On jo vanhastaan tuttua, miten yhdenvertaisuuden edistämistä usein pyritään vastustamaan esimerkiksi esittämällä uudistuksen johtavan kaikenlaiseen yleistä paheksuntaa herättävään.
Tällaisesta toiminnasta kertoo Suomen Kuvalehti kertoo verkkosivuillaan jutussa "Itsetyydytysopetusta kouluihin" – Puolalaisia lietsotaan vaaleissa seksuaalivähemmistöjä vastaan ( https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/itsetyydytysopetusta-kouluihin-puolalaisia-lietsotaan-vaaleissa-seksuaalivahemmistoja-vastaan/ ). Taustalla tapahtumille on se, että Varsovan uudistusmielinen pormestari Rafał Trzaskowski allekirjoitti helmikuussa 2019 kaksitoistakohtaisen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan julistuksen, jossa kaupunki kertoo auttamaan homokielteisten vanhempien kadulle hylkäämiä hlbti-vähemmistöihin kuuluvia nuoria. Kaupunki on myös ottamassa hlbti-vähemmistöteeman mukaan koulujen seksuaalikasvatukseen, kuten maailman terveysjärjestö WHO suosittaa.
EU-vaalien ja parlamenttivaalien lähestyessä Puolaa johtavan Laki ja Oikeus (PiS) -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczyński on tarttunut aiheeseen, ja lietsoo pelkoja perinteiseen tapaan vetoamalla lapsiin. Pelkojen lietsojiin kuuluu myös Puolan vahva katolinen kirkko, joka väittää hlbti-aihepiirin tuomisen kouluopetukseen polkevan vanhempien oikeuksia kasvattaa lapsensa oman "arvopohjansa" mukaan.
Aihetta käsittelee myös Politico ( https://www.politico.eu/article/polands-law-and-justice-plays-the-lgbt-card-ahead-of-elections/ ), joka vertaa vaikuttamistapaa Venäjällä ja Unkarissa tapahtuvaan.
Suomessa, vaikka onkin monessa mielessä maallistuneempi maa, tällainen vaikuttamistoiminta on myös tuttua, vaikka sillä lieneekin vähemmän kaikupohjaa. Esimerkiksi Aito avioliitto ry ja Kristillisdemokraatit ovat olleet tässä äänekkäitä. Avioliittolain uudistuksen syntyprosessin aikana ja myöhemminkin nyt KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi lähtenyt professori Tapio Puolimatka on esittänyt aika villejä ns. kaltevan pinnan teorioita, joilla onkin pyritty mustamaalaamaan toimintaa, jolla pyritään parantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa.
Suomalaisesta voi kuulostaa tutulta Puolassa esitetyt väitteet siitä, että hlbti-vähemmistöjen huomioiminen toisi muassaan itsetyydytysopetuksen kouluihin.
1 kommentti
smo
16.3.2019 22:16
Ja hetimiten onkin Keskisuomalaisen verkkosivuilla Puolimatkan mielipidekirjoitus ( https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Ongelmallinen-translakiehdotus/1341533 ) otsikolla "Ongelmallinen translakiehdotus". Puolimatka vetoaa joihinkin sukupuolenkorjausleikkausta katuviin ja nostaa esiin jossain määrin tunnetun Musta Orkidea -nimimerkin kertoman omakohtaisen kokemuksen.