• Hortus

vaihtareita...

Kävin paikallisella pienellä taimitarhalla aivan työpaikkani vieressä. Aikaa kuluu aina vähintään tunti kun juttelemme omistajan kanssa kaikesta kivasta. Saan häneltä aina jotain erikoisuuksia joita ei ole välttämättä edes myynnissä. Itse vein hänelle muutaman vaihtarin puutarhastanin ja sain vaihdossa taimia pari kassillista. Päädyin tällä kertaa tavallisiin lehtoängelmään (Thalictrum aquilegiifolium muistaakseni? Sleepy! ;-) ja Aaprottiin (Artemisia abrotanum). Aaprotti on hauska ja muistuttaa etäisesti ulkonäoltään rosmariinia. Ajattelin seitä tulevaan yrttitarhaan ihan vaan koristeeksi. En todellakaan muista mihin sitä on käytetty- viinan mausteeksi? Tarvii varmaan lueskella.

Tänään pääsin aikaisemmin töistä, enkä viitsinyt tehdä mitään kehittävää, joten kävin toisella -tutulla- taimistolla siinä lähellä. Taas juttua taimista, niin että tuli lopulta kiire pois sieltä ja huh lisää taimia (pupu saa raivarin). No jänönputkea (Bupleyrum sp.) oli aivan pakko saada samoin valkoasteria (Aster ptarmicoides). Lisäksi ostin muistaakseni yhden helmiäishalikan ja pari ruusua (lisää sitä ´Riitausma`ruusua jonka kuva on edellisessä blogissa). Taas kierrän taimikassin ja lapion kanssa tonttia ensi viikonloppuna ja mietin minne ne tunkis :-)

Mitä muille kuuluu??

8 kommenttia

JPHki

11.9.2007 22:05

On aina hauskaa päästä asiantuntevan ammattilaisen kanssa juttusille. Mulle kävi näin heinäkuun lopulla, kun Karkkilassa päin ajellessa tuli vastaan Taimimyynti M Perälä -niminen pikku taimisto. Kurvasimme pihaan ja tapasimme heti omistajan, jolla oli aikaa jutella kanssamme ja esitellä kasveja. Siellä oli paljon harvinaisia hedelmäpuita ja ruusuja, mm. Virolaista nukkakirsikkakantaa.
Aaprotti on kiva, mulla on hyvin kauan sitten tädiltä Rovaniemeltä saatu aaprottikanta. Täällä etelässä sen versot tuntuvat talvehtivan aika ylös asti.
http://www.yrttitarha.com/kanta/aaprotti/

JPHki

11.9.2007 22:09

Ai niin, voisin tiedottaa, että Ransu on pari kuukautta nettipimennossa putkiremontin takia, joten hän ei ole nyt vähään aikaan täällä.

sleepygay

11.9.2007 23:38

Aaprotti (Artemisia abrotanum) taitaa olla sukua ainakin yrttinäkin käytettävälle koiruoholle eli malille (Artemisia absinthium). Ei tosin taida sopia pitkäaikaiskäyttöön, koska voi aiheuttaa myrkytyoireita. Kannattaa siis varmaan käyttää ihan vain koristeena. :)

Ja jeps, lehtoängelmä on juuri tuo Thalictrum aquilegiifolium. Sitä löytyy tuolta meidän koulultakin. :)

Perjantaina on mulla puuvartisten tentti ja siihen koitan opiskella. Pitää kiertää kaikki taas läpi ja muistaa ottaa kamera mukaan. :)

audinkopoika

12.9.2007 10:57

Kivaa kuuluu, elämä hymyilee ja sillee :)
Mites myöhään niit taimia ja kukkia voi syksyl istuttaa?

Aboa

12.9.2007 13:21

Ihan näin ystävällisesti ja rakentavalla sävyllä ajattelin ohimennen kysäistä, että minnekäs, pupu, aiot saada ne ruusut mahtumaan..?

Hortus

12.9.2007 20:34

Kyllä taimia voi periaatteessa istuttaa vaikka kuinka myöhään. Osalle on tietysti parempi jos ehtivät jurtumaan. Itse ostin viime syksynä viimeisiä perennan taimia puoli-ilmaiseksi ja kaivoin ne jäiseen maahan- hyvin lähtivät.

Sleepy laitoin noita tieteellisiä juuri sinua varten ;-)- kuinka monta puuvartista teillä on tentissä?

sleepygay

12.9.2007 20:51

Taitaa olla n. 40 ja tentissä kysytään 20. :) Onneksi melko iso osa on semmosia helppoja ja yleisiä puita. :)

Apoptoosi

12.9.2007 23:14

Sleepy hei, sun kannattaisi kirjautua dendrologian seuran postituslistalle, jos et vielä ole. Aika hiljainen lista se on, et huku spämmiin. Välillä jutut menevät yli, eivät kiinnosta tai ovat muuten vain kuolettavan tylsiä. Googlella löydät tiedot ko.seurasta ja listasta.