Siirtolaislehti kannatti tasa-arvoista avioliittolakia

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 2
Tasa-arvoista avioliittoa kannattanut pääkirjoitus julkaistiin lehdessä 22.1.13 Tässä numeron kansi.

Suomalaiset siirtolaislehdet maailmalla ovat usein varovaisia kannanotoissaan etenkin uskontoa tai yhteiskuntamoraalia koskevissa asioissa. Torontossa ilmestyvä Kanadan Uutiset teki poikkeuksen 22.1 julkaistessaan pääkirjoituksen, jossa selkeästi asetuttiin kannattamaan tasa-arvoista avioliittolakia. Kanadan Uutiset perustettiin viime vuonna, kun kustantaja yhdisti aiemmat Vapaan Sanan ja Canadan Sanomat. Vapaalla Sanalla oli kyllä liberaali jaksonsa 2000-luvulla, mutta sittemmin lehti näytti palanneen juurilleen eli vanhoillisuuteen.

Toimittaja Henri Pakarisen allekirjoittamassa pääkirjoituksessa todetaan, että samaa sukupuolta olevien välisissä avioliitoissa on lopulta kyse kansalaisoikeuksista ja miten liberaali länsimainen yhteiskunta niitä toteuttaa. -Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa avioliiton tuomat juridiset oikeudet on suotava koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia. - Se, miten esimerkiksi eri uskonnolliset yhteisöt naimapuuhansa hoitavat, on erillinen kysymys, Pakarinen muotoili.

Kanadan Sanomat totesi, että Pohjoismaista Suomi on ainoa, jossa avioliittolakia ei ole vielä laajennettu. Kyselyiden mukaan enemmistö suomalaisista tosin on jo sukupuolineutraalin avioliittolain kannalla, lehti tiesi kertoa.

- Sama tilanne on Ranskassa. Vaikka Pariisin kaduille kokoontuikin vaikuttava määrä samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoption hyväksymisen vastustajia, on Hollandella asiassa kuitenkin takanaan ranskalaisten enemmistö, totesi lehti.

Pakarinen lopetti pääkirjoituksen kevennyksellä. -Vaikka kansalaisoikeudet tässä asiassa on ulotettu koskemaan toisiaan rakastavia ihmisiä kromosomeihin katsomatta, ei se ole mitenkään mystisesti lopettanut eri sukupuolta olevien halua rakastaa toisiaan ja mennä keskenään naimisiin.

Kun Kanadan Sanomien edeltäjä Vapaa Sana kesällä 2005 julkaisi toimittaja Minna Harmaalan myönteisen kommentin Kanadan silloin tuoreesta liittovaltion avioliittolaista, lehden lukijakunta reagoi voimakkaasti. Päätoimittaja julkaisi jonkinlaisen selityksen ja pääkirjoitus poistui nettisivuilta. On mielenkiintoista nähdä, millaista edistystä kanadansuomalainen kenttä nyt osoittaa. Pakarisen laatima pääkirjoitus on perinteisen siirtolaisuuden kentässä huomattava kannanotto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kanadan Sanomien pk 22.1.13

2 kommenttia

Henri Pakarisen kirjoittama pääkirjoitus kannattaa lukea. Se on mielestäni älykkäästi ja asiaan perehtyneesti kirjoitettu.

On myös kiinnostavaa seurata sikäläisiä lukijakannanottoja tähän pääkirjoitukseen. Ovathan he siellä jo ehtineet seurata 2000-luvun alkupuolelle sijoittunutta, varsin raivokkaaksi äitynyttä taistelua konservatiivien ja liberaalien kantojen välillä laista samaa sukupuolta oleville pareille. Konservatiivithan ovat jopa uhkailleet kaatavansa valtaan tullessaan voimassa olevan avioliittolain. En juuri nyt muista, ovatko he ehtineet jo olla vallassa. Ainakaan viime aikoina siellä ei ole puhuttu lain kaatamisesta. He kenties joutuisivat vastaamaan väitteisiinsä heteroavioliittojen tuhoutumisesta, taivaan romahtamisesta niskaan, ihmiskunnan perikadosta ja ihmisten avioitumisesta hauveleittensa kanssa.
Jatkoksi JV:n kommentille. - Konservatiivit tulivat valtaan jo tammikuussa 2006 liittovaltion tasolla ja ovat olleet siitä saakka. Alahuoneelle annettiin mahdollisuus äänestää siitä, pitäisikö avioliittolaki avata uudelleen. Ei mennyt läpi, koska suuri osa omistakin (kons) ei osallistunut äänestykseen. Hallituksen homofobinen ja äärikristillisten agendaa heijasteleva asenne näkyy kuitenkin aika ajoin eri tilanteissa.

Ainoa tapa seurata tuon pk:n aiheuttamaa keskustelua on tilata lehti, koska netissä on vain pieni osa aineistosta, Ao lehti on perinteisesti ollut vanhoillisesti ajattelevien lehti ja tilaajakatoa varoen liberaalitkin päätoimittajat (kuten allekirjoittanut viitisen vuotta) ovat muotoilleet sanansa hieman varoen. Suomalaisten liberaali lehti Kanadassa oli sanomalehti Vapaus, joka kuoli 1990, nyttemmin aikakausilehti Kaiku Echo.

Kommenttia muokattu: 28.01.2013 klo 14:34