Viimeksi 1950-luvulla Suomesta muutettiin yhteiskunnallisen ilmapiirin takia. Nykyinen vanhoillistuminen tarjoaa aineksia samansuuntaiseen, mutta maastamuuton asiantuntijat katsovat, että olosuhteet Suomessa tuskin johtavat ainakaan nopeasti liberaalien merkittävään hakeutumiseen ulkomaille. Yksittäistapaukset eivät näy muuttotilastoissa.
Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling Turun yliopistosta ei usko laajoihin vaikutuksiin. - Vaikka ilmapiiri on konservatiivistunut (aborttikeskustelu, homoliittojen epääminen), niin tuskinpa ne suurempaa muuttoa aiheuttavat, vastasi Söderling ranneliike.netin kysymykseen. - Vaaleja tulee ja menee.- Ehkä seuraavien vaalien jälkeen nuokin uudistukset etenevät, Söderling sanoi.
-Jos halutaan pohtia ilmapiirin vaikutusta muuttoliikkeeseen, niin silloin lienee mentävä 1950-luvulle, jolloin ihmisiä muutti esimerkiksi Kanadaan, Australiaan ja Floridaan siksi, että suomalainen NL-myönteisyys ja kekkoslaisuus yleensäkin ärsyttivät osaa kansasta. - Todellista arvomuuttoa oli tietysti hävinneiden punaisten muuttaminen 1920-luvun alussa Kanadaan tai Karjalaan, Söderling muistuttaa.
Valtiovallan muutto- ja ulkosuomalaisasiantuntijaksi profiloituneen Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius sanoo voivan hyvinkin käydä niin, että joku nais- tai miespari muuttaa Suomen kielteisen asenteen takia muihin maihin.- Se ei kuitenkaan tule juurikaan näkymään maastamuuttotilastoissa, sanoo Selenius. - Suomestahan lähtee toistakymmentätuhatta henkeä vuosittain, enkä usko muuttoa harkitsevia pareja olevan muutamaa kymmentä enempää. - Harmillista on tietenkin se, jos nämä lähtijät ovat hyvin koulutettua väkeä, Selenius lisää. Hän uskoo kuitenkin, että Suomessa on niin paljon hyviäkin puolia, että vetovoima riittää pareja pysymään Suomessa.
Myös Ismo Söderling pitää pientä aatepohjaista muuttoliikettä mahdollisena:
-Jokunen pariskunta saattaa käydä vihkiyttämässä itsensä ulkomailla, mutta tuskin muuttavat Suomesta. - Samaa oli ”ilmassa” silloin kun Suomessa ei ollut naispappeja. Jotkut menivät Ruotsiin saadakseen jollekin kristilliselle asialleen naispapin siunauksen, Söderling kertaa.
Käytännössä maasta muuttaminen on helpointa sellaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä, joissa koulutus on kansainvälisesti vaihtokelpoista, ehkä pienin paikallisin lisäyksin. 50-luvun lähtijät edustivat pääasiassa matalapalkka-aloja.
Paula Selenius pohtii myös, ovatko arvot Suomessa konservatiivisempia kuin ennen, esim 10-20 vuotta sitten? - Onhan aika moni asia liberalisoitunut siitä.- Eihän siitä ole kuin vähän aikaa, kun sukupuolineutraalien liittojen rekisteröinti hyväksyttiin, sanoo Selenius ja samalla huomauttaa, ettei oikein pidä sanasta, joka hänen mielestään on alentava.
- Nyt kun lakialoitetta ei käsitelty, on syytä muistaa, että hylkääminen oli vain äänen päässä. Toivotaan parempaa tulosta ensi kerralla, sanoo Selenius.
Henkilökohtaisesti Selenius sanoi olevansa sitä mieltä, että homopareilla pitäisi olla oikeus niin avioliittoon, lapsen adoptointiin kuin hedelmällisyyshoitoihinkin.