Arkkipiispa Mäkisen myönteinen kanta avioliittolain korjaamiseen voi vaikuttaa hanketta "varmuuden vuoksi" vastustaviin etenkin kokoomuksessa. Aiheen välttely julkisessa keskustelussa on myös entistä vaikeampaa arkkipiispan lausunnon jälkeen.
Etenkin kokoomuksen piirissä löytyy kansanedustajatasollakin niitä, joille kirkko on kotia-uskontoa-isänmaata entisen yhtenäiskulttuurin hengessä. Varsinaisia uskonnollisia sidoksia ei ole, mutta arkkipiispalla on "perinteistä arvovaltaa". Arkkipiispan kannanoton jälkeen kansanedustajien on toisaalta helpompi vaihtaa kantaansa liberaalimpaan suuntaan, toisaalta kannattajien helpompi kysyä kantaa ja sitten tarpeen vaatiessa olla eri mieltä.
Tietenkään kokoomuksen ja keskustan edustajien pelkoon kannattajien valumisesta PS-puolueelle arkkipiispan sanoilla ei ole vaikutusta.
Keskustan piirissä kaikkein vanhoillisimmilla edustajilla on usein herätysliiketaustaa äänestäjätasolla ja se edellyttää varovaisuutta. SFP:ssä kummittelee hieman Pohjanmaan ruotsinkielinen raamattuvyöhyke ja kilpailutilanne KD:n kanssa.
Kokoomuksen perinteisen kannattajakunnan piirissä Turun arkkipiispassa on vähän "pientä paavia". Vanhempi kannattajakunta ei Mäkistä varmaan paljon tunne, mutta kannanoton arvostamiseen vuotaa Salomiestä ja Simojokea, piispanistuimen aiempia hoitajia.
Ranneliike.netin uutinen evl-arkkipiispan haastattelusta MTV3:ssa linkkinä.