HS esitti pääkirjoituksessaan 16.2.13 mahdollisuutta kerätä nimiä uuteen aloitteeseen avioliittolaista. - Jos tähän ei haluta ryhtyä, vanha lakialoite on syytä ottaa käsittelyyn, sanoo HS. Lehti totesi eduskunnan lakivaliokunnassa jo vuoden viruneen (lehden käyttämä sana) lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista herättävän ymmärrettävästi suuria tunteita. - Kannat lakialoitteen puolesta ja sitä vastaan ovat jyrkkiä. Erimielisyydet eivät koske enää vain aloitteen sisältöä, vaan kansanedustajat kiistelevät nyt myös prosessista.
Tällä viikolla sekä ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) että kansanedustaja Mikael Jungner (sd) syyttivät lakivaliokunnan puheenjohtajaa Anne Holmlundia (kok) lakialoitteen käsittelyn jarruttamisesta. Holmlund suuttui kommenteista ja syytti Niinistöä ja Jungneria torstaina valheellisen tiedon levittämisestä (HS 15. 2.).
Lakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa. HS toteaa, että lakivaliokuntaan on valikoitunut homoliittoihin epäilevästi suhtautuvia edustajia, eikä aloitteen käsittelyä ole kiirehditty. Holmlund itsekään ei ole allekirjoittanut aloitetta.
HS toteaa, että valiokunnalla ja Holmlundilla ei ole suoraa velvollisuutta toimia aktiivisesti. Tasa-arvoisen avioliittolain ripeä käsittely eduskunnassa olisi kuitenkin suotavaa.
- Samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät päässeet hallitusohjelmaan, koska kristillisdemokraatit vastustivat sitä. Asiassa päätettiin edetä lakialoitteen avulla. Moni uskoi lakialoitetien olevan toimiva, koska päähallituspuolueiden kansanedustajien enemmistö kannattanee homoliittoja.
- Monet kansanedustajat ovat olleet kuitenkin laiskoja allekirjoittamaan lakialoitetta, vaikka ilmoittautuivatkin ennen vaaleja homoliittojen kannattajiksi. Arkuus kannan ottamisessa on johtanut siihen, että lakialoite on jumiutunut valiokuntaan.
HS linjaa, että on tasa-arvon periaatteiden mukaista, että samaa sukupuolta olevilla on samanlainen oikeus avioliittoon kuin heteropareillakin. Yhtä hyväksyttävää on kuitenkin myös se, että kaikki kansanedustajat eivät ole asiasta samaa mieltä.
- Kansalaisia kohtaan olisi reilua, että kansanedustajat ottaisivat asiaan kantaa mahdollisimman nopeasti. Selvintä olisi kerätä nimet uuteen aloitteeseen. Jos tähän ei haluta ryhtyä, vanha lakialoite on syytä ottaa käsittelyyn.
Lehti muistuttaa kansalaisaloitteen olevan mahdollinen: - Jos eduskunnalla ei ole tarmoa ja rohkeutta toimia tärkeässä asiassa, vaihtoehtona on kerätä 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen.
Britannian parlamentin alahuone hyväksyi viime viikolla homoliitot, ja tiistaina sama tapahtui Ranskassa. Kyselyjen perusteella Suomi sopisi samaan ryhmään, arvioi HS.