Suomalaiset siirtolaislehdet maailmalla ovat usein varovaisia kannanotoissaan etenkin uskontoa tai yhteiskuntamoraalia koskevissa asioissa. Torontossa ilmestyvä Kanadan Uutiset teki poikkeuksen 22.1 julkaistessaan pääkirjoituksen, jossa selkeästi asetuttiin kannattamaan tasa-arvoista avioliittolakia. Kanadan Uutiset perustettiin viime vuonna, kun kustantaja yhdisti aiemmat Vapaan Sanan ja Canadan Sanomat. Vapaalla Sanalla oli kyllä liberaali jaksonsa 2000-luvulla, mutta sittemmin lehti näytti palanneen juurilleen eli vanhoillisuuteen.
Toimittaja Henri Pakarisen allekirjoittamassa pääkirjoituksessa todetaan, että samaa sukupuolta olevien välisissä avioliitoissa on lopulta kyse kansalaisoikeuksista ja miten liberaali länsimainen yhteiskunta niitä toteuttaa. -Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa avioliiton tuomat juridiset oikeudet on suotava koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia. - Se, miten esimerkiksi eri uskonnolliset yhteisöt naimapuuhansa hoitavat, on erillinen kysymys, Pakarinen muotoili.
Kanadan Sanomat totesi, että Pohjoismaista Suomi on ainoa, jossa avioliittolakia ei ole vielä laajennettu. Kyselyiden mukaan enemmistö suomalaisista tosin on jo sukupuolineutraalin avioliittolain kannalla, lehti tiesi kertoa.
- Sama tilanne on Ranskassa. Vaikka Pariisin kaduille kokoontuikin vaikuttava määrä samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoption hyväksymisen vastustajia, on Hollandella asiassa kuitenkin takanaan ranskalaisten enemmistö, totesi lehti.
Pakarinen lopetti pääkirjoituksen kevennyksellä. -Vaikka kansalaisoikeudet tässä asiassa on ulotettu koskemaan toisiaan rakastavia ihmisiä kromosomeihin katsomatta, ei se ole mitenkään mystisesti lopettanut eri sukupuolta olevien halua rakastaa toisiaan ja mennä keskenään naimisiin.
Kun Kanadan Sanomien edeltäjä Vapaa Sana kesällä 2005 julkaisi toimittaja Minna Harmaalan myönteisen kommentin Kanadan silloin tuoreesta liittovaltion avioliittolaista, lehden lukijakunta reagoi voimakkaasti. Päätoimittaja julkaisi jonkinlaisen selityksen ja pääkirjoitus poistui nettisivuilta. On mielenkiintoista nähdä, millaista edistystä kanadansuomalainen kenttä nyt osoittaa. Pakarisen laatima pääkirjoitus on perinteisen siirtolaisuuden kentässä huomattava kannanotto.