• Kolmoisritti

Uusi hiv-virus, joka on peräisin gorilloista
(03.08.2009 klo 18.00) Uusi hiv-virus, joka on peräisin gorilloista

Ranskaan muuttaneesta kamerunilaisnaisesta on löydetty hi-virus, joka on läheistä sukua gorilloilta pari vuotta sitten löydetylle vastaavalle virukselle siv-gor. Aiemmin tunnetut, ihmiseen tarttuvat hi-virukset ovat sukua simpanssien si-viruksille ja hi-viruksen oletetaan siirtyneen ihmisiin simpansseista. Siirtymän arvellaan tapahtuneen 1900-luvun alkupuolella Keski-Afrikassa kun ihmiset ovat syöneet si-virusta kantaneiden simpanssien lihaa.

Uusi gorillalähtöinen hi-virus ei ole ihmiselle vaarallisempi kuin aiemmat hi-virukset. Sairastunut nainen ei ole vielä aids-vaiheessa, mutta todennäköisesti virus aiheuttaa aikaa myöten aidsin ellei sairautta hoideta. Ranskalaislääkärit arvelevat, virukseen tehoavat samat lääkkeet kuin muihinkin hi-viruksiin.

Gorilloiden si-gor-virus löydettiin pari vuotta sitten ja siinä todettiin monia piirteitä, jotka tekevät mahdolliseksi viruksen tarttumisen ihmisiin. Ranskassa on seurattu vuodesta 2001 poikkeuksellisesti käyttäytyviä hi-viruksia ja gorillalähtöinen hi-virus löytyi tällaisen tarkastuksen yhteydessä.

Sairastunut nainen on 62-vuotias ja syntyperäinen kamerunilainen. Kamerunissa hän on asunut pääkaupungin Yaounden lähistöllä, kaupunkimaisessa ympäristössä eikä ole ollut tekemisissä villien apinoiden tai apinan lihan kanssa. Nainen muutti Pariisiin vuonna 2004 ja hiv-tartunta todettiin pian sen jälkeen. Hiv-tartuntaan viittaavat oireet: kuumetta, laihtumista ilmaantuivat ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja tartunta on saatu ilmeisesti Kamerunista. Naisen aviomies kuoli 1980-luvulla ja sen jälkeen hänellä on kertomansa mukaan ollut useita seksipartnereita, joilta hi-virus todennäköisesti on saatu. Ranskassa hänellä ei ole ollut seksisuhteita.

Naisesta eristetyt hi-virukset lisääntyvät hyvin ihmissoluviljelmissä laboratoriossa, mikä osoittaa viruksen olevan hyvin sopeutunut elämään ihmisessä. Tutkijat arvelevatkin että Kamerunista löytyy lisää saman viruksen kantajia. Hi-viruksen tyyppiä ei kehitysmaissa sairastuneilta välttämättä selvitetä, joten viruksen löytyminen vasta nyt ei kerro sen olevan välttämättä aivan uusi.

On mahdollista että gorillan si-virus on alun perin siirtynyt gorilloille simpansseista ja sieltä ihmisiin. Mahdollista on myös että virus on siirtynyt simpansseista suoraan sekä ihmisiin että gorilloihin. Joka tapauksessa hi-virustyyppien tarkempi seuranta on tarpeen erityisesti läntisessä Keski-Afrikassa, mistä kaikki hi-virukset ovat lähtöisin.