Puolustusvoimien kenttäpiispa piiskasi liberaaleja arvoja blogikirjoituksessaan - ja pyysi myöhemmin anteeksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö, 57, kirjoitti Kotimaa24-sivustolla blogissaan avioliiton ja perhekäsityksen asemaan liittyvästä kulttuurivallankumouksesta. Kirjoituksessa saivat osansa liberaalit arvot sukupuolen, parisuhteiden ja perheiden moninaisuudesta naisen nykyiseen asemaan.

Kenttäpiispan kirjoituksesta ja myöhemmästä anteeksipyynnöstä kirjoitti maanantaina esimerkiksi Verkkouutiset.

Perhe- ja avioliittokäsityksen murentumisesta syntyvyyden laskun yhtenä syynä näkeävä Särkiö esitti juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessaan ajatuksiaan esimerkiksi käynnissä olevasta kulttuurivallankumouksesta sekä bolshevikit korvanneista rakenteiden murtamiseksi hiljaista työtään tekevästä kulttuurieliitistä.

- Bolshevikkien aseellinen vallankumous on väistynyt ja tilalle on kasvanut kulttuurikumous, jolle avioliitto, miehen ja naisen sukupuolijako, ydinperhe ja lasten kasvatus ovat kaiken pahan alku ja juuri, kirjoitti kenttäpiispa Särkiö.

Kenttäpiispan mukaansa "peruskivet puuttuvat, jos ei voi luottaa syntymässä annettuun sukupuoleensa tai elämän merkityksellisyyteen Jumalan antamana lahjana" ja "kulttuurieliitti toimi taistelevina pioneereina promiskuiteetin rintamalla jo 100 vuotta sitten. Seksiä harrastettiin yli sukupuoli- ja avioliittorajojen. Puolueen nuorisoleirillä ei suvaittu porvarillista pihtaamista".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Särkiö viittasi kirjoituksessaan työperäiseen maahanmuuttoon ja totesi, että Lähi-Idän ja Arfikan maista muuttavien "Lähi-Idästä ja Afrikan maista muuttavien avioliitto- ja perhekäsitystä kulttuurivallankumous ei ole vielä murtanut" ja heidän keskuudessaan "miehen ja naisen avioliitto on kunniassa ja esiaviollista seksiä ei hyväksytä. Sukupuolia on kaksi eikä niitä vaihdeta. Mutta syntyvyyspä on korkealla".

Kirjoituksesta sosiaalisessa mediassa nousseen kohun jälkeen kenttäpiispa poisti kirjoituksensa ja korvasi sen anteeksipyynnöllä:

- Puolustusvoimat sitoutuu kaikkien ihmisten, myös eri vähemmistöjen, ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.  

- Tämä on myös oma kantani. Pyydän siksi anteeksi aiemman blogikirjoitukseni sävyä. Tarkoitukseni ei ole halventaa ketään ja siksi olen poistanut tekstin.

Kritiikkiä kenttäpiispan alkuperäiselle kirjoitukselle oli ennen sen poistamista annettu niin hengellisistä piireistä kuin puolustusvoimistakin, joka jakoi sosiaalisessa mediassa kenttäpiispansa anteeksipyynnön, ja totesi puolustusvoimien sitoutumisen kaikkien ihmisten ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.

Puolustusvoimien kenttäpiispana vuodesta 2012 lähtien toiminut Särkiö on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on puolustusvoimien virkamies, mutta kuuluu samalla Turun arkkihiippakuntaan. Puolustusvoimissa kenttäpiispan sotilasarvo on samantasoinen kuin prikaatikentraali ja evankelis-luterilaisessa kirkossa hän on lääninrovastin vertainen.

Asenneilmapiiri puolustusvoimissa puhuttanut ennenkin

Puolustusvoimissa vellovat asenteet ovat aiemminkin tulleet esiin esimerkiksi marssilauluperinteessä ja erilaisissa yksittäisissä tapauksissa. Upseeriston asenteita on selvitetty esimerkiksi pro gradu -tutkimuksessa. Vuonna 2016 Ruotuväki-lehdessä käsiteltiin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta puolustusvoimien piirissä. Puolustusvoimat on viime vuosina pyrkinyt viestimään myönteisemmästä suhtautumisesta erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat kuitenkin yhä ilmapiirin sellaiseksi, etteivät tohdi olla avoimia hlbti-vähemmistöön kuulumisestaan. Vuonna 2014 toteutetussa selvityksessä todettiin, että Suomessa ei esimerkiksi ole toimijaa tai toimintaa, joka erityisesti tukisi armeijassa olevia hlbti-ihmisiä

3 kommenttia

Keskustelu kenttäpiispan kirjoituksen ympärillä senkun jatkuu. Kenttäpiispa on erinäisissä haastatteluissa jatkanut anteeksipyytelyään ja vakuutellut, ettei ole ollut pahalla tahdolla liikenteessä. Noh, ulkopuolisona näyttää vähän siltä, ettei koulutettu mies edes ymmärrä, mikä sanavalinnoissaan on mennyt pieleen.

Samalla koko puolustusvoimat kamppailee kohtuullista suuremman mainehaitan uhan kanssa. Tapauksen käsittelyn on kerrottu jatkuvan. Puolustusvoimat on koettanut pitkään vakuutella olevansa kovin tasa-arvoinen laitos. Näinkin korkealta instituution hierarkiasta esitetyt näkemykset kuitenkin panevat miettimään, että kaikki eivät ole yhtä tervetulleita kuin toiset - ainakaan omana itsenään.

Vain parin viikon kuluttua 6. heinäkuuta 2020 vuoden toinen saapumiserä astuu palvelukseen. On selvä, että joukossa on hlbti-vähemmistöihin kuuluvia. Kenttäpiispan tarinatuokion jäljiltä moni aivan oikeutetusti pohtii omaa suhdettaan varusmiespalveluun. Onko tuo paikka minua varten? Mitä siellä on vastassa? Voinko luottaa tulevani asiallisesti kohdelluksi?

Viimeistään nyt puolustusvoimien olisi polkaistava hlbti-järjestöjen tuella käyntiin ohjelma, jossa selvitettäisiin yhdenvertaisuuteen liittyvät instituution kipukohdat ja ratkaistaisiin ne. Vain siten luottamus on mahdollinen.

***

Mielenkiintoisen lisän tähän vyyhteen toi Aito avioliitto -ympyröissäkin hääräillyt Tapio Puolimatka. Hän on kenttäpiispa Särkän sanojen mukaan luvatta kopioinut Särkän kirjoituksen omille sivuilleen talteen ja julkaistuksi. Särkkä kertoo pyytäneensä Puolimatkaa poistamaan tekstin. Ainakaan keskiviikkoaamuna näin ei ollut vielä tapahtunut.
Eivät ihmisten asenteet muutu vain lakiuudistuksella taikka organisaation julistuksella tasa-arvoisuudesta. Jotain konkreettisempaa tarvitaan. Yksi toimiva muutosvoima esimerkiksi sateenkaariasioissa on kun ennakkoluuloinen henkilö kohtaa aidon sateenkaari-ihmisen tosielämässä, vaikkapa oman sateenkaarilapsensa. Omat vanhoilliset asenteet tulivat näkyviksi ja koetelluiksi konkreettisessa tilanteessa kenttäpiispan kirjattua tajunnanvirtaansa julkisuuteen blogitekstissään.

Oli hyvä, että tuollaiset asenteet puolustusvoimien virkamieheltä, eli tässä tapauksessa kenttäpiispalta tulivat julki. Hän joutuu nyt miettimään tykönään, kuinka nyky-yhteiskunnassa hänen esille nostamistaan asioista ajatellaan. Hän ei varmasti ole ainoa siellä noin ajatteleva. Puolustusvoimat joutuu nyt pohtimaan millä konkreettisilla toimilla tasa-arvoa ja muita vastaavia asioita oikeasti edistetään tuossa organisaatiossa. Kauniiden korulauseiden toistelu tasa-arvosta ei enää riitä.