• Olli Stålström

Ulkopuolisia lainapuheenjohtajia

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkilökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

Setan historian ensimmäiset vuodet olivat vaikeita, koska ulkoa tuleva painostus oli kovaa ja aktivistien väliset ideologiset erot aiheuttivat sisäistä kitkaa. Siksi 1970-luvun lopulla valittiin kolme ulkopuolista, ammatti-ihmistä johtamaan Setaa: Yleisradion tutkija Bo Ahlfors, juristi Leo Hertzberg sekä juristi Tarja Halonen.

Bo Ahlfors oli esimerkki siitä, miten Setan alkuvaiheessa pyrittiin saamaan mukaan myös muilla tavoin marginalisoituja ihmisiä. Bo oli biseksuaali, jolla oli suuria motorisia vaikeuksia tuottava cp-vamma. Hänen kirjallista toimintaansa arvostettiin laajasti.

Kuvassa Setan muodollinen puheenjohtaja Leo Hertzberg (vasemmalla) ja Setan aktivisti ja tosiasiallinen puheenjohtaja Ulf Månsson. Myös hänestä tuli ihmisoikeusjuristi.

Setan historiaa kirjoittava Anssi Pirttijärvi on julkaissut artikkelin Setan sisäisistä kiistoista toiminnan alkuvuosina:

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=313_6_1

--
Kuva: Olli Stålström