• Havainnoija

Edistystä meillä ja muualla - päivitetty

Omakohtaista edistystä on se, että tulehdus on ilmeisesti voitettu. Lääkäri kirjoitti kuitenkin uuden reseptin siltä varalta, että oireet ilmaantuisivat uudelleen. Hän on muutaman päivän vapaalla eikä voisi auttaa, jos tarvitsisin apua. Tällä hetkellä vaikuttaa onneksi siltä, ettei tarvitse lähteä apteekkiin reseptin kera toista lääkekuuria hakemaan.

Olin ulkoilemassa illalla tunnin verran. Pakkanen oli taas kiristynyt, mutta tuuli oli tyyntynyt ja nautin kävelystä myös siksi, että juuri ketään ei ollut liikkeellä.

***
Kansalaisaloitelaki on ollut tapetilla ja puheenaiheena jo jonkin aikaa. Kansanedustajat ovat suhtautuneet pääosin asiallisesti, ovathan he sen säätäneet. Eduskunnan hyväpalkkaisesta virkamieskunnasta on kuulunut äänekästä narinaa. Kansalaisaloitteet tietenkin häiritsevät vuosikymmenien varrella leppoisaan työtahtiin tottuneita virkamiehiä. Vanhemmalla iällä on vielä opeteltava uusia asioita ja työtapoja, voi sentään.

Kansalaisaloitteet on tietenkin otettava eduskunnan laajaan käsittelyyn. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista koskee Suomen kansalaisten perusoikeuksia. Eduskunnan on pelkästään arvovaltansa säilyttämiseksi otettava vakavasti kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä.

Kansalaisaloitteen virallinen allekirjoitus onnistuu ensi tiistaina. Sähköisesti voi allekirjoittaa kahdella sivustolla, Avoin ministeriö ja Kansalaisaloite. Allekirjoituksia kerätään myös muun muassa kirjastoissa. Toivotaan että kaikki on valmiina tiistaihin mennessä ja tekniikka toimii.

***

Edistystä maailmalla

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain toisessa äänestyksessä luvuin 77-44. Jäljellä on vielä kolmas ja lopullinen äänestys.
Uuden avioliittolain on tarkoitus tulla voimaan elokuun ensimmäisenä.

Coloradon osavaltion (noin 5,2 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Denver) edustajainhuone hyväksyi tiistaina parisuhdelain äänin 39-26. Laki astuu voimaan toukokuun ensimmäisenä. Tämä oli merkittävä päätös, sillä Colorado on aiemmin tullut kuuluisaksi homovihamielisyydestään.
Tasa-arvoaktivistit ilmoittivat, että tämä on osavoitto ja lopullinen tavoite on tietenkin uusi avioliittolaki.

Minnesotan osavaltion (noin 5,4 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Minneapolis) senaatin ja edustajainhuoneen valiokunnat hyväksyivät myös tiistaina tasa-arvoisen avioliittolain, josta seuraavaksi äänestetään senaatin täysistunnossa.

Illinois´n osavaltion (noin 12,9 miljoonaa asukasta, suurin kaupunki Chicago) senaatti hyväksyi viime kuussa tasa-arvoisen avioliittolain äänin 34-21. Seuraavaksi siitä äänestää edustajainhuone, jossa tilanne on tällä hetkellä kriittinen, sillä puoltoääniä ei ole vielä tarpeeksi, joten tälle viikolle suunniteltua äänestystä siirretään.
---
Ranskassa kansalliskokous hyväksyi helmikuun alussa uuden kaikkia koskevan avioliittolain. Senaatin käsittely- ja äänestyspäivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Britannian alahuone hyväksyi myös helmikuun alussa tasa-arvoisen avioliittolain suurella enemmistöllä. Laki on ollut valiokuntakäsittelyssä ja palautettu alahuoneen käsittelyyn, jossa siitä äänestetään lähiaikoina.
Ranskan ja Britannian lakien edistymisestä kertoo myös valtamedia.
---
Yhdysvaltain korkein oikeus käsittelee liittovaltion laissa olevaa ns. homoavioliittokieltoa ja Kalifornian jäissä olevaa tasa-arvoista avioliittolakia 26. ja 27. tätä kuuta. Oikeus antaa päätöksensä ilmeisesti kesäkuussa.
Obaman hallinto on lähettänyt kirjelmän tuomareille, jotta he kumoaisivat ns. homoavioliittokiellot perustuslain vastaisina.

***
Tänään sunnuntaina oli aurinkoinen talvipäivä ja monet suuntasivat päiväkävelynsä majakalle, joka sijaitsee vajaan kahden kilometrin päässä rannasta.
Alempana kuvia kesäisestä Helsingistä.