Avioliittolain tasa-arvoistamisen Ranskan suurelle yleisölle selventänyt ja järkeistänyt oikeusministeri Christiane Taubira on kansainvälisellä tasolla yksi tehokkaita tasa-arvon toteuttajia. Kieli-ja kulttuurirajan takia hän on kuitenkin Suomessa ja englanninkielisessä kansainvälisessä mediassa jäänyt esimerkiksi monen amerikkalaisen varjoon.
Taubiran voimakassanaista ja runollistakin esiintymistä kansalliskokouksessa 29.1.13 pidetään ratkaisevana tapahtumana avioliittolain etenemiselle. Tammikuun puheen jälkeen Taubira sai kiitoksia niin vasemmalta kuin oikealta. Myös tiukasti tasa-arvoista avioliittoa vastustava UMP:n edustaja sanoi kunnioittavansa Taubiraa taistelijana ja tämän älykkyyden takia.
Yagg -lehden (HLBT) päätoimittaja Yannick Barbe totesi tasa-arvotaistelulta puuttuneen karismaattinen kärkihahmo. - Mutta nyt meillä on sellainen. Päätoimittaja lisäsi, että Taubira oli puhunut papereihinsa katsomatta.
Taubiran voimakas esiintyminen kansalliskokouksessa nosti hänet samaan seuraan kahden muun Ranskassa oikeudenmukaisuuden puolesta toimineen kanssa. He ovat Simone Veil, joka terveysministerinä taisteli abortin sallimisen puolesta 1975 ja Robert Badinter, joka johti kampanjaa kuolemantuomion poistamiseksi 1981.
Ennen voimakassanaista puhettaan avioliittolain puolesta 29.1.13 Taubira, 61, tunnettiin lähinnä yhtenä Ranskan harvoista mustista poliitikoista. Ranskan Guyanaa edustava Taubira oli edellisen kerran kansainvälisissä uutisissa ainakin silloin, kun hänen väitettiin vieneen ratkaisevasti ääniä sosialistien Jospinilta vuoden 2002 vaaleissa eikä Jospin päässyt toiselle kierrokselle. Taubira sai 2.3 prosenttia äänistä radikaalin vasemmiston edustajana. Hän oli Euroopan Parlamentissa 1994-1999. Köyhistä oloista Guianassa kotoisin olevaa Taubiraa oli pidetty myös jääräpäisenä.
Hän on neljän lapsen äiti ja eronnut.