• Hortus

Kesän laiskuus...

Torpalla on tullut tehtyä hommia. Oiken olan takaa. Onneksi kevään pahin kasvupyrähdys-siis rikkaruohojen osalta- on ohitse. Välillä puutarhassa äheltäessä mielen valtaa epätoivo, kun on viikon poissa torpalta, ensiksi saa leikata nurmikon ja sitten muiden töiden kimppuun. No, ehkä se tasaantuu, kun puutarhani "vakiintuu" hieman paikalleen. Alkoihan kaikki aivan nollapisteestä vasta pari vuotta sitten. Voitte kuvitella kuinka paljon rikkakasvien siemeniä maassa on joka puolella.

Sateet tulivat tarpeeseen. Alkukesä oli niin kuiva. Huomasin, että penkkeihin pitää lisätä jotain vettä pidättävää, turvetta tai savea, siksi pölymäiseksi maa meni helteillä. Kastelu auttoi hetkeksi. Parhaita kasveja ovat luonnonperennat, ne ovat vähään tyytyväisiä ja osa vielä erittäin komeita. Kuvassa valkoisia varjoliljoja, jotka ensimmäisen vuoden juromisen jälkeen röyhähtivät komeaan kasvuun, vieressä vuoroaan odottelee valkoinen ukonhattu.

8 kommenttia

Apoptoosi

4.7.2007 13:13

Kiva kuulla sinusta. Peitä maa ruohosilpulla. Ei kuoretu ja vesi tihkuu hitaasti läpi. Saat samalla ilmaista lannoitetta ja maan humuspitoisuus lisääntyy ja sitä kautta kasvien ravinnon- ja vedensaanti paranee.

Hortus

5.7.2007 10:13

Kiva kuulla sinustakin Apoptoosi. Anteeksi laiskuuteni blokata näin kesällä. Joo, olen lisännyt ruohosilppua hiljalleen penkkeihin. Sitä ei vaan kertakaikkiaan tule tarpeeksi :-) No hiljaa hyvä tulee.

HTHB

5.7.2007 11:05

Tuollaisen valkoisen varjoliljan sipulin mielelläni vaihtaisin johonkin! Ukonhattuja meillä kasvaa, mutta sellaista tumman violettia värimuotoa, ei valkoista. Onnistuivatkohan ne siemenestä? :)

Ransu

5.7.2007 17:35

Upeita varjoliljoja Hortus! Meidän mökillä oli kans paljon sekä punaisia ja valkoisia varjoliljoja, mutta tosiaan keväällä aikaisin siirsimme niitä uusiin paikkoihin niin ne ottivat hieman itseensä, eivät kasva yhtään.. No toivottavasti ensi vuonna innostuvat. Tuossa kun olen siirtolapuutarhoissa seurannu varjoliljojen kasvua niin näyttää, että parhaiten ne menestyvät saadessaan kasvurauhan ja saadessaan kylväytyä vapaasti.. Hei kysymys: Mikä lilja on aivan kuin varjolilja, mutta kukka on kellertävä/oranssi? Lehdet ovat samanlailla kehinä varressa ja kukat samankokoiset ja alaspäin nuokkuvat.

JPHki

5.7.2007 20:59

En jaksa kirjoittaa omaa blogia nyt lomilla, joten kesäterveiset teille Hortus, HTBT, Apoptoosi ja Ransu tätä kautta.
Voi, valkoinen ukonhattu on hieno (tavallisesta sinisestä en välitä)! Täällä Villalla raadetaan aamusta iltaan sekä remontin että puutarhan kanssa. Tänään aloitin kivikkoryhmän tekemisen eteläseinustalle, joka laskeutuu jyrkkänä rinteenä alaspäin. Ja pistelen maahan sinne tänne vielä ruukuissa riutuvia siirtotaimia. Ettei siinä olisi kylliksi tuli tänään mukaan puutarhamyymälästä kuutamohortenisia ja yksi uusi ruusu. Maissit ovat hyvässä vauhdissa vaikka pääsivät kovin myöhään maahan. Mites sinun maissit, Hortus?
Tasha Tudor sanoo että puutarhan rakentaminen kestää 12 vuotta, joten kärsivällisyyttä vain! Hauis ja kunto kasvavat!

Hortus

7.7.2007 11:31

HTHB, saattaisin vaihtaakin. Varjolilja (kuten muutkin liljat) lisääntyvät helpolla "sipulin kynsistä" vähän samaan tapaan kuin valkosipuli. Ransu, ei kannata huolestua, varjoliljat ovat ensi vuonna taas entistä ehompia. Kuvaa näkemättä, veikkaisin marhanliljaa. (olen yrittänyt sitä metsästää. Toinen vaihtoehto-joskin epätodennäköisempi on kanadanlilja (Lilium canadense). Katoppa googlesta ja kerro mulle kumpi näyttää tutulta :-).
Jp- mun maissit saivat oikein shokki käsittelyn alussa. Meinasivat palaa auringossa kun olivat olleet siihen asti sisällä ja sitten kastelin kylmällä vedellä kun oli niin kuiva maa. Pienen juromisen jälkeen ovat oiken hyvällä alulla. Tanakoita. Saa nähdä ehtiikö tänä vuonna.Valkoista ukonhattua saa aika monestakin paikkaa. Siemenstä idättäminen ei ole ihan helpoimpia. Saa multa siitäkin taimen. Ei vaan ole nyt ihan paras aika. :-)

Ransu

15.7.2007 15:57

Marhanlilja se on! Löysin yhdestä vanhasta Kotipuutarhalehdestäkin kuvan. Aikas kiva.

sleepygay

13.8.2007 22:32

Hortus sinut on haastettu!

Kerro viisi ajatusta ranneliikeläisten blogeista. Lähetä haaste eteenpäin kahdelle.