa palveluissa omien tietojen ilmoittamisen ja hakujen sukupuolirajaus tyypillisesti ei nykyisin ole ehdoton."
Yksi poikkeus on Grindr, joka on suunnattu vain miehille (sekä cis- että transsukupuoliset miehet). Eli oma sukupuoli on rajattu, ja kun palvelussa on vain miehiä, siten myös kumppanin sukupuoli on rajattu. Tämä nyt vain tarkennuksena siitä huolimatta, että tekstissä oli tosiaan mainittu sana "useimmissa".
Oli miten oli, niitä ihmisiä, jotka eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien seurustelusuhteita, ja haluavat löytää samalla tavalla ajattelevan kumppanin, on olemassa. En allekirjoita heidän mielipidettään siitä, että samaa sukupuolta olevien parisuhteet olisivat huono asia, mutta tiedostan, että minulla ei ole mahdollisuutta tuota mielipidettä muuttaa. Pidän hyvänä sitä, että heille on olemassa mahdollisuus löytää seuraa, joka ajattelee heidän kanssaan samalla tavalla.
smo, sinulla on kuitenkin hyvä pointti siinä, että tällaisten ihmisten lähipiirissä elää myös seksuaalivähemmistöihin ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, ja on huolestuttavaa, jos nämä ihmiset kokevat muiden ihmisten taholta painostusta siitä, kenet he saavat valita kumppanikseen ja ketä eivät. Tämä Kotisataman Valo (/Kotisataman Deitti) on yksi "työkalu" muiden joukossa kumppanin etsimiseen, joka sallittakoon niille, jotka kokevat kuuluvansa sen kohderyhmään, mutta sitä ei tule tyrkyttää muille ihmisille "ainoana oikeana" tapana toimia.
smo
18.11.2021 07:15
Iltalehdessä ( https://www.iltalehti.fi/suhteet/a/d958a654-e5bd-4217-b3d6-425d627d0886 ) on kaupallisena yhteistyönä julkaistu artikkeli deittisovellus Valosta. Jutussa on muun ohessa lueteltu viisi syytä, miksi sovellus kannattaa ladata (esim. "On ymmärretty, että kristillisessä deittipalvelussa haetaan vakavampaa parisuhdetta" ja "Kristilliset elämänarvot vallitsevat Suomessa edelleen".
Sen sijaan mitään mainintoja ei ole esimerkiksi siitä, että sovellus ei palvele vakavampaa parisuhdetta etsiviä kristittyjä sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjä. Lakaistaanko tämä asia maton alle vai onkohan käytäntö ehkä muuttunut?
smo
28.5.2022 07:28
Yle kirjoittaa Valo-deittisovelluksesta ( https://yle.fi/uutiset/3-12461666 ), jolla kerrotaan olevan yli 100 000 käyttäjää. Se on laajentumassa Ruotsiin ja Italiaan. Jutussa kerrotaan myös, että vain heteroille -linja on muuttunut, ja myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voivat hakea itselleen kumppania.
Monista muista deittipalveluista Valon sanotaan erottuvan sillä, että käyttäjien tähtäimessä on deittailukulttuurin ja kevyen tapailun asemesta parisuhde, ja palvelun algoritmit pyrkivät löytämään mahdollisimman tehokkaasti parisuhteen. Käyttäjiä yhdistävät myös kristilliset arvot.