Havaintoja

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2015.




Koira

Koira eli kesykoira (Canis lupus familiaris; ruotsiksi hund, viroksi koer tai kodukoer) kuuluu nisäkkäiden luokkaan ja koiraeläinten heimoon.

Ihmisen paras ystävä on lähtöisin Euroopasta
Analyysit vahvistavat käsitystä, että koira ei periydy nykyisin elävästä susilajista, vaan koira on kesytetty kauan sitten eläneestä ja sittemmin sukupuuttoon kuolleesta eurooppalaisesta susilajista. Turun yliopiston johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt koiran kesyyntymisen alkuperää. Tutkimusaineistoon kuului materiaalia aikaisemmista oletetuista koirista Euroopan, Aasian ja Amerikan alueilta. Vanhimmat näytteet olivat 36 000 vuoden takaa.

Kesyyntyminen
Tutkimalla kahdeksantoista muinaisen suden/koiran mitokondrioiden genomeja ja vertailemalla niitä laajaan joukkoon nykyajan susien ja koirien genomeja, tutkijat pystyivät osoittamaan, että kaikki nykykoirat ovat läheisintä sukua muinaisille eurooppalaisille susille/koirille. Tutkijat arvioivat löytöjen perusteella, että kesyyntyminen alkoi 18 800 - 32 100 vuotta sitten. Ajanjakso viittaa siihen, että koirien kesyttämisen aloittivat metsästäjä-keräilijät ennen viimeisen jääkauden huippua. "He ovat ilmeisesti oppineet arvostamaan niitä etuja, joita suurien ja vaarallisten lihansyöjien kesyttäminen tarjosi, ja he käyttivät koiria metsästämisessä, tavaroiden kuljettamisessa ja suojeluapuna", toteaa tutkijaryhmän johtaja, professori Olaf Thalmann Turun yliopistosta. Tutkijaryhmään kuului geneetikkoja ja paleontologeja Suomesta, USA:sta, Saksasta, Belgiasta, Venäjältä, Espanjasta ja Argentiinasta.

Koirat nykyisin
Koiria on käytetty ja käytetään edelleen vahteina, apuna metsästyksessä, vetoapuna ja karjan paimentajina. Nykyisin on myös huume-, opas-, vartio- ja pelastuskoiria.
Koira on eurooppalaisten toiseksi yleisin kotieläin heti kesykissan jälkeen. Suomessa koiria on noin 600 000 eli enemmän kuin kissoja. Koko maailmassa koiria on noin 700 miljoonaa.
Tällaista tietoa löysin.
---
Koiria on monen kokoisia ja näköisiä eli koirarotuja on suuri määrä. Alempana muutamia kuvia tuttujen ja tuntemattomien koirista.
Kuvassa Ida.