• Havainnoija

Saat mitä tilaat?

Lokakuun värejä

Eduskuntavaalit 2019

Vaalipäivä
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019, äänestysaika kello 9-20.
Jos et ole vielä tehnyt päätöstä, niin tältä sivulta pääset tutustumaan oman vaalipiirisi ehdokkaisiin:
https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/ehd_listat_kokomaa.htm

Tulokset
Oikeusministeriön tulospalvelu alkaa julkaista virallisia tuloksia tällä sivulla 14.4. kello 20:
https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/lasktila.html

Länsinaapurin uutisointia Suomen vaaleista voit seurata esimerkiksi SVT:n suomenkieliseltä sivustolta:
https://www.svt.se/nyheter/uutiset/
******
Perussuomalaisten sekavat puheet
Perussuomalaiset kertovat toimivansa eliittiä (mikä se sitten onkaan) vastaan tavallisen suomalaisen puolesta ja olevansa työmiehen ja -naisen asialla. Teot ja ehdokkaiden puheet eivät sitä kylläkään vahvista.
"Kaikkien suomalaisten puolesta"
Perussuomalaisten kaikki eduskunnassa istuneet kansanedustajat äänestivät palkattoman työajan pidentämisestä 24 tunnilla, kaikki äänestivät vanhempainpäivärahojen ja lomarahojen leikkausten puolesta ja erityisesti ikääntyneisiin kohdistuneen työttömyysturvan leikkaamisen puolesta sekä eläkkeisiin ja koulutukseen käytettävien varojen leikkaamisen puolesta.
Halpatyö
Sitä kuulemma vastustavat, mutta puheenjohtaja Halla-aho äänesti EU-parlamentissa sitä vastaan, että EU:n sisällä maasta toiseen lähetetylle esim. rakennustyöläiselle tulisi maksaa vähintään työskentelymaan kyseisestä työstä sovittu vähimmäispalkka. Se varmaan työllistää perussuomalaisia rakennustyöntekijöitä, jos esimerkiksi bulgarialaiset tulevat työskentelemään 3,50 euron tuntipalkalla?
"Ilmastonmuutoksen torjuminen on vouhotusta ja vie Suomesta työpaikat"
Suomi on vähentänyt päästöjä 21 %:lla vuosina 1990-2017 ja samalla bruttokansantuote on lisääntynyt 40 %:lla ja teollisuustuotannon arvo 50 %:lla. (Täydennän tätä kappaletta myöhemmin.)
Lapsiperheiden ja eläkeläisten aseman parantaminen
PS:n vaaliohjelmassa luvataan esimerkiksi parantaa eläkeläisten asemaa oikaisemalla ns. taitettu indeksi (4 miljardia vuodessa) ja alentaa kaikkia veroja. Kaikki rahoitettaisiin lopettamalla jäsenmaksut EU:lle, josta ei kuitenkaan aiota erota. Ai niin, maahanmuuttajat heitettäisiin ulos.
Valtionosuuksien tasausjärjestelmästä
tulisi Halla-ahon mukaan luopua. Valtionosuuksilla taataan peruspalvelujen säilyminen niissä maakunnissa, joissa niiden omat rahkeet eivät riitä. Jos Halla-ahon toive toteutettaisiin, peruspalvelut katoaisivat juuri niistä maakunnista, joissa PS saa suhteellisesti eniten ääniä. Edes näin oleellinen asia ei näytä perussuomalaisten kannattajia haittaavan.

KD ja PS pussauskoppiin
Puolueiden välillä vallitsee lämmin suhde, josta Helsingin kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Ebeling kirjoittaa seuraavasti:
- perinteisistä eduskuntapuolueista kaikki muut paitsi Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat alistuneet ns. Seta-normatiivisuuteen uutena syrjimisperusteena. Olen myös vaalikampanjani ajan puhunut siitä, miten sananvapauden pelastaminen vaatii vahvoja Kristillisdemokraatteja, vahvoja Perussuomalaisia ja näiden vahvaa yhteistyötä,
- koen saaneeni selvän ymmärryksen siitä, että Kristillisdemokraateilla ja Perussuomalaisilla on yhteinen tehtävä pelastaa Suomi.

Kokoomuslaisesta perussuomalaiseksi
Kokoomuksen konkaripoliitikko Ben Zyskowicz sanoi kokoomuksen kannatuksen laskun syyksi, että "on vuodettu perussuomalaisiin".
Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kun kuuntelee tiettyjä kokoomuksen paikallispoliitikkoja, voisi luulla heidän olevan joko kristillisdemokraatteja tai perussuomalaisia.

Lopputulema
Jos ennusteet pitävät paikkansa, yli 80 % äänestäjistä valitsee perussuomalaisten sijaan jonkin muun puolueen.
******
Lisäys
Puoluelistalla näytti olevan myös joitain tähtiliikkeitä. Esimerkiksi Paavo Väyrysellä on Minun tähden -liike tai jotain.