• Havainnoija

Tamperelaisten yhdenvertaisuus, paneelikeskustelu 13.6.2013 - päivitetty

Pirkanmaan Seta ja Tampereen Vihreät järjestivät työväenmuseo Werstaan auditoriossa paneelikeskustelun otsikolla
”Tamperelaisten yhdenvertaisuus, kaikkien oikeus palveluihin ja kaupungin rooli syrjintää edistävän toiminnan ja vihapuheen kitkemiseksi”.

Paneloijat
- kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp)
- apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr)
- valtuutettu Minna Minkkinen (vas)
- valtuutettu Jouni Markkanen (kok)
- kristillisdemokraattinuorten pj Jesse Räsänen

Muiden puolueiden edustajia ei ilmaantunut, ja jos oikein kuulin, eivät edes olleet vaivautuneet vastaamaan kutsuun.

Pääasiassa Marin, Parviainen ja Minkkinen esittelivät kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelmaa, johon linkki alempana.
Tässä vaiheessa sitä tuskin tarvitsee sen kummemmin käydä läpi, sillä jokainen voi perehtyä siihen itse. Suunnitelmassa on näköjään teoriassa yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista, jotka on jossain vaiheessa tarkoitus toteuttaa.

Yleisökysymyksissä puututtiin muun muassa kaupungin homovihamielisiin lääkäreihin ja sairaanhoitajiin. Kaikenlainen uskontoon perustuva syrjintä ja homoviha tietenkin tuomittiin, vaikkakaan kokoomuslainen ja kristillisdemokraatti eivät kommentoineet sen kummemmin. Näiden kahden kannanotot olivat melko ympäripyöreitä, siis sen muutaman kerran, kun jotain sanoivat.

Apulaispormestari Parviaista kiitettiin venäläisfasistien esiintymistilaisuuden estämisestä kaupungin tiloissa. Venäläisporukka suomalaisdesantteineen oli varannut tilat kirjastosta ”perheasioiden käsittelytilaisuuden” nimellä.
Parviainen kertoi toimittaneensa poliisille selvityksen kieltopäätöksestään.

Valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp), joka on itse sateenkaariperheessä kasvanut, kertoi joutuneensa vastaamaan kysymyksiin, mitä sateenkaariperhe tarkoittaa.
Marin kertoi myös tehneensä paljon työtä sen eteen, että sdp:n puoluejohto asettui tasa-arvoisen avioliittolain puolelle ja translain muuttamisen kannalle.
Minna Minkkinen (vas) kertoi myös hänen puolueestaan löytyvän vanhakantaisuutta.

Kokoomuslainen ei sanonut mitään puolueensa suhtautumisesta edellä mainittuihin lakeihin. Kristillisdemokraatti kertoi jossain vaiheessa, ettei hänen puolueensa kuulu tasa-arvomyönteisimpiin. Edistystä tietenkin, että oli sen verran huomannut, mutta hän puhui sen jälkeen sukupuolineutraalista avioliitosta, jota ei ole olemassakaan eli jonkin verran pihalla kaveri oli.

Tärkeimpiin esille tulleisiin asioihin kuului mielestäni se, että syrjintää ja vihapuhetta esim. sosiaali- ja terveydenhuollossa kokeneet hlbti-kaupunkilaiset voivat ilmoittaa asiasta joissain tapauksissa myös suoraan kaupungin johdolle, jos muu ei näytä tepsivän.

Kaiken kaikkiaan poliitikot puhuivat hyvin teoreettisesti, eikä todellisiin syrjintätapauksiin ilmennyt halua puuttua. Samanlaista välinpitämättömyyttä esiintyy varmaan kaikissa kunnissa ja kaupungeissa.

Yhdenvertaisuussuunnitelma:
http://www.tampere.fi/material/attachments/y/5xEGO4TNN/yhdenvertaisuussuunnitelma2011.pdf

***
Esitteestä luin, että tänään perjantaina 14.6. järjestetään muun muassa

- Homo-, lesbo- ja transhistoria Tampereella -juhlaluento Werstaan auditoriossa alkaen klo 16

- Vagabondin tanssit aikuiseen makuun Yo-talolla alkaen klo 21.
---
Tampereen Pride-kulkue järjestetään huomenna lauantaina 15.6.2013.

Kokoontuminen Tullintorilla klo 12, josta marssitaan Itsenäisyydenkatua ja Hämeenkatua pitkin Keskustorin Laikunlavalle, jossa pääjuhla asia- ja viihdeohjelmineen. Aluksi apulaispormestari julistaa homo- ja transrauhan.
Yo-talolla alkavat Leimautumisbileet klo 21.30.
Kaupunki toimii Leimautumisviikon tapahtumien suojelijana.
---
Kuvassa valtuutettu Minna Minkkinen (vas), apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr) ja valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp), jotka tietääkseni toimivat aktiivisesti tasa-arvon puolesta.