• pelsepuuppi

miehii

jokseenkin kiinnostava artikkeli tuli vastaan keskusteluis, et vampyyrit homoi aina kreisii tavallaan kai olisko ei o mut silti otan asiasta kiinni. must oli jännä ajatus puolestansa se miten kirjottaja ajatteli kolumnistin saavan hirveesti paskaa niskaan.

ainahan vampyyrit on ollu homoi, ainahan kaikki epäilyttävät miehet on ollu leffois ym. homoi. aikana ennen leffoi oli kirjat se way to go, aikana ennen nykystä järjetönt tietämystä oli vampyyrit the way to go. must oli semminkin kiinnostavaa et artikkelis sanottiin: "..he seminal short story "The Vampyre," written in 1819 by John Polidori, was based on his fascination with Lord Byron, the icon of Romantic sexual liberation and dange..". nii just , dandy. Eli se mitä on pidetty uhkana koko maailmalle on puettu mustiin vaatteisii ja laitettu imemään nuorten impien verta, myöhemmin se on laitettu tappamaan sarjassa (Monsieur Verdoux) ja jossain välissä vaan hengaamaan ja suistamaan viaton nuori sankari ojaan ja kurimukseen (Rebel without a cause).

se miten mä nään asian on juurikin näin, epäilyttävät miehet on tarvinnu tietyn sotisovan tai naamion minkä avulla on opetettu kansalle mitä possee pitää välttää, miten ei kuulu elää. must viel huvittavampaa et nää samat tuomitut hahmot aikasemmalta ajalta on taas toiminu esikuvina koko takakireellen edvardiaaniselle ajalle ja eik sillon just ollu vampyyrit ja ihmissudet kovaa huutoa? mut eihän kukaan oo puhunu homoista, eihän homoutta ollu olemassa vaik kaikki tiesi mikä on maailman parasta seksii. siks otettiin taas dandyt (tai ne hahmot ketkä etäisesti muistutti dandyismistä vuossadan alusta) ja luotiin homo / epäilyttävän miehen prototyyppi. (ja jos alkaa asiaa oikeen kaivelemaan ja sättäämään ni onhan siinä myös koko vuossadan vaihteen naisten ja miesten asema, muodin käyttö aseena siinä sodassa, teollistuminen ja luokkayhteiskunnan pönkitys sun muuta. miten muodista tehtii tai määriteltiin naisten jutuksi ja epäilyttävien miesten ja tätä myöten terveet ja normaalit miehet ei pukeutunu tyylin vuoksi vaan istuvuuden ja mukavuuden ja niiten uusien normien mitä keskiluokkanen duuni toimistolla vaati. eikä nyt välitetä siitä miten miesten muoti heijasteli ihan tarkaan naisten muotia, miten miehillä kuitenkin oli muoti joka muuttus, ei se o merkittävää koska miehet ei ollu muodissa kiinni..)

seikka mitä en o koskaan ajatellu tuli kans artikkelis esiin et naisil vampyyrit on sama ku lesboseksi miehil. en o koskaa ajatellu et vampyyreis (homomiehis) vois olla jotain oikeesti suurta ja erotisoituu naisille? ei sinällään must ihan tuulest temmattu ajatus, ei ollenkaan. jos ajatusleikkii jatkaa viel ni voi seuraavana alkaa miettii mitä kaikkee voi täs valos tulkita naisen haluavan mieheltä, turvaa ja pelkoa (kauhun tasapaino), rakkautta ja ei-seksuaalista elämää? kummallista. tai jyllääk siinä se ajatus et ei o vaan koskaan saanu kunnon naista ja iks homo, et kyl mä onnistun käännyttään ja saan unelmien miehen? onk miehil sama ku ne kattoo lesboseksii, et siihen välii hetken pääst opettaan tytöil miten oikeesti pannaan? ku mä en oikeesti tiiä miks lesboseksi on miehil se juttu, en ihan oikeesti tiiä.

en myöskään osaa sanoo onk hyvä et homoi niin viljalti edelleen telsus vampyyreinä, et vaikuttaak se asiaan hyväl tai huonol tai onk sil oikeesti mitäänmerkitystä? kuitenkin ne samat vanhat ajatukset näköjään jyllää edelleen vahvasti mitä on jo 1800-luvun alusta saakka meil kompattu. ku toisaalta en myöskään oo koskaan tavallaan jaksanu hirveesti vlittää miten maailma näkee hiomot ja homouden. teki niin tai näin ni on ihmisii ketkä pitää mua über-hinttinä ja niit ketkä näkee mut tosi heteromaisena (?) eikä mua oikeesti pöyhäse suuntaan tai toiseen, miks pitäs? ja sit kuitenli mua hiukan kiinnostaa miten homot medioissa kuvataan, ihan snadisti.. siks ehken en ollu ees niin innoissaan juurikasvusta, mut en lopulta tiiä oliko se perimmäinen syy? en usko, must se oli vaan hiukan turhan hepposesti tehty, ohjattu, käsikirjotettu ja näytelty. (ja puvustettu, lavastettu, valaistu.. ei kai tää oi läppä)
------------
(edit.)
nii kato daiju, unohdin laittaa sen linkin, eli se artikkeli on täällä: http://www.esquire.com/features/thousand-words-on-culture/vampires-gay-men-1109#ixzz0Tt3qiWOH

ja keskustelu (avausviesti..) aiheesta on täällä: http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=10&thrdid=8434 (ja miksen o siellä keskustelees on ihan mun omien syiden takia.)

10 kommenttia

Aboa

22.10.2009 09:32

Mä muistan että tosta homojen ja vampyyrien rinnastuksesta oli vunna 1992 Imagessa pitkä juttu, koska Ann Ricen kirjat oli just käännetty. Siinä rinnastettiin kiinnostavasti homojen öinen kulttuuri vampyyrien saalistukseen.

millikan

22.10.2009 09:56

Jooh, ja ainakin vanhemmissa vampyyrielokuvissa siitä pidettiin tiukasti kiinni että miesvampyyrit purevat vain niitä nuoria naisia...eli vampyyrit = seksi.
Noiden johdosta en sitten myöskään sen erityisemmin tee rinnastusta vampyyrien ja homojen välillä, mutta vaatii tietty aikamoista tasapainottelua kirjoittajalta että väistää sen biseksuaalisen sivujuonteen. Ja tosiaan vaikka se vampyyri vain naisia pureskelisikin niin usein ovat kuvattu sellaisina dandyina jotka monet myös yhdistävät vähintään biseksuaalisuuteen.

Joskin voi vertailuksi sitten vaikka lukea sen Stokerin Draculan tai katsoa hahmolta sille uskollisimman elokuvan, Murnaun Nosferatun, jossa vampyyri on aikamoinen hirviö.

Ja nuorten tyttöjen keskuudessahan Jaappaniassa ja nyttemmin myös muualla on noussut suosioon shounen-ai-sarjakuvat eli yltiöromantisoidut homorakkaustarinat.

pelsepuuppi

22.10.2009 10:20

okei, tavallaa voi solla hauska lukee se imagen juttu ja viel ku aikaa on kulunu liki 2 vuosikymmentä et miten on ajatukset sillo ollu. mä en tota pointtii tavallaan koskaa ees ajatellu, et öinen saalistus, homojen salaset elämät.. makes sense tietty ku oikee funssaa.

mä en vältsyyn taas nää niin suoraa linkitystä seksiin as such, mulle enemmän vampyyrit on.. siin mieles seksiin liittyvää toki, et (siis perustuu niihin muutamiin vampyyrielokuviin ku oon nähny) monasti ne purrut naiset on sit ollu keposis shifonkii-kasukoissa öisillä kaduilla (huora) eli nään vampyyrin pureman aiheuttavan moraalittomuuden, ikäänkuin henkisen raiskauksen naiselle, viattomalle tyttärelle ja hyökkäyksenä kaikkea sitä vastaan mitä "terve" yhteiskunta, nainen = äiti jne. edustaa. mulle taas dandyt on kovin läheisiä tyyppejä ja siinä taas linkittyy sosiaaliset jutut yhteiskunnassa nivaskaaan ja aateliston kieroutunu maailma ja perversiot mitkä mun laskuis taas alko enemmän nostaa päätään ranskan vallankumouksen jälkeen ja minkä airueina oli juutikin dandyt vuossadan alussa, keskiluokan synty ja teollistuminen. mut niin, ajatus harhalee.. asutaan linnassa ollaan kreivii ym. ja tuhotaan sitä tervettä maalaiskylää raiskaamalla naiset. et kuvataan hiukan dandynä on nimenomaan et kuvataan hiukan homona (tavalla tai toisella).

pelsepuuppi

22.10.2009 10:21

nii ja siis en o kuullukkaa tosta shounen-ai-sarjiksist. niit varmaa jiotai infoo löytyy ku googlaa?

mopsi22

22.10.2009 11:50

Hmm, mä jäin toho historiaosuuteen kiinni, siis noihin seemingly uptight viktoriaaneihin. Eikö tavallaan oo kiinnostavaa, että kautta historian yläluokka on paheksunu, mutta samalla hyväksyny ja pitäny yllä semmosta homouden mahdollisuutta.

Sillee siis et dandyt oli ihan hyväksyttyjä vaikka ehkä vähän muodon vuoksi tuhahdeltii. Oliha se rikollistaki miähinen rakkaus (onko naisisesta mitään historiaa ees, vanhatpiiat vaa toisistaan turvaa, vaikka kieli käyny....), mut silti jotenki semmonen outo fiilis, et kuitenki se porukka, joka teorias sitä ajo alas, piti sen myös hengis. Osin ehkä juuri sillä äänekkäällä paheksunnalla.

Ei kauheen selvä ajatus. Mut mä oonki pimee.

millikan

22.10.2009 12:17

Jeps, kuinka viaton nuori neito alkaa käyttäytä oudosti, elää öisin, kuihtuu silmissä jne...no sen luona vierailee säännöllisesti vampyyri. Toisaalta toi vois olla myös kuvausta diilerin ja asiakkaan suhteesta. Tosin niitä naisvampyyrien lesbolaisia iloja kuvataan paljon suuremmalla tarkkuudella, ja kuten sanottu sen suhteen ollaan aika varovaisia että miesvampyyri purisi miestä.

Shounen-aista yms löytyy mm. täältä viestiketju josta joitain termejä, http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=10&thrdid=3303
googlata saa jos uskaltaa.

pelsepuuppi

22.10.2009 14:08

toi historia onki se kinkkinen juttu, kinda. ja ku mä katon historiaa viel muoti-kakkuloiden läpi aika usein. dandyt ilmesty uuden teollistuvan euroopan (/maailman) alkutaipaleella, usein dandyt oli arvostettui tai ainakin jollain muotoa tunnustettuja taiteilijoita tai muuten vaan hienoi karaktäärei, samaan aikaa aika monet niistä revittiin jalustalta ja tavala tai toisella tuhottiin/ annettiin ite tuhota ittensä. se miten dandyt pukeutu ei liittuny millän muotoa muotiin, vaatteet oli vaan olemassa ja niillä kikkailtiin, dandyt kans loi koko perustan miesten pukeutumiselle ja ironisesti sille takakireelle miehelle kuka about sata vuotta myöhemmin oli gegen fags. ja jos miettii muodin kautta, brummell monasti se eka dandy ja täysin erilainen hahmo ku esim. oscar wilde ketä kans kutsutaan dandyks.

se tapa millä nää herrat pukeutu ja oli itseään ja sillä tavoin ns yhteiskuntaa ja niitä normeja vastaan on puolestaan oivaa matskua vampyyreille, kun on keran opastettu miltä näyttää sairas ja pervo, degeneroitunu aatelismies kuka tappaa viattomia impiä on helppo jatkaa siitä ja ottaa samat elementit käyttöön aina kun halutaan saada pahikselle jokin elementti tai piirre mitä ei suoraan osaa sormella osoittaa mut mist tietää et kyseessä on pahis.

noi yläluokattuomitsemassa on totta, pätee monis asioissa edelleen, prinssi albert lävistyksen tarinast on monta versioo ja viiltäjä-jackista, kyse enemmänkin just siitä et kaikkea saa tehdä kunahn ei jää kiinni, et pysyy se fasadi. dandyt kuoli sukupuuttoon siinä vaiheessa kun synty dandyismi. nykyään se mitä pidetään dandynä on ahdistava ja ruma vääristymä koko siit porukast ja.. öö.. liikkeestä? samalla tavalla kun punk on vesitetty (olen vissii jaapannu täsyt samast aiheest n. 578 kertaa..).

dandyt oli aikansa punkkareita, tapaan sanoa ja siit pidän edelleen kiinni. mut musta kumpaakaan ei o enää olemassa, tai se tarvii uudet määritelmät, kinda, ja sit taas päästään siihen et koko dandyn perusolemus oli juurikin se määrittelemättömys. monta mones.

Rokkihomo

22.10.2009 16:49

Jotenkin dandymaiseen, yöpaidassa esiintyvään vampyyriin, joka on kyllä _tosi homo_, löytyy leffakommentti Roman Polanskin vampyyrikomediasta. Sen nimi oli ja on suomeksi Vampyyrintappajat. Pitäiskin etsiä se taas jostain...

pelsepuuppi

22.10.2009 21:34

pitäneis vissiin olla nähny sen et tietäis tarkemmin, mut mul on paljon aukkoi elokuvis, miksie myös polanskis. just niin, mul aukkoi polanskin elokuvis, that's it. olik katkera kuu sen? siit tykkäsin sillon aikoinaan kun näin.

millikan

23.10.2009 14:43

Jooh, Vampyyrintappajissa Polanski esittelee sen ihan oikean homovampyyrin. Ja juutalaisvampyyrin johon ei risti tehoa :)

Eikä se oikeasti edes ole kauhean hyvä leffa, mutta hauskoja detaljeja. Ja kylpevä Sharon Tate näyttää kauniilta, selvästi myös ohjaajan mielestä...