Jos lakivaliokunnan jäsenet eivät jostain syystä vaihdu vuoden kuluessa, nykyinen valiokunta saa käsiteltäväkseen myös tekeillä olevan kansalaisaloitteen. Uusi aloitejärjestelmä rinnastetaan yli sadan kansanedustajan aloitteisiin eikä sitä voida hylätä tekemättä mietintöä. - Mietintö ei kuitenkaan automaattisesti johda siihen, että valiokunta kannattaisi kansalaisaloitetta. Valiokunta voi yhtä hyvin esittää sen hylkäämistä, kirjoittaa Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teija Sutinen.
-Näyttää vahvasti siltä, että laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja adoptio-oikeudesta tulee Suomeen vain jos se kirjataan hallitusohjelmaan,katsoo Sutinen. Hänen huomautta kyllä, että ei kansalaisaloite silti täysin hukkaan mene: Keskustelu jatkuu, ja asia pysyy esillä.
Sutinen kuvaa aloitepohjaisia visioita itsepetokseksi. - Avioliittolain tyssääminen eduskunnan lakivaliokuntaan näyttää olleen kaikkein kovin pala niille puolueille, jotka olivat uskotelleet kannattajilleen, että laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta on mahdollista saada voimaan lakialoitteella.
HS:n toimiottaja kertaa sen, että homoliittoja henkeen ja vereen vastustavat kristillisdemokraatit piti saada hallitukseen. -Siksi vihreät, vasemmistoliitto ja kokoomuksen liberaalit suostuivat kaksi vuotta sitten Säätytalossa jättämään tasa-arvoisen avioliittolain pois hallitusohjelmasta.
- Jo Säätytalon käytävillä keksittiin, että ainahan on lakialoite. Paha vain, että eduskunnassa aloitteen taakse asettui vain 76 kansanedustajaa.