• Havainnoija

Suomen uskontokuntien nokkamiehiltä sananvapauden halveksuntaa ja ymmärrystä terroriteoille - täyden

Yhteenveto asiaa käsitelleistä kirjoituksista. Osaksi omia ja osaksi muiden käsityksiä, jotka vastaavat omiani.
11.1.15: Lisäsin linkkeihin Anonymous-hakkeriryhmän uhkauksen terroristeille ja selvensin Saksaa koskevaa uutista.
---
USKONTOKUNTIEN NOKKAMIEHET SANANVAPAUDEN VASTUSTAJINA JA OSIN TERRORITEKOJEN YMMÄRTÄJINÄ

Terroristit hyökkäsivät keskiviikkona 7.1. länsimaisiin arvoihin erottamattomasti kuuluvaa sananvapautta vastaan tekemällä useita ihmisuhreja vaatineen iskun ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden toimitiloihin. Lehti joutui terroristien kohteeksi uskontoa käsittelevien julkaisujensa vuoksi.

Helsingin Sanomat pyysi neljän uskontokunnan edustajia kommentoimaan Pariisin terrori-iskua. Joidenkin uskontokuntien edustajien kommenteista käy ilmi, vaikka he tuomitsevat terrorismin, että ymmärrystä terroristien teoille löytyy. Lisäksi evankelisluterilaisen kirkon, ortodoksisen kirkon, islamilaisen yhdyskunnan ja juutalaisten seurakuntien nokkamiesten suhtautuminen sananvapauteen on ylimielistä ja halveksuvaa. Heidän mielestään uskonnoilla tulee vielä nyky-yhteiskunnassakin olla erillisasema ja erityisoikeutensa. He ymmärtävät sananvapauden niin, että siihen ei kuulu heidän uskontonsa arvostelu siitä syystä, että uskonto on muka ”pyhää” ja arvostelu saattaa ”loukata”.

Evankelisluterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen:
"Kun puhutaan uskonnon pilkkaamisesta tai kritisoimisesta satiirin tai vastaavan keinoin, näkisin, että omaa traditiota voi kritisoida. Mutta ulkopuolelta toisen tradition pilkkaamisessa on eettinen dilemma. Jos haluaa kritisoida, on parempi kritisoida omaansa."

Komulainen ei siis halua sananvapauden kuuluvan kaikille. Komulaiselle ja muille tietämättömille tiedoksi, että kaikilla on oikeus kritisoida kaikkia aatteita ja ajatuksia eikä uskontonsa sokaisema Komulainen sitä estä. Komulainen jatkaa kertomalla mistä kenkä puristaa eli hänen uskontonsa on ”pyhä”:
"Se mitä tarvitaan enemmän, on vieraanvaraisuus eli kohteliaisuutta vieraita kohtaan. Sen sääntöihin kuuluu, että ei pilkata sitä, mikä on toiselle pyhää.”

Ortodoksisen kirkon nokkamies Leo Makkonen, jota kutsutaan myös arkkipiispa Leoksi, hörhöilee tälläkin kertaa oikein kunnolla sekoittaen sananvapauden ja "pyhyyden":
"Sekulaarinen (maallinen) maailma ei tahdo aina ymmärtää pyhyyden käsitystä ja mitä se maailmassa miljoonille ja miljoonille merkitsee. Pitäisi puhua myös pyhyyden loukkaamisista, ei pelkästään sananvapauden loukkaamisesta.”

En tiedä, mikä täysin suomalaisen Makkosen elämässä on mennyt pieleen, koska ei yksinkertaisiakaan asioita ymmärrä, mutta tiedoksi nyt Makkoselle ja muille hänen kaltaisilleen, että mitään pyhiä asioita tai pyhyyttä ei ole olemassakaan. Hänen edustamansa ortodoksinen kirkko lietsoo homovihaa kaikissa toimimissaan maissa Venäjältä Islantiin ja Kaliforniaan levittämällä valheita ja kampanjoimalla ihmisoikeuksia vastaan. Ortodoksisen kirkon toimintaa ihmisyyttä vastaan tulee tietenkin kaikkien kritisoida ja vastustaa.

Islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kaipaa sananvapauteen ”vastuullisuutta”, mikä tarkoittaa ilmeisesti sananvapauden rajoittamista ja hänen valitsemansa ja edustamansa uskonnon kritisoimisen estämistä. Ei mikään ihme, kun tietää surkean sananvapaustilanteen niissä maissa, joissa islamilla on ylivalta.

