Havaintoja

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2013.

Varis

Varis (Corvus corone) on varovainen ja oppivainen lintu, joka vainon vähennyttyä on uskaltautunut ihmisen lähelle kaupunkeihin. Varis on osittaismuuttaja: osa muuttaa talveksi pohjoisesta Etelä-Suomeen ja osa jatkaa Itämeren eteläosiin.
Suomessa ja muualla itäisessä Euroopassa elävät varikset kuuluvat cornix-alalajiin, josta seuraavassa kaksi kuvaa.



Haapana

Haapana (Anas penelope) kuuluu sorsalintuihin, pesii koko Suomessa ja on viime vuosina uskaltautunut kaupunkipuistoihin. Se on muuttolintu, joka viettää talven Länsi-Euroopassa. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 35 100 haapanaa.



Telkkä

Telkkä (Bucephala clangula) kuuluu myös sorsalintuihin, pesii kesällä koko Suomessa ja viettää talven Länsi-Euroopassa. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 44 300 telkkää.



Sinisorsa

Sinisorsa (Anas platyrhynchos) eli heinäsorsa on yleisin sorsalintumme. Niitä elää Suomessa kesäisin 150 000 – 200 000 paria. Metsästyskaudella 2012 ammuttiin 241 000 sinisorsaa. Jäljelle jäävistä suurin osa muuttaa talveksi Länsi-Eurooppaan, loput talvehtivat kaupunkien keskustoissa.
Urossorsan pään sinisyys, vihreys tai välillä violetti eivät johdu pigmenteistä vaan valon heijastumisesta höyhenten pienenpienistä uurteista.



Tässä on toinen vuoden aikana näkemistäni mustista/harmaista sinisorsista.
Huomasin vasta myöhemmin, että havunneulanen oli juuttunut sieraimeen.