• Hortus

Täällä taas....

...pitkästä aikaa. Talvi tuntuu olevan tylsää aikaa pitää puutarha-aiheista blogia ja kesällä on liian kiire :-)

Maa on ollut sulaa ja pihahommia on paiskittu torpalla vielä lähes täydellä teholla. Syksyn viimeisistä alennusmyynneistä tuli hankittua varsinkin kevätkukkijoita. Kauppila (täällä Turussa) myi kaikki loput perennat euron kappale, ja paikkakuntalaisena olin heti iskussa kun alennukset alkoivat. Mukaan tarttui mm. jouluruusuja- jotka normaalisti maksavat maltaita- ja keltavuokkoja. Lisäksi kylvin tulevaa lehtoani varten hirmu kasan kevätlinnunherneen siemeniä. Palantagen myi loput sipulit pilkkahintaan. Niimpä laitoin (lehtoon niinkään) 400 kirjopikarililjaa. Viime viikolla kävin Pirilässä ja he jakoivat loput sipulit ilmaiseksi. Niimpä mukaan tarttui 750 narsissin sipulia (minäkö ahne). Maanista sanoisi joku. Niin kait se on.
En vain voi olla jo odottamatta kevättä. Siksi etsin tuon kuvan talventähdistä...

Mites Apoptoosi saitko kaikki sipulit maahan. Itse laitoin noi viimeiset taas ruukkun ja kellariin...

7 kommenttia

Apoptoosi

3.12.2008 14:33

Hortus hani!
Kyllä sain ne kaikki maahan. Aluksi kaivoin sopivan laakeita ja avoimia kuoppia, joihin asettelin sipulit nätisti sopivin välimatkoin. Muutamaa tuntia myöhemmin kaadoin suoraan ämpäristä, heitin lapiollisen multaa päälle ja hypin kiukusta maan tasaiseksi.Iltahämärässä muistin vielä saamani lumpeet, ihan nimilajikkeita, jotka oli saatava kaivettua rantaveteen. Monen päivän merituulen jälkeen vesi oli tietysti tavallista korkeammalla joten heitin kaikki vaatteet pois, kahlasin alasti niiden juuripaakkujen kanssa syvemmälle ja jalalla kavoin sopivan kuopan sinne pehmeään pohjaan. Samalla tavalla painoin jalalla sen taimen sinne pohjaan ja vieritin kiven painoks ettei nouse heti pintaan. Ihan horkassa istutin ne loputkin ja sitten painelin saunaan. Olin varmaan aika näky, alaston mies istuttamassa lumpeita muutama-asteisessa vedessä syyshämärässä. Vaan eipä siellä kukaan ole näkemässä, koirakaan ei taida enää ihmetellä yhtään mitään.

JPHki

3.12.2008 14:46

Hei Hortus, pitkästä aikaa!
Ohhoh mikä sipulishow sulla on ollut. Toivottavasti pysyvät tallessa talven yli, on meinaan tuo myyrätilanne niin hälyttävä. Mites teille päin?
Meillä olivat myyrät tunkeneet jo kellariin ja penkoneet talvetuksessa olevia ruukkuja, ei vahinkoja onneksi kuitenkaan. Mulla on sinistä "myyränruoka" joka puolella, ja astiat tyhjenevät nopeasti. Viime viikonloppuna ruiskuttelin Motaa joka puolelle pihaa. Mulla oli vaikeuksia saada se tulemaan ruiskusta tarpeeksi hienojakoisena, joten luulen että sitä meni aivan liikaa. Onko sulla jokin niksi? Tehoaako se rusakoihin, purkissahan mainitaan vain hirvi ja myyrät? Ilmeisesti rusakko oli meillä käynyt jo syömässä yhden nukkakirsikan tapeiksi. Asetin kiireesti suojaverkot ja rungonsuojat paikoilleen.
Jouluruusu on kukkinut koko syksyn ja jatkaa yhä. Ensimmäinen siemenluettelo (Plants of Distinction) tuli jo, ei se kevät siis enää kaukana ole!

Napalmia

3.12.2008 19:32

Mihin te olette unohtaneet niityn? Kukkaniittyjä ei näe missään.

Ransu

4.12.2008 22:55

Hei Hortus, kiva kuulla sinusta! Varmasti upea kevät teille tulossa kun sipulit aloittelevat kukintaansa! Älä vaan sano että sait kerrotun jouluruusun Kauppilasta? Ensi syksynä kyl melkein tarttee tehdä retki Kauppilaan ostoksille myöhään syksyllä. Tosin tuli sitä täälläkin osteltua ihan tarpeeks.. Ja nyt sitä kevättä odotteleen!
Apoptoosin lumpeenistutus olisi ollut niin hauska nähdä! Kyllä noista lumpeista kasvaa nyt sit varmasti upeat ensi keväänä!

Hortus

5.12.2008 12:57

Joo, aikamoinen suoritus Apoptoosilla. Itseäni ei saisi kylmään veteen edes lumpeella(tai sen kuolemalla) uhkaamalla... Ei kai myyrät narskuja??? Mutta kaikkea muuta kylläkin...Ruikin sitä motaa myös kellarin kasveihin (ja osaan avomaalle istutetuista sipuleista-jos auttaisi edes ekan talven yli). Motassa sama juttu, tulee epämääräisinä ruikkasuina...ehkä pitäis kokeilla ensvuonna pensselillä. Ransulle muuten-tossa plants of distinctonin luettelosssa olis IHANvalkoista sormustinkukkaa, jota taannoin kaipasit. Lisäksi olen kerännyt sulle siemeniä mun valkoisista puskista jos kelpaa....niissä oli aivan olemattoman himmeänruskeat pilkut, jotaka eivät todella näy kuin läheltä katsottaessa.

Jouluruusuista en edes muista, mitä ne oli...oli niin iso lasti kaikkea :-). Mulla ei Helleborukset kuki vielä, mutta hyvä niin...saisivatkin avata vasta keväällä.

Olin muuten ihan varma, ettei kukaan huomaa mun viestiä viikkoon, kun olen ollut täältä niin kauan poissa.
Kiva kuulla teistä kaikista.

Ja Napalmille. tarvii laittaa viestiä niityistä...nekin sydäntä lähellä :-)

Ransu

5.12.2008 15:41

Täytyypä tsekata tuo Plant's of Distinctionin sormustinkukka. Tänään tuli just postissa Thompson&Morganin ja Mr Fothergill'sin luettelot, tuskin maltan odottaa kun pääsen sohvalle rentoutuun ja niitä lueskeleen! Mutta kiitos Hortus tarjouksestasi, stekkaan ensin nuo luettelot, jos siellä olisi sitä aivan putipuhtaanvalkoista, niin sitten tilaan sellaista. Mut jos ei, niin sitten kyllä kelpaisi Hortuksen jo hyväksi havaittu kanta.

Ransu

7.12.2008 22:14

Kiitos Hortus, mutta tilaan sitä puhtaanvalkoista Digitalista Thompson&Morganilta. Muuten mahtaisko sulla olla yhtään kerättynä sen kaksvärisen (valko-puna) ketoneilikan siemeniä? T&M luettelossa olisi sellainen lajike kuin 'Arctic Fire'. Muistelin, että sen sun lajike muistutti tuota.