• Havainnoija

Hiljaisuuden päivät

Täydