Oikeuskiista samaa sukupuolta olevien parien oikeuksista on jatkunut jo pitkään. On kaksi kiperää kysymystä, joita ratkotaan. Toinen koskee Kalifornian kansanäänestyksen tulosta. Vuonna 2008 kansa äänesti homojen ja lesbojen avioliitto-oikeuksia vastaan, ja avioliittolupien jakaminen loppui siihen. Toinen oikeusasia koskee ns. DOMAa (Defense of Marriage Act). Se on laki, jonka kongressi hyväksyi vuonna 1996, ja siinä määrätään mm., että homopariskunnan toiselle osapuolelle eivät kuulu samat edut verotuksessa ja sairausvakuutuksissa kuin heteroavioliiton toiselle osapuolelle.
Homo- ja lesboparien oikeuksista on nyt riidelty tuomioistuimissa. Kaksi kalifornialaisparia taistelee avioliitto-oikeuksistaan. Kris Perryllä ja hänen kumppanillaan Sandy Stierillä on perheessä neljä lasta. He eivät ehtineet mukaan avioliittojonoihin, kun Kaliforniassa avioliitot sallittiin 2008. Myöhemmin syksyllä ne lopetettiin kansanäänestyksen seurauksena.
Homopari Jeff Zarrillo ja Paul Katami Los Angelesista myöhästyi samalla tavalla. Liberaali San Franciscon kaupunki on ollut mukana, kun asia on mennyt Korkeimpaan oikeuteen.
DOMAn kumoamista on ajanut 83-vuotias newyorkilainen leski. Hän meni vuonna 2007 naimisiin Kanadassa. Hänen samaa sukupuolta oleva puolisonsa kuitenkin kuoli kahden vuoden kuluttua. Leski peri puolisonsa, mutta joutui maksamaan 360 000 dollarin perintöveron. Hän itse sanoo, että jos Thea olisi ollut Theo, hän ei olisi joutunut maksamaan veroa penniäkään.
Eri osavaltioissa tilanne on homoparien osalta erilainen. 30 osavaltiota on säätänyt, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen liitto. Yhdeksässä osavaltiossa ja Washingtonissa sen sijaan samaa sukupuolta oleva pari voi mennä naimisiin. Muissa osavaltioissa on kompromissi eli Civic Union, joka vastannee rekisteröityä parisuhdetta. Presidentti Obama kannattaa avioliitto-oikeutta. Muutama viikko sitten Obaman hallitus kääntyi Korkeimman oikeuden puoleen ja kertoi kantansa. Perustuslaki takaa kaikille kansalaisille tasa-arvoisen kohtelun lain edessä.
Myös konservatiivileiristä on tullut homoavioliittoja puolustavia kannanottoja, viimeksi Clint Eastwoodilta.
Tiistaina ja keskiviikkona Korkein oikeus keskustelee näistä oikeustapauksista, mutta päätöstä odotellaan vasta kesäkuun lopulla, mahdollisesti Helsinki Priden aikaan.