Kristillisdemokraatit ovat hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta edistäviä hankkeita kritisoidessaan aina toisinaan kunnostautuneet rakentamaan melkoisen kehäpäätelmän: kun jokin asia on määritelty jonkinlaiseksi, niin sitä ei siksi voi muuttaa.
Lokakuussa 2018 Hämeen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Päivi Räsänen (kd) kirjoitti, että sukupuolen moninaisuus on lainsäädännössä määrittelemätön käsite. Hän katsoi, että mainittua käsitettä on alettu tulkita niin, että muunsukupuolisuus tuodaan kahden biologisen sukupuolen rinnalle. Räsänen mainitsee lainsäädännössä määritellyt käsitteet sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu. Tämän vuoksi ei hänen mukaansa olisi juridista perustaa kysyä ensiluokkalaisten tietolomakkeessa, onko lapsi poika, tyttö tai muunsukupuolinen.
Ei siis voisi olla muunsukupuolinen, kun sitä ei mainita laissa?
Kirjoituksensa lopussa Räsäsen todelliset motiivit paljastuvat. Se on huoli monen kodin ja perheen omasta "arvoperustasta". Räsänen kaiketi katsoo, että (uskonnollisesta) maailmankatsomuksesta kumpuava "arvoperusta" on uhattuna, jos vaikkapa koulusta tulee jälkikasvulle kotoa saatuja avarampia ajatuksia. Vakuudeksi Räsänen nostaa vielä YK:n ja Euroopan ihmisoikeussopimukset, joilla taataan vanhemmille oikeus antaa vakaumuksensa mukaista kasvatusta lapsilleen.
Viimeksi Suomen Kuvalehden (9/2019) haastattelussa puheenjohtaja Sari Essayahilta kysyttiin, miksi puolue vastustaa translain uudistamista.
- Jokaisella ihmisellä on oikeus ilmaista oma identiteettinsä. Laissa meillä on kaksi sukupuolta, vastasi Sari Essayah.
Hän jatkoi, ettei voi missään nimessä ajatella, että alaikäisille sallittaisiin leikkaus- ja hormonihoidot, ja vetosi lasten kasvurauhaan ja koskemattomuuteen. Essayah lisäsi vielä, että intersukupuolisilla ei pidä näitä muutoksia ajaa.
Lehti kysyi vielä, että mikä Setan vaatimuksissa pelottaa?
Essayah viittasi kampanjassa olleeseen 12–13-vuotias nuoreen, jonka pitäisi saada oikeus aloittaa murrosiän blokeeraushoidot. Tämä on Essayahin mielstä äärimmäisen huolestuttavaa.
- Hyvänen aika, kasvuikäinen ihminen, jonka identiteetti ja kaikki kasvaminen ovat kesken. Apua, näissä asioissa toivon, että Suomessa pysyisi järki päässä.
Näkemyksessään Essayah asettuu transnuoren tai muunsukupuolisen nuoren yläpuolelle. Meillä on tietoa niistä ongelmista, kun transsukupuolinen nuori joutuu piinalliseen odotukseen, kun kehossa alkavat ne muutokset, jotka eivät ole osa sitä tarinaa, joka kuuluu omaan tiedostettuun sukupuoleen.
Lakeja ei siis tällaisten kehäpäätelmien valossa voisi korjata - koska jokin asia on laissa (jo) jollain tavalla?
Onko looginen ikiliikkuja keksitty KD:n puoluetoimistolla Karjalankadulla?