• millikan

Men are my life, diamonds are my career!

Mieltä kutkuttava ajatus on että millainen Sunset Blvd -elokuvasta olisi tullut jos Gloria Swansonin sijasta olisivat tekijät menneet siihen yhteen alkuperäissuunnitelmaan ja ottaneet pääosaan Mae Westin.
Mae West kun ei missään nimessä ole mitenkään kauhean helppo näyttelijä ohjattavaksi, lähtökohtaisesti kirjoittaa itse oman dialoginsa ja muutenkin tekee mitä tahtoo, joten eiköhän Billy Wilder olisi hyvin nopeasti laittanut projektin telakalle. Ehkä siis hyvä että näin ei käynyt...

Katselin taas pari viehättävää vanhaa Maen leffaa. Ei, minkäänlaista dramaattista monipuolisuutta ei ole odotettavissa, suurin ero esittämiensä hahmojen välillä on että niillä on eri nimet ja majailevat eri puolella Amerikkaa. Mae West esittää häpeämättömästi Mae Westiä.
Toimintakin rajoittuu verbaliikan tasolle (väitteiden mukaan West ei pystynyt liikkumaan kauhean nopeasti raskaissa ja tiukoissa puvuissa, mistä seuraa että näissä elokuvissa Ei Juosta).

She Done Him Wrong oli aikoinaan jopa ehdokkaana parhaan elokuvan Oscarin saajaksi, syistä jotka nykykatsojalle jäävät täysin käsittämättömiksi (samoin se, että elokuva oli kassamenestys ja pelasti Paramount-yhtiön konkurssilta). Elokuva on hillittömän hauska sellaisella surrealistinen camp -tasolla jossa oikein missään ei ole mitään järkeä mutta tavattoman viihdyttävä se on.
Myöhemmissä elokuvissa (I'm No Angel, Belle of the Nineties, Klondike Annie) tiukentuva sensuuri alkoi rajoittaa dialogia, niinpä dialogi jää She Done Him Wrongin varjoon ja tätä pitää sitten paikata jopa jonkinlaisilla juonentapaisilla. Hienoja hetkiä kyllä löytyy, mm. Belle of the Ninetiesin musiikkinumerot, erityisesti Troubled Waters...
Epäselväksi ei kuitenkaan jää että nämä ovat MAE WEST -elokuvia joiden ainoa funktio on esitellä ilmiötä nimeltä Mae West.

40-luvulla sensuuri jatkaa tiukkenemista, tuloksena WC Fieldsin kanssa yhteistyössä tehty My Little Chickadee joka on ihan hauska ja varsin epäonnistunut The Heat's On. Molemmissa ongelmana on että Westin dialogi on rajoitettua ja hän ei enää ole elokuviensa ehdoton kiintopiste (The Heat's Onissa käytännössä jo sivuhenkilö). Tästä seurasi sitten siirtyminen takaisin teatteriin n. 30 vuodeksi...

Onneksi sensuuri alkoi taas löystyä, ja Mae West teki kunniakkaan paluun loisteliaassa trash-klassikossa Myra Breckinridge. Tälläkin kertaa vain sivuosassa mutta onneksi ympäröivä elokuva on sisällöltään sitä samaa käsittämätöntä tasoa mitä West-elokuvilta sopii odottaakin. Mae West teki vielä yhden elokuvan mutta tämän jälkeen lopetti ja muutaman vuoden päästä kuoli.

Mae Westin koko tuotanto on 12 elokuvaa. Olen nähnyt näistä seitsemän, joka on, myönnettäköön, enemmän kuin tarpeeksi. Tosin houkuttaisi vielä nähdä se viimeinen Sextette, jossa 85-vuotias Mae West esittelee seksuaalista vetovoimaansa johon lankeaa mm. nuori Timothy Dalton...miksei nykyaikana ole enää tällaisia tähtiä?