Suomen juutalaisten seurakuntien ylirabbiini Simon Livson puolestaan haluaa rajoittaa sananvapautta, jos joku loukkaantuu eli pahoittaa herkän mielensä arvostelusta. Voi että.

Uskontokunnat ovat kautta aikain rajoittaneet ihmisten oikeuksia ja vapauksia. Nokkamiesten käsitykset todistavat, että he eivät vielä 2010-luvun Suomessa hyväksy, arvosta eivätkä kunnioita sananvapautta. Järkyttävintä tietenkin on, miten esimerkiksi Hajjarilta ja Makkoselta näyttää löytyvän ymmärtämystä iskuja ja terroristeja kohtaan.
Hajjar:
”Siitä huolimatta mitä he (uhrit) tekivät tai mitä mieltä he ovat jostakin olleet, ei oikeuta omankädenoikeutta.”
Ortodoksikirkon Makkonen antaa ymmärtää, että hän pitää iskuja oikeutettuina:
”En puolusta tekijöitä, mutta kukaan ei tunnu ottavan esille pyhyyden loukkaamista. Pitäisi avarasti nähdä, mistä mikäkin johtuu.”

Ortodoksikirkon Leo Makkonen on useaan kertaan vuosien varrella osoittanut elävänsä foliohattu päässä. Viimeaikaiset lausunnot kertovat järjen jättäneen kokonaan.

***
MUUTA
Tilanne länsimaissa

Tilanne länsimaissa on tällä hetkellä melko hyvä, sillä uskontojen pakko-/ylivalta on saatu nujerrettua humanismin ja valistuksen avulla. Fundamentalismi tosin nostaa päätään kaikkialla Euroopassa, mistä hyvänä esimerkkinä homojen oikeuksien vastustus.

Tähän loppuun haluan kertoa hyvän uutisen Saksasta. Bertelsmann-säätiön julkaiseman uskontomonitorin mukaan eri uskontokuntiin kuuluvat kannattavat homoparien avio-oikeutta seuraavasti:
luterilaiset 78 %
katoliset 70 %
---
kaikki muslimit 48 %
homoparien avio-oikeuden kannatus eri ryhmissä:
liberaalit muslimit 67 %
melko uskonnolliset ja hyvin uskonnolliset muslimit 60 %
änkyrämuslimit 40 %

***
LINKKEJÄ

Sarjakuvantekijät: ”Piirretty kuva on vain piirretty kuva”
http://yle.fi/uutiset/sarjakuvantekijat_piirretty_kuva_on_vain_piirretty_kuva/7728301

Pääministeri Alexander Stubb: ”Nyt jos koskaan pitää puolustaa sananvapautta ja toisen ihmisen oikeutta esittää oma mielipiteensä.”
http://yle.fi/uutiset/stubb_saimme_muistutuksen_sananvapauden_tarkeydesta/7725893

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö jumalanpilkkapykälästä: ”Kumotaan se. Sananvapaus on vapaan yhteiskunnan perusta. Uskontojakin saa arvostella.”
http://demokraatti.fi/ville-niinisto-suomessa-on-yha-jumalanpilkka-rikoslailla-kiellettya-kumotaan-se/

Ranskalaiset ovat osoittaneet yhtenäisyyttään mielenosoituksissa muiden muassa Toulousessa, Nizzassa, Orléansissa ja Paussa. Huomenna järjestetään Pariisissa suurmielenosoitus, johon osallistuu myös pääministeri Stubb.
http://yle.fi/uutiset/ranskalaiset_osoittavat_yhtenaisyyttaan_mielenosoituksissa/7730054

Anonymous-hakkeriryhmän uhkaus terroristeille: "Te ette tuo sharia-lakianne demokratioihimme, me emme anna teidän tyhmyytenne tappaa vapauksiamme ja sananvapauttamme. Me olemme varoittaneet teitä: odottakaa tuhoanne."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015011018996719_ul.shtml

1 kommentti

martin

17.1.2015 15:03

Komulaisen sanoissa on paljon järkeä. Itse katson, että sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, mutta samalla pidän joitakin sanomisia valtavan typerinä ja vahingollisina. Mitä hyödyttää sanoa "Homot helvettiin"? ... Lähinnä lähimmäiset siinä voivat saada vahingon. Parempi siis nähdä omat ongelmansa, joita varmasti on (esimerkiksi homofobian). Loukkaavalla tavalla esitetty viesti ei yleensä tavoita niitä, joille viesti esimeriksi homofobian vahingollisuudesta olisi hyvä kasvamisen ja rakentumisen tiellä.