• pelsepuuppi

punk

mun pitäs löytää joku kuka tietäis punkist hirveest. lähinnä siks et saisin laitettuu lainauksii ja haastattelun lähteeks.

kaveri anto muutaman kliffan vinkin kuviks ja osotti ruotsin suuntaa et kandee muutama tyyppi sielt (ne kuollei jo) ottaa kans luvun alle. tai siis kuvien katteluu lähinnä.

12 kommenttia

millikan

18.2.2008 11:01

Lukuvinkkinä mainio Legs McNeilin kirja Please Kill Me, muisteloja amerikkalaisen proto-punkin ja punkin piiristä 70-luvulla, haastateltu jotakuinkin kaikkia tärkeitä ihmisiä jotka vain ovat hengissä :)

pelsepuuppi

18.2.2008 11:06

hei kiiti vinkeist. polkasen kirjastoo.

Rokkihomo

18.2.2008 11:20

...Ja Sex Pistols -tarina löytyy halvalla eli n. kympillä Hansakorttelin alakerran Huokeat kirjat -kaupasta.
Kuvissa ja niiden hauissa oot parempi kuin minä... Mutta kerro sittemmin lisää.

noksu

19.2.2008 01:08

Joo, tuo Millikanin suosittelema teos on hyvä. Proto-punkista erityisesti kantsii tsekata tietty New York Dolls, jotka edustivat ns. glam punkia.
Mutta jos kaipailet tietoa 70-luvun punkkareista esim. The Clashista, Ramonesista, The Sex Pistolsista tai The Crampsista, niin voisin ehkä olla avuksi, vaikka em. kirjoista paljon kyllä jo löytyykin. Henkilöistä kiinnostavia ovat esim. Sid Vicious, Johnny Rotten, Joe Strummer, Joey Ramone ja Lux Interior näin muutamia tunnetuimpia punkkareita mainitakseni.
Mutta jos esim. horror punk innostaa niin sitten ehdottomasti kannattaa tutustua Misfitsiin.
Hardcore punkista mainittakoon esim. The Dead Kennedys.
Naisista huomattavia ovat tietysti Patti Smith ja riot grrrl genren Bikini Kill.
Ja eräs muotimaailman paljolti punkista inspiraatiota ammentanut taiteilija on Vivienne Westwood, mutta sen varmaan jo tiesitkin :)

pelsepuuppi

19.2.2008 07:58

kiitti taas, rh & noksu.
toi kans yks juttu mist noksu puhut ku myös punk (niinku kaikki muuki) jaettu viel nin monee eri ala-jaostoo. mut yhtä kaikki, samast puust ne melkee on polkassu liikkeel. patti smith mulla onki jo lainauksena, tai siis yhdest kappaleest lainaus.

ja en me sanoo mitää tost westwoodist koska se mite mäö näen tilanteen on tavallaa toisin päin..

noksu

19.2.2008 10:50

Juu, totta kyllä tuo Westwood pointti. Enkä kyllä ala sulle muodista mitään sanomaan,sen sä haltsaat varmana. :)
Tosiaan punkista löytyy suunatauksia niin kuin kaikesta, mutta jos ajattelee punktyyliä niin se kaiketi selvimmin kulminoituu tuonne 70-luvun britteihin. Anarkiaa ja makaaberia huumoria silleen vinkeesti. Että sieltä mä näkisin että kaikki punkki on tavalla tai toisella ponkaissut.

pelsepuuppi

19.2.2008 11:54

jep, kyl mä melkee eniten oon taipumas lontoosee ja 70-luvun alkuu, vaikka jees, tottakai kaikki huomioiden. mukaan tulee kuitenki kaikkee skinii sun muuta mitkä lähteest riippue niputetaa punki jälkimaininkeihi tai rönsyihi. mene tiedä, paljon mul on viel luettavaa ja selvitettävää.

millikan

19.2.2008 14:23

Westwood on sellainen välilinkki, edeltäjä tyylille on selkeimmin Richard Hell (Televisionissa, Heartbreakersissa ja Voidoidseissa vaikuttanut NY-punkkari), mutta toisaalta Westwood vei tyyliä eteenpäin, erityisesti Britanniassa.

Noita punk-alatyyppejä on tosiaan aika paljon, osa on jälkeenpäin määriteltyjä, osa suoraan muodostuneita skenejä, ja eroja voi kuulla tai olla kuulematta. New Wave määriteltiin aika nopeasti sellaiseksi popimmaksi puoleksi NY-punkkia (joka skenenä oli aika paljon "taiteellisempi" kuin brittiläinen vastineensa joka lähti selvemmin luokkatietoiseksi ja poliittiseksi), mm. Talking Heads ja Blondie.
Ja sitten on No Wave ja hardcore (tyyli joka keksittiin ilmeisesti monessa paikassa yhtäaikaa, mukaanlukien Suomessa...).
Ja mukaan vielä post-punk ja protopunk, ja tällöin emme ole vielä edes päässeet kuin 80-luvun alkuun...

Mukaan sitten vielä sivujuonteet muissa musiikkityyleissä, mm. industrial syntyi punk-skenen yhteydessä, ja vaikutteita tuli runsaasti myös mm. funkkiin, futurismiin, syntsapoppiin, varhaiseen teknoon...

pelsepuuppi

19.2.2008 14:47

olipa tää hedelmällinen läpänderi mulle..
bowie mulla on jo mukana, kuten niin monia muitaki hahmoja. rotten toimii aina, varsinki mun jutus täl hetkel. täyttää kaikki kriteerit ja samas.. no, siis fashion fashion ja westwood ja blah..
westwoodis pysyn monista syistä, hell.. no, en me sanoo mitää. westwood must kuitenki enemän ku välilinkki, mclarenin kans. must se kuka on "keksiny" mitäki ei sinällää ees mahdollist sanoo. onhan pikkumustal monta keksijää, samoin ku minihameel. se ei silti himmennä chanelii tai quantii mitenkää. päinvastoin.

ja lopultahan kans se et mul enemmän pääpointti .. paljon laajempi, punk vaan yks sivujuonne minkä avul hahmotan oman kokonaisuuden. ja kaikkein merkittävin (mulle) on mun oma mallisto minkä teen, kaikki tähtää (kärjistäen) vaan siihen.

aina saa kommetoida, oon oikeesti ihan liekeis kaikist vinkeist. eli kiitos suuresti milikan ja saintJudy, ja muut.

noksu

19.2.2008 15:33

Like so many things in life, it all comes back to Punk. :)

Jos sua Pelsepuuppi kiinnostaa myös noi skinit niin tsekkaa Oi!.
Skinhead- ja suedehead-kulttuuri omaksui paljon vaikutteita OI! ja ska punkista. Esimerkkinä mainittakoon The 4-Skins ja Sham 69, jotka edustavat Oi! punkkia "puhtaimmillaan". Alkuperäinen Oi! (streetpunk) ei vain oikeen päässyt ehkä kukoistamaan alustaan huolimatta, johtuen pitkälti white power skinien tykästymisestä musiikkiin, joka alkuperäisesti edusti kuitenkin enemmän äärivasemmalla olevia työläisaatteita.

Sitten ois vielä muiden suuntien joukossa mm. Psychobilly....

Ja oikeastaan voidaanko niitä anarkisteja loppuviimeksi edes pitää ryhmissä :D

Hedelmällinen aihe tosiaan, mutta mä nyt voisin jauhaa näistä jutuista pienen ikuisuuden...

pelsepuuppi

19.2.2008 15:43

kato noksu sepä se, tää just yks mun .. ei nyt kriiseist mut asiosit mitä joutunu täs kans pohtii et ketkä kuuluu ryhmiin ja mite niputtaa mitäki ja sit ku ottaa huomioo et melkee kaikki mun työn alla olevat tyypit/ryhmät/aatteet/ym. aika pitkälti nimenomaan julistanu yksilön vapautta ja halunnu eroo luokitelmist ni laittaa mut funssaamaa et mikä minä sit olen taas laittaa labeli mihinkää..?

must olis kans kiva jauhaa monestaki asiast, varsinkiihmisten kans ketkä tietää asioist ja on kiinnostunei.

ja nois skineis enemmän ku mikää mua kiinnostaa vaan se et ne on yleensä niin kuuman näkösii.. (horny bitch..)

mun kohdal taas it all comes back to fashion.. mul omat tulkinnat ja pohdinnat asioist (tietty..) .