• Olli Stålström

Setan historia ja nykypäivä kohtaavat - Setan perusaktivisteja koolla 6.6.2009

[Tässä blogisarjassa kerron Setan varhaishistoriasta siltä osin kuin olen itse henkiiökohtaisesti ollut mukana tapahtumissa. Tämä liittyy vuoden 2010 alussa julkaistavaan Setan varhaishistoriaan, jota viimeistelee Anssi Pirttijärvi].

--
Pirkko Saisio ja Pirjo Honkasalo pitivät ravintola Kaisaniemessä julkiset hääjuhlat 6.6.2009 seurusteltuaan sitä ennen jo 27 vuotta. Oheisessa kuvassa Pirkko Saision läsnäolijoista valitsemat veteraanit, jotka omalla työllään ja esimerkillään ovat olleet aloittamassa seksuaalisen tasavertaisuuden toteutumista Suomessa.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Jorma Hentilä, Kersti Juva, Marsa Luukkonen, Olli Stålström, Pirkko Saisio ja Vesa Tapio Valo.

Hääväkeä oli useita satoja ravintola Kaisaniemessä ja tilaisuuden kulttuuriohjelma oli upea. Pirkko Saisio lauloi upeasti kuten monta kertaa aikaiseminkin Setan tilaisuuksissa.

Muistelimme ja kerroimme hääväelle millainen työnjako vallitsi kuvaan otettujen kesken. Jorma Hentilä toimi elämäntoverinsa Max Randin kanssa kokeneena poliitikkona ja kirjoittajana neuvonantajana ja tiedotuksen asiantuntijana. Kersti Juva arkkipiispan ja koulutuspsykoanalyytikon tyttärenä otti käsittelyyn kirkon ja psykoanalyysin johdon. Marsa Luukkonen toimi Weilin + Göösin kustannustoimittajana ja vaikutti suuresti Rakkauden monet kasvot -kirjan (1984) syntymiseen ja sen korkeaan laatuun. Pirkko Saisio dokumentoi kirjoissaan syrjinnän ja vapautumisen arkea. Vesa Tapio Valo oli Olli Stålströmin kanssa eturivin taistelijoita, jotka tulivat omalla nimellään Seta-lehden toimittajina julkisuuteen vuonna 1975 muiden antaessa taustatukea.

Kuvan ottamisen jälkeen tuli paikalle Kimmo Kahra, joka jo lukiokundina osallistui Seta-lehden toimittamiseen vuodesta 1975 alkaen.

Tänään Jorma Hentilä on eläkkeellä, ja toimi pitkään Voltti-lehden kirjoittajana sekä Seta-säätiön puheenjohtajana (http://fi.wikipedia.org/wiki/Jorma_Hentilä;)

Kersti Juva on kaunokirjallisuuden suomentaja ja taiteilijaprofessori (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kersti_Juva)

Marsa Luukkonen toimii edelleen kustannusalalla toimittajana ja kouluttajana (http://www.saunalahti.fi/marsan/index.html)

Pirkko Saisio oli Teatterikorkeakoulun professorina 1997-2001 sekä Finlandia-palkittu (v. 2003) kirjailija ja arvostettu laulaja.

Vesa Tapio Valo on juuri nimitetty Seinäjoen kaupunginteatterin johtajaksi
(http://www.seinajoenkaupunginteatteri.fi/tiedote07.html)

Olli Stålström toimitti yhdessä Kai Sieversin kanssa peruskirjan Rakkauden monet kasvot vuonna 1984 ja teki väitöskirjan homouden sairausleiman loppumisesta (1997) ja jatkaa psykiatriakritiikin tuottamista ja psykoanalyysin teoriahistoriasta luennoimista erilaisissa koulutusinstituutioissa tehden vaihtelevia sekatöitä leivän ansaitsemiseksi, viimeksi kulunvalvontaa Helsingin Satamassa vartijana.

(http://personal.inet.fi/koti/olli.stalstrom/vitfintaidot.htm)

Martin Schreck ei päässyt mukaan, koska hän asuu Kööpenhaminassa.

Kuva: Olli Stålströmin yksityisarkisto