Uusimmissa puoluekannatusluvuissa vaikuttavana tekijänä on todennäköisesti myös avioliittolakikeskustelu. Alle 25-vuotiaiden ykköspuolueeksi on noussut vihreät. Kokoomuksen kannatuslaskussa osansa löytynee myös puolueen toiminnasta avioliittolain korjaamisessa. Puolue on menettänyt kannattajiaan etenkin nuorison ja ylempien toimihenkilöiden parissa. Hyvinkoulutetun toimihenkilöeliitin piirissä kokoomuksen käytännön arvopolitiikka - tai de facto hiljaisuus arvoista - tuskin on saanut paljon vastakaikua.
Yleisradion selvityksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen pohti tiistaiaamuna 2.4 Himas-kohun vaikutusta, mutta huomautti sentyyppisten kohujen vaikutuksen olevan kuitenkin lyhytaikaisen. Tässä kuvassa jo hieman aiemmin vihreiden puheenjohtajan aloitteesta uudelleen keskusteluun nousseen avioliittolakikysymyksen merkitystä ei pidä unohtaa. Keskustelussa kokoomus profiloitui lähinnä edustaja Holmulundin toiminnan kautta. Pajuselta ei kuitenkaan kysytty avioliittokeskustelun vaikutuksesta.
Yleisradion uutisten toimittaja spekuloi aamulla 2.4 sillä, että kokoomuksen asenne nuorisoliittonsa suuntaan olisi viennyt nuorisokannatusta yleisemminkin. Haastateltavana ollut tutkimmusasiantuntija piti KNL-keskustelua kuitenkin aika pienen piirin asiana eikä pitänyt sitä merkittävänä tekijänä. Avioliittolain vaikutus ei tullut haastattelussa esille.
Perussuomalaisten asema on vahvistunut myös nuorison piirissä. Virta on vienyt toisaalta perussuomalaisiin, toisaalta vihreisiin. Linjalla " liberaali-vanhoillinen" poliittista käyttäytymistään muodostaville suomalaisille kokoomus on ilmeisesti jäänyt epäselväksi vaihtoehdoksi. Ennen vuoden 2011 vaaleja kokoomuksen liberaaliksi keulakuvaksi noussut Stubb ei hallitusratkaisun jälkeen enää edustanut uskottavaa jatkuvuutta. Puheenjohtaja Katainen otti linjakseen pääasiassa vaikenemisen. Presidentti Niinistön suunnalta kokoomukseen valunnut arvosisältö on vain lisännyt liberaalin kokoomuskannattajakunnan ihmetystä.