• pelsepuuppi

kahvii

Kahvi on kahvipensaan paahdetuista pavuista uuttamalla valmistettu, useimmiten kuumana nautittu juoma. Se sisältää kofeiinia, joka on piristävä alkaloidi. Tavallisessa suodatinkahvissa on kofeiinia keskimäärin 90–100 mg/100 ml.

Historia tuntee useita henkilöitä, jotka ovat olleet kahvin suurkuluttajia. Tunnetuimmat heistä lienevät Napoleon Bonaparte ja kirjailija Honoré de Balzac (1799-1850), jonka kuolinsyyksi on kirjattu "ylityö ja kahvin väärinkäyttö".

On hyvien tapojen mukaista juoda ainakin kolme kupillista.

Suomalaisen kahvinjuonnin historian alusta lukien Suomessa on toiminut satakunta kahvipaahtimoa. Nykyisin niitä on vain kourallinen. Kaksi suurinta ovat Gustav Paulig Helsingin Vuosaaressa ja Meira Helsingin Vallilassa. Niiden lisäksi alalla toimii mm. Robert's Coffee -ketju; tamperelainen Mokkamestarit vuodesta 1990; Reilun kaupan luomukahveja paahtava Andesa Cafetoria, etupäässä tansanialaista reilun kaupan kahvia paahtava Tampereen kehitysmaakauppa; kahden porilaisen paahtimokahvilan yritys CafeSolo; Toijalasta Wayne's Coffee -ketjulle toimittava Fresh Coffee Roastery; sekä pienikokoinen Porvoon Paahtimo.