• Olli Stålström

Setan varhaisvuodet -blogi jatkuu: seinäkirjoittelupolitiikkaa

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Innostuneet lukijat ovat alkaneet osallistua Setan varhaisvuosien kuvien esittelyyn. Oheisen kuvan 1980-luvun alusta lähetti Eva Isaksson, joka oli aktivisti ja Setan hallituksen jäsen 1970-luvulta lähtien.

Slloin, ennen internetin aikaa, viestejä välitettiin yleisölle mm. seinäkirjoituksin, joko spraymaalilla, kuten tässä, tai liisteröimällä julisteita seiniin ja sähkökaappeihin.

Seinäkirjoitusten tekemisessä sai olla nopsajalkainen, koska poliisi helposti sakotti, jos joutui kiinni. Lisäksi uhkasi rangaistus "julkisesta kehottamisesta homouteen".

"Tuplanarttujen" ja tuplaurosten" kuvat katujen seinäpinnoissa olivat niin yleisiä 1970-80 -lukujen vaihteessa, että ensimmäisen suomalaisen perusteoksen Rakkauden monet kasvot (1984) kanteen oli kuvattu nämä symbolit, graafikko Päivikki Kallion tekeminä

(henkilötiedot http://www.elisanet.fi/paivikki.kallio/cv.html)

Tässä tuntemattoman seinäkirjoittajan julkinen kehotus homouteen.

Kuva: Eva Isaksson