• Hortus

Suunnitelmia...

Tossa edellisessä viestissä kun kerroin niistä suunnittelemistani "teemapuutarhoista", niin yksi on japanilainen puutarha. Alkujaan siitä piti tulla salainen puutarha, sellainen kolo pihalla, jonne ei näy mistään ja jota aidat ympäivät. Sinne pääsisi vain salaoven kautta ja siellä kasvaisi uskomattoman rehevä kukkiva pieni puutarha. No jokatapauksessa, tällä hetkellä siitä on tulossa jonkinlainen japanilainen. Hyvää tuossa puutarhan osassa on, että se ei juuri näy muulle pihalle. Olisi aika kornin näköistä, jos suomalaisen torpan pihalla olisi japanilainen sammalpuutarha tms. Toki aijon muutenkin tehdä sen hyvin suomalaisittain soveltaen. On kuitenkin hauska miettiä kasveja joilla voisi korvata japanilaiset vastaavat jotka eivät meillä menesty. Esimekiksi vaikka bambu - miten olisi vaikka kotoinen järviruoko, no ehkä joku kirjava muoto siitä tiukasti rajatulla kasvupaikalla. Kuvassa alue on juuri kaivinkoneen käynnin jälkeen. Silloin satoi ja maa oli todella kurainnen. Vasemmalla on pieni mäki- josta olisi voinut tulla suurempikin ja sen alla lammen paikka (joka tuli liian lähelle mäkeä). Alhaalla olvevan aitan aijon puutarhan puolelta naamioida japanilaiseksi vaihtamalla seinän kokonaan vanhoihin pieniruutuisiin ikkunoihin, joiden pokat petsaan melkein mustiksi ja kattomateriaaliksi tulisi ehkä tervattua pärettä, siis puutarhan puolelta. Pupun kanssa kaadoimme nyt talvella aika paljon vielä risukkoa puutarhan ympäriltä. Lisäksi olen jo laittanut aika monta kasvia kasvamaan puutarhaan. Puilla on kiire, koska ne kasvavat niin hitaasti. Siellä on japaninlehtikuusi, koreanpihtaa, pari hemlokkia, pari riippanutkansypressiä ja sorvarinpensaita sekä kyynelkoivu tulevan lammen rannalla. Olihan ne pakko ostaa kun syksyn alennusmyynneistä sai puoli ilman :-)

15 kommenttia

sleepygay

7.2.2007 21:12

:) Minäkin haluan semmoisen japanilaisen puutarhan. Olen hieman miettiyt, että olisi mukavaa laittaa semmoista vaalea pikkukiveä joku alue ja sitä sitten saa haravoida, niin kuin kunnon japanilaiset tekevät. :) Sitten semmoinen "suihkulähde", jossa vesi valuu johonkin hienoon astiaan semmoista bambun oksaa pitkin. Sitten perinteisiä japanilaisia lyhtyjä ja pyöreitä sammaloituneita kiviä. Ja jotain mukavia puita. En ole vielä perehtynyt täällä päin menestyviin japanilaistyylisiin puihin, mutta vielähän tässä on aikaa, kun ei ole puutarhalle edes paikkaa... :D Harmi, että japaninvaahterat eivät täällä päin oikein menesty. Ne ovat niiiiin upeita.

Hortus

7.2.2007 22:06

Joo japaninvaahterat on TODELLA upeita. Olen miettinyt josko sen istuttaisi jossain verkkoruukussa ja veisi kellariin talveksi. Toisaalta täällä aivan rannikolla saattaa mennä ulkonakin kohtuullisen hyvin. Ei toi munkaan pelto aivan vielä japanilaiselta näytä...vaatii vielä hieman hikeä ja kyyneleitä, mutta usko on kova. Harmittaa kun en ehtinyt siirrättää sillä kaivinkonekuskilla kiviä tonne puutarhaan. On aika kallista ottaa kone siirtämään muutamaa kiveä. Toisaalta naapurin maanviljelijä lupasi tulla auttamaan traktorin kanssa. Kasveissa löytyy kyllä aika paljon valinnanvaraa, kunhan on mielikuvitusta. Hei, odotan innolla, että saat sen pihan. Olis hauska vaihtaa ajatuksia.

JPHki

7.2.2007 22:47

Viiruhelpi voisi sopia japanilaiseen puutarhaan, sehän kahisee tuulessa kuin bambu. Entäs pensasmagnolia? Ja se sun siemenestä kasvatta Cardiocrinum. Rusokirsikka (jos et tohdi kokeilla japaninkirsikkaa) tai koristeomenapuu "Aamurusko". Katsura?

Hortus

8.2.2007 19:48

Joo katsura onkin jo ja viiruhelpeä tarvii siirtää sinne-hyvä idea. Onko toi magnolioista kestävin. Olen nähnyt todella ison M.kobuksen Helsingissä talvipuutarhan takapihalla.
Japaninkirjsikka taitaa olla aika toivoton?

Apoptoosi

8.2.2007 21:49

Heinistä Miscanthus sachariflorus olisi myös upea ja täysin kestävä.

JPHki

8.2.2007 22:28

Kauppilasta ostin pari vuotta sitten Ruissalon kasvitieteellisen siemenistä kasvatetun pensasmagnolian. On kestänyt talvet mutta kärsinyt liian kuivasta paikasta. Taponlehti voisi olla sopiva maanpeitekasvi japanilaiseen puutarhaan.
Apoptoosi, tutkitko työksesi apoptoosia, vai mihin nimimerkkisi viittaa?

sleepygay

8.2.2007 23:23

Toi viiruhelpi voisi olla tosi hyvä japanilaiseen puutarhaan. :) Näyttää tosi "japanilaiselta".

Hortus, en malttaisi minäkään odottaa pihan saantia. :D Pitää varmaan ensin hankkia joku ammatti ja sitten työpaikka.

Apoptoosi

9.2.2007 10:27

JP, en tutki sitä työkseni, mutta asia on tuttu. Kirjauduin vasta tänne ja joku nimi oli keksittävä. Nimi liittyy myös mieheni ja minun keskinäiseen vitsailuun, joten siksi valitsin sen mieluummin kuin "dementia", "Alzheimer" tms., joilla myös välillä toisiamme piikittelemme kaikessa rakkaudessa ja huolenpidossa. Kasvinimetkin pyörivät mielessä, mutta valinta oli mahdoton, koska pidän jopa rikkaruohoista.

Magnolian lisäksi voisi istuttaa Stewartian.

Hortus

9.2.2007 12:37

Sleepygay- jos vaikka ryhtyisit puutarhuriksi? Tai toisaalta sanotaan että paras tapa tappaa harrastus on alkaa tekemään sitä työkseen. Tiedä häntä :-)

Lisäksi ajattelin palmusaraa!
Apoptoosi
Mistä tota Stewartiaa saa? Oletko hankkinut jostain Suomesta? Minulle aivan uusi tuttavuus.

Joo ja noita maanpeitekasveja on tosi kivoja. Taponlehti on aina ollut yksi mun suosikeista.

sleepygay

9.2.2007 19:53

Kuinkas sattuikaan... ajattelin hakea vielä tuonne puutarha-alalle ammattikouluun. Siitä sitten vielä jos jatkaa pidemmälle, niin voi tulla vaikka mitä. :) Lapsena kyllä haaveilin puutarhurin ammatista... :)

Apoptoosi

9.2.2007 22:37

Hortus, mulla ei ole itsellä Stewartiaa, mutta eiköhän sitä saa pääkaupunkiseudulta jostain ja sitten varmaan Turun Kauppilasta.
Nyt vois olla hyvä aika tehdä tilaus johonkin liikkeeseen. Saisivat sen ehkä tungettua vielä johonkin kevään toimitukseen.

Meidän pitää varmaan tehdä ranneliikkeen oma laivamatka Tukholmaan Zetalle. Ei siinä pojilla ranteet heilu, kun raahataan selkä vääränä kasveja laivalle. Puhun kokemuksesta.

JPHki

10.2.2007 16:09

Apoptoosi, tuo on hyvä idea. Zetas pitäisi tosiaan nähdä ja kokea.

Hortus

11.2.2007 22:06

Sleepygay- suosittelen. Vain puutarhanhoito on tärkeää. :-)
Apoptoosi- pitää kysellä Kauppilasta, sieltä yleensä löytyy melkein mitä vaan.
Ja kaikki kasvinhankintamatkat kiinnostaa aina ;-)

Hortus

11.2.2007 22:12

Kävin katsomassa Zetaksen sivuja- tahtoo mukaan. Millähän kleinbussilla sinne kannattais mennä :-)

Apoptoosi

12.2.2007 10:23

Zetas on jo paikkana näkemisen arvoinen. Todella hyvällä maulla tehty myymälä. Luettelo on kattava, mutta ei siellä paikan päällä ole niin paljon kasveja ts. voivat hankkia luettelossa olevat kasvit. On se paikka siitä huolimatta yhden reissun arvoinen. Kuinkahan sinne levitoisi, minä kun en niille rymylaivoille lähde, kuin ihan vasta pakosta.