• JPHki

Keskiajan henkäys

Alla mainitsemani työmatka suuntautui Würzburgiin, keskisaksalaiseen pikkukaupunkiin, jossa on suuri ja vanha yliopisto. Toisessa maailmansodassa liittoutuneet pommittivat Würzburgia kolmanneksi pahiten Saksan kaupungeista, Hampurin ja Dresdenin jälkeen. Miksi, en tiedä. 90% rakennuksista tuhoutui, mm. nykyään Unescon maailmaperintökohteisiin kuuluva barokkilinna vaurioitui pahoin, samoin 1100-luvulla perustetun viinikellarin viinikokoelma. Kuulemma vuosikerta 1540 oli aivan erityinen.
Yhtenä päivänä konferenssin osallistujille oli illallinen keskiaikaisessa Marienbergin linnassa, jonne kapuaminen pimenevässä illassa oli hieno elämys. Myöhemmällä kuu nousi Main-joen ylle, ja saimme katsoa kuutamomaisemaa linnan parvekkeelta.
Würzburgilla oli keskiajalla kyseeenalainen kunnia olla yksi noitavainojen keskuksista Euroopassa, kertoo wikipedia. Melkein voi nähdä rovioiden palavan kuutamossa...hui.

Joku Würzburgissa ei muuten ehkä pidä Starbucksista, sillä sieltä löytyi tuollainen kahvila :D
Mä join reissulla yhden Starbucks-kahvin, Madonna-illan jälkeen aamulla kuudelta, kun kömmin retkeilymajasta Frankfurtin rautatieasemalle. Puoli litraa vaniljalattea teki hyvää siinä vaiheessa.

3 kommenttia

Rokkihomo

6.10.2008 01:31

Missä on ketunkiven bloggaukset...

Saksassa eikun Berliinissä näin ikimuistoisen, überhienosti pari asiaa yhdistelleen ja yet ytimekkään seinäkirjoituksen "Bonn go home". Det var konstiga.

(Mut eivät menneet, nyt rakentavat keskus-kaikkea sinne - eli paikka muuttuu pian "kiva kun kävin ennen kuin oli myöhäistä" -paikaksi. Vaikka ystävillä olisikin siellä sijoitusmielessä ostettuja asuntoja nykyään. Tai juuri siksi...)

martin

7.10.2008 01:15

ARVAA KUKA ON ASUNUT 6 VUOTTA WÜRZBURGISSA?

Joka vuosi 16.3. soitetaan tuon 1945 pommituksen muistoksi 20 minuuttia kaikkia kaupungin lukuisia kirkonkelloja. Tuomiokirkon valtava kuolinkello soi kaiken pohjalla todella kumeana. On kauheaa sitä tulimyrskyä, mikä vaati tuolloin noin 6000 kaupunkilaisen hengen. Ennen sotaa otetuista valokuvista näkyy, kuinka kaunis kaupunki on ollut. Onhan se nytkin - ellei oteta huomioon joitakin moderneja betonikolosseja.
Kävitkö "Stachelissa" (per. v. 1413)?

martin

7.10.2008 01:26

Asuin eri puolilla kaupunkia tuona aikana. Yksi asunnoista oli mm. Mainin rannalla rantapromenadilla.
Marienbergin linnan luo kapuaminen onkin melkoinen urakka. Minulla oli tapana uutenavuotena kiivetä ylös saakka Ravelin Boleron tahdissa (korvalappustereoistani) ja sitten seurata ylhäältä ilotulitusta keskiyöllä.
Suuri osa ajastani Würzburgissa on ollut elämäni onnellisinta aikaa.