Ranskan avioliittolakiesitys läpäisi ylähuoneen
Avioliittolaki tasa-arvoistuu Ranskassa kesän aikana. Senaatin hyväksynnän jälkeen tarvitaan vielä alahuoneen käsittely toukokuussa. Siellä sosialistienemmistön turvin lain läpimeno on varmaa.
Avioliittolaki tasa-arvoistuu Ranskassa kesän aikana. Senaatin hyväksynnän jälkeen tarvitaan vielä alahuoneen käsittely toukokuussa. Siellä sosialistienemmistön turvin lain läpimeno on varmaa.
Oikeusministeri Christiane Taubiraa on verrattu Simone Veiliin ja muihin suuriin oikeustaistelijoihin. Tunteikas puhe kansalliskokouksessa tammikuussa 2013 avioliittolain puolesta ei vakuuttanut tiukkoja vastustajia, mutta yleisen mielipiteen.
Alle 25-vuotiaiden ykköspuolueeksi on noussut vihreät. Kokoomus on menettänyt kannatusta etenkin nuorten ja toisaalta ylempien toimihenkilöiden parissa. Tässä kehityksessä voi helposti nähdä seurauksen kokoomuksen linjasta avioliittolain korjaamisessa.
Arkkipiispan kanta avioliittolain korjaamiseen voi vaikuttaa hanketta "varmuuden vuoksi" vastustaviin kansanedustajiin etenkin kokoomuksessa. Aiheen välttely julkisessa keskustelussa on myös vaikeampaa arkkipiispan lausunnon jälkeen.
USAn Korkeimman oikeuden päätöksellä kesäkuussa tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia koko maassa. Nyt Washingtonissa ollaan päättämässä samaa sukupuolta olevien parien oikeuksista.
Pariisissa sunnuntaina poliisi joutui käyttämään kyynelkaasusumuttimia. Räyhääjät olivat äärioikeistoa. He ovat jonkinlaisessa liitossa homoavioliiton vastustajien kanssa.
Sadat tuhannet homoavioliittoja vastustavat marssivat tänään Pariisissa. Riemukaarella otettiin yhteeen poliisin kanssa, ja tilannetta selviteltiin kyynelkaasulla.
Tasa-arvon paras mahdollisuus on nyt siinä, että poliittisessa eliitissä säikähdetään massaa ja vastustajat ainakin kokoomuksessa hellittävät. Hankkeen jääminen vuoden 2015 vaalien jälkeisen hallitusohjelman varaan voi ennakoida tappiota.
Suomen Arja Juvonen (ps) ei ole mitenkään yksin selittämässä, miten puolueuskollisuus vesittää omien periaatteiden noudattamisen. Saksan liberaalit (FDP) estivät hallitusrintaman mukana äänestykset homojen ja lesbojen tasa-arvosta torstaina.
Avioliittolakihankkeen kaatuminen on saamassa näkyvän paikan keskustelussa yhteiskunnan tilasta. HS totesi 4.3.13 sen kertovan, ettei Suomessa pyrkimys tasa-arvoon lain edessä ei ole kaikille itsestään selvä.
50-luvulla Suomesta muutettiin "Kekkosta pakoon", suuri muuttoliike vei 20-luvulla sisällissodan punaisia mm Kanadaan. Asiantuntijat eivät usko, että ilmapiirin vanhoillistuminen vielä ajaisi liberaaleja suomalaisia merkittävästi maasta.
Presidentti Tarja Halonen toivoo, että tasa-arvoisen avioliiton kysymyksessä päästäisiin rauhalliseen ja edistykselliseen kehitysprosessiin. HS:n haastattelussa Halonen toteaa, ettei kenenkään elämänpiiri oikeasti vaarantuisi.
Nykyisen lakivaliokunnan jäsenet saanevat eteensä ensi syksynä kansalaisaloitteen. Sitä he voivat esittää hylättäväksi, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teija Sutinen. Hän luonnehtii aloitevisioita itsepetokseksi.
Suomen HLBT-oloista voi tulla liberaalissa lännessä hankala rasite mielikuvalle maasta. Iskulause on talvisodan ajalta Ruotsissa. Se löytyi 70-luvulla kuvaamaan tasa-arvotilannetta. Vuonna 1940 Suomen kasvoina oli Ella Eronen, keitähän nyt?
Kiinalainen naispari pettyi rekisteritoimiston kieltäydyttyä vahvistamasta heidän avioliittoaan. Seuraukset rajoittuivat kuitenkin vain pettymykseen. Naiset esiintyivät pian tapahtuman jälkeen kuvassa politiikkaan menneen näyttelijän kanssa.
HS esittää mahdollisuutta kerätä nimiä uuteen aloitteeseen. Jos tähän ei haluta ryhtyä, vanha lakialoite on syytä ottaa käsittelyyn.- Valiokunnalla ja pj Holmlundilla ei ole suoraa velvoitetta ripeyteen asiassa, toteaa HS.
Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista odottaa eduskunnan lakivaliokunnan pöydällä. Julkisuudessa on taitettu peistä siitä, miksi aloite ei etene. Kansanedustaja Oras Tynkkynen kirjoittaa, miksi lakivaliokunnan kannattaisi käsitellä aloitetta.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö vaatii lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta pääsevän eduskunnan suuren salin äänestykseen. Niinistö toivoo äänestäjien ottavan yhteyttä kansanedustajiinsa.
Lakivaliokuntaa johtava edustaja Anne Holmlund (kok) ei anna toiveita tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä edustaja-aloitteen perusteella. Holmund ilmeisesti estää muutosaloitteen valiokuntakäsittelyn.
Ranskan parlamentissa alkoi tiistaina avioliittolain käsittely. Oppositio ryhtyi jarruttamaan tekemällä röykkiöittäin muutosehdotuksia lakiin.
Perinteisen siirtolaisuuden suomalaismediassa Pohjois-Amerikassa ja Australiassa tasa-arvokysymykset ovat olleet vähemmän esillä. Yhteisöt ovat usein vanhoillisia. Torontolainen Kanadan Sanomat teki 22.1 poikkeuksen.
Selkeällä äänten enemmistöllä hyväksyi USAn pienimmän osavaltion, Rhode Islandin edustajainhuone viime yönä avioliiton avaamisen homo- ja lesbopareille. Senaatti käsittelee asian muutaman kuukauden kuluttua.
Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi uskoo, että Obaman puheella on vaikutusta myös Suomessa. Uudessa Suomessa Hippi pitää tasa-arvoisen avioliiton säätämistä Suomeen hyvin todennäköisenä. Aikatauluksi Hippi asettaa kuitenkin 5-15 vuotta.
Yhdysvaltain oikeuslaitoksessa kanta maan avioliittolainsäädännön perustuslain vastaisuudesta on toistunut. Newyorkilainen vetoomustuomioistuin on todennut ongelmalliseksi avioliiton määrittelyn ainoastaan miehen ja naisen väliseksi.
Johtavien poliitikkojen suhde tasa-arvoaloitteisiin vaihtelee pm Paavo Lipposen (sdp) sankarillisesta tuesta 90-luvulla erilaiseen välttelyyn. Uuden Seelannin pm (kons) osoittaa kuitenkin avoimempaa kannatusta kuin vaikkapa Suomen Katainen.
Skotlannissa tullee säädetyksi tasa-arvoinen avioliittolaki ennen Englantia ja Walesia.
Vaikka espanjan perustuslakituomioistuin on lykännyt päätöstään tasa-arvoisesta avioliittolaista, tuleva päätös lienee myönteinen homoille ja lesbloille.
Ranneliikkeen lukijakommenteissa esitetty tieto puoluekokousaloitteesta kokoomuksen avioliittokannan muuttamiseksi ei vastaa todellisuutta. Näin vastaa ranneliike.netin tiedusteluun puolueen tiedotuspäällikkö.
Vuosi sitten avioliittolaki jäi hallitusohjelmasta, koska KD oli saatava ehdottomasti mukaan. HS:n pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen toteaa, että nyt hallituspuolueista vain KD voisi lähteä hallituksen toimintakykyä vaurioittamatta.
Eduskunnan lähetekeskustelussa Timo Soini heitteli välihuutoja jokaiseen puoltavaan alkupuheenvuoroon ja piti lyhyen puheenvuoron, jossa hän tyrmäsi koko hankkeen. Perussuomalaisten Niikko ja Hirvisaari kävivät varsinaiseen hyökkäykseen.