Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö, 57, kirjoitti Kotimaa24-sivustolla blogissaan avioliiton ja perhekäsityksen asemaan liittyvästä kulttuurivallankumouksesta. Kirjoituksessa saivat osansa liberaalit arvot sukupuolen, parisuhteiden ja perheiden moninaisuudesta naisen nykyiseen asemaan.
Kenttäpiispan kirjoituksesta ja myöhemmästä anteeksipyynnöstä kirjoitti maanantaina esimerkiksi Verkkouutiset.
Perhe- ja avioliittokäsityksen murentumisesta syntyvyyden laskun yhtenä syynä näkeävä Särkiö esitti juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessaan ajatuksiaan esimerkiksi käynnissä olevasta kulttuurivallankumouksesta sekä bolshevikit korvanneista rakenteiden murtamiseksi hiljaista työtään tekevästä kulttuurieliitistä.
- Bolshevikkien aseellinen vallankumous on väistynyt ja tilalle on kasvanut kulttuurikumous, jolle avioliitto, miehen ja naisen sukupuolijako, ydinperhe ja lasten kasvatus ovat kaiken pahan alku ja juuri, kirjoitti kenttäpiispa Särkiö.
Kenttäpiispan mukaansa "peruskivet puuttuvat, jos ei voi luottaa syntymässä annettuun sukupuoleensa tai elämän merkityksellisyyteen Jumalan antamana lahjana" ja "kulttuurieliitti toimi taistelevina pioneereina promiskuiteetin rintamalla jo 100 vuotta sitten. Seksiä harrastettiin yli sukupuoli- ja avioliittorajojen. Puolueen nuorisoleirillä ei suvaittu porvarillista pihtaamista".
Särkiö viittasi kirjoituksessaan työperäiseen maahanmuuttoon ja totesi, että Lähi-Idän ja Arfikan maista muuttavien "Lähi-Idästä ja Afrikan maista muuttavien avioliitto- ja perhekäsitystä kulttuurivallankumous ei ole vielä murtanut" ja heidän keskuudessaan "miehen ja naisen avioliitto on kunniassa ja esiaviollista seksiä ei hyväksytä. Sukupuolia on kaksi eikä niitä vaihdeta. Mutta syntyvyyspä on korkealla".
Kirjoituksesta sosiaalisessa mediassa nousseen kohun jälkeen kenttäpiispa poisti kirjoituksensa ja korvasi sen anteeksipyynnöllä:
- Puolustusvoimat sitoutuu kaikkien ihmisten, myös eri vähemmistöjen, ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.
- Tämä on myös oma kantani. Pyydän siksi anteeksi aiemman blogikirjoitukseni sävyä. Tarkoitukseni ei ole halventaa ketään ja siksi olen poistanut tekstin.
Kritiikkiä kenttäpiispan alkuperäiselle kirjoitukselle oli ennen sen poistamista annettu niin hengellisistä piireistä kuin puolustusvoimistakin, joka jakoi sosiaalisessa mediassa kenttäpiispansa anteeksipyynnön, ja totesi puolustusvoimien sitoutumisen kaikkien ihmisten ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.
Puolustusvoimien kenttäpiispana vuodesta 2012 lähtien toiminut Särkiö on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on puolustusvoimien virkamies, mutta kuuluu samalla Turun arkkihiippakuntaan. Puolustusvoimissa kenttäpiispan sotilasarvo on samantasoinen kuin prikaatikentraali ja evankelis-luterilaisessa kirkossa hän on lääninrovastin vertainen.
Asenneilmapiiri puolustusvoimissa puhuttanut ennenkin
Puolustusvoimissa vellovat asenteet ovat aiemminkin tulleet esiin esimerkiksi marssilauluperinteessä ja erilaisissa yksittäisissä tapauksissa. Upseeriston asenteita on selvitetty esimerkiksi pro gradu -tutkimuksessa. Vuonna 2016 Ruotuväki-lehdessä käsiteltiin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta puolustusvoimien piirissä. Puolustusvoimat on viime vuosina pyrkinyt viestimään myönteisemmästä suhtautumisesta erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat kuitenkin yhä ilmapiirin sellaiseksi, etteivät tohdi olla avoimia hlbti-vähemmistöön kuulumisestaan. Vuonna 2014 toteutetussa selvityksessä todettiin, että Suomessa ei esimerkiksi ole toimijaa tai toimintaa, joka erityisesti tukisi armeijassa olevia hlbti-ihmisiä