• Havainnoija

Toimittaja-sateenkaariaktivistin murha Pohjois-Irlannissa ja muita uutisia

Erittäin uhanalainen lintulaji
Selkälokki (Larus fuscus, ruotsiksi silltrut, viroksi tõmmukajakas) muistuttaa merilokkia, mutta on pienempi ja sirompi. Koska Suomessa pesivien selkälokkien määrä on romahtanut, laji on meillä luokiteltu erittäin uhanalaiseksi jo useita vuosia sitten.
Suomessa pesivät selkälokit kuuluvat pääosin nimialalajiin Larus fuscus fuscus, jota kutsutaan suomenselkälokiksi. Niille tunnusomaisinta on lähes mustat siivet. Suomessa pesivät selkälokit muuttavat talveksi pääasiassa Kenian, Ugandan ja Tansanian järville. Kuvan selkälokki on neljänä kesänä tullut niin sanotusti tutuksi eli se tunnistaa minut ja uskaltaa tulla lähelle.

Toimittaja Lyra McKee
oli huhtikuussa raportoimassa Pohjois-Irlannin Derryssä puhjenneista levottomuuksista ja mellakoista, kun naamioituneet miehet tulittivat poliiseja, joiden vieressä McKee seisoi. McKee haavoittui häneen osuneista luodeista ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Ampumista tutkitaan terroristisena murhana.
https://yle.fi/uutiset/3-10748574
Ura
Lyra McKee perusti oman sanomalehden jo 14-vuotiaana ja opiskelujen jälkeen tutkivan journalismin sivuston, jonka ensimmäinen pitkä selvitys koski Pohjois-Irlannin ainoaa raiskauskriisikeskusta ja sen ongelmia löytää rahoitusta.
McKeen artikkeleita ja selvityksiä julkaistiin sen jälkeen muiden muassa Belfast Telegraphissa, BuzzFeedissä, Mosaic Sciencessä, Private Eyessä ja The Atlanticissa. Forbes-lehti nosti Lyra McKeen 30 merkittävimmän eurooppalaisen alle 30-vuotiaan journalistin joukkoon.
McKeen ensimmäinen kirja, joka käsittelee IRA-järjestön murhia Pohjois-Irlannissa, oli juuri julkaisuvaiheessa, kun hänet ammuttiin. McKeen toisen kirjan oli tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.
Sateenkaariaktivismi
Lyra McKee sai kansainvälistä huomiota vuonna 2014, jolloin hän kirjoitti kirjeen 14-vuotiaalle itselleen. Kirjeessä hän kertoi muun muassa, miltä tuntui salata homoseksuaalisuutensa. Kirjeestä tehtiin myöhemmin lyhytelokuva. McKee sanoi vihanneensa itseään suuren osan elämästään, koska uskonnon oppien mukaan hän joutuisi helvettiin.
Hylättyään uskonnon ihmisyydenvastaiset opit McKee toimi aktiivisesti sateenkaarikansalaisten auttamiseksi. Hän tuki ns. kaapista tulevia ja hyödynsi omia kokemuksiaan auttaessaan muita elämään omana itsenään.
Pohjois-Irlannin sateenkaarijärjestö Rainbow Projektin johtaja John O´Doherty sanoo Lyra McKeen toiminnalla olleen merkittävä myönteinen vaikutus (huge impact) Pohjois-Irlannin hlbt-yhteisön jäseniin.
https://www.independent.ie/irish-news/news/watch-lyra-mckees-powerful-tedx-talk-that-made-her-a-hero-to-many-in-lgbt-community-38031909.html
Elämänkumppani Sara Canning
sanoo haastattelussa, että Lyran ja hänen oli tarkoitus aloittaa yhteinen elämä Derryssä, mutta yksi barbaarinen teko muutti kaiken. He elivät rekisteröidyssä parisuhteessa, koska Pohjois-Irlannissa ei muusta Britanniasta poiketen ole tasa-arvoista avioliittolakia, mutta heidän tarkoituksenaan oli solmia avioliitto lähiaikoina New Yorkissa.
https://www.independent.ie/irish-news/news/lyra-mckees-partner-says-their-hopes-and-dreams-have-been-snuffed-out-by-single-barbaric-attack-38032178.html

Lyra McKeen hautajaisiin Belfastissa osallistuivat myös Ison-Britannian pääministeri Theresa May, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ja muiden puolueiden edustajat, Irlannin tasavallasta pääministeri Leo Varadkar ja presidentti Michael D. Higgins.
https://www.belfasttelegraph.co.uk/news/republic-of-ireland/inside-the-church-tears-and-laughter-for-lyra-mckee-at-her-funeral-38047336.html
----------
Ruotsi/Venäjä: Venäjä sensuroi ruotsalaisen homomiehen haastattelun
Arvidsjaurissa (uumajansaameksi Árviesjávrrie) asuva saamelaistaustainen homomies Dan Eriksson kertoi Arjeplognytt-paikallislehden artikkelissa pitkästä ja vaikeasta matkasta itsensä hyväksymiseen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/dan-raddades-tillbaka-till-livet
The Barents Observer -lehti,
joka uutisoi Barentsin alueen valtioiden tapahtumista eri kielillä, julkaisi Dan Erikssonin haastattelun englanniksi
https://thebarentsobserver.com/en/life-and-public/2019/01/suicide-attempts-happiness-and-pride
ja venäjäksi
https://thebarentsobserver.com/ru/obshchestvennost/2019/01/ot-popytok-samoubiystva-k-schastyu-i-gordosti
Venäjän valtiollinen sensuurivirasto Roskomnadzor esti Barents Observer -lehden verkkosivuston näkymisen Venäjällä, koska "homopropagandalaki" eli homovihalaki, joka kieltää kirjoittamasta homoudesta ja itsemurhista.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/publicerade-artikel-om-homosexuell-blockerad-i-ryssland
Kun Dan Eriksson kuuli Venäjän sensuuriaikeista, hän korosti sananvapauden tärkeyttä, koska itsemurhia voidaan estää ongelmista puhumalla, kuten Dan omasta kokemuksestaan tietää.
----------
Turkki: Oikeus kumosi Ankaran pride-kiellon
Oikeus kumosi viranomaisten määräämän pride-kiellon, joka oli ollut voimassa Turkin pääkaupungissa kaksi vuotta.
https://twitter.com/Fotis_Filippou/status/1119276220410150919?ref_src=twsrc%5Etfw
----------
Itävalta: Ensimmäinen x-passi
Alexi Jürgenin uudessa EU-passissa sukupuoleksi on merkitty x.
----------
Japanin avioliittolaki
Helmikuussa
13 samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa haastoi Tokiossa, Osakassa, Sapporossa ja Nagoyassa Japanin hallinnon oikeuteen tasa-arvoisen avioliittolain puuttumisen aiheuttamista haitoista ja ongelmista. Haasteessa sanotaan lisäksi, että samaa sukupuolta olevien parien avioitumiskielto on vastoin perustuslain säädöksiä yhdenvertaisuudesta.
https://mainichi.jp/english/articles/20190222/p2a/00m/0na/028000c
Kuvassa samaa sukupuolta olevat pariskunnat saapumassa Tokion alueoikeuteen.
https://mainichi.jp/english/articles/20190214/p2a/00m/0na/006000c
Huhtikuussa
alkoi haasteiden käsittely ensimmäisenä Tokion alueoikeudessa suullisella kuulemisella.
https://mainichi.jp/english/articles/20190415/p2a/00m/0na/019000c
----------
Taiwan sääti erillisen avioliittolain homopareille
Taiwanin parlamentti käsitteli kolmea lakialoitetta. Vastustajien/konservatiivien kaksi aloitetta olivat syrjiviä eikä niissä mainittu avioliitto-termiä lainkaan. Hyväksytyksi tuli onneksi vasemmistopuolue DPP:n (demokraattinen edistyspuolue) aloite, joka on kattavin ja jossa käytetään avioliitto-termiä.
Vasemmistoa edustava presidentti Tsai Ing-wen, joka on ajanut sateenkaaritaiwanilaisten oikeudellisen aseman parantamista useita vuosia, lupasi vahvistaa lain mahdollisimman pian, jotta se tulisi voimaan jo ensi perjantaina (24.5.).
Taiwanin yleisradioyhtiön lyhyt uutinen
https://de.rti.org.tw/news/view/id/2000896
Konservatiivit ovat lähinnä raivoissaan ja lupaavat kumota lain ensi vuonna (2020), koska hyväksytty laki "ei vastaa seitsemän miljoonan taiwanilaisen tahtoa".

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)
----------
EU-parlamentin vaalit
Ennakkoäänestys Suomessa 15.-21.5.
Varsinainen vaalipäivä sunnuntai 26.5., äänestysaika kello 9-20
Äänestin ehdokasta, joka toimii EU:n ja sen arvojen puolesta. Ehdokas on ajanut jo useita vuosia myös sateenkaarikansalaisten oikeuksia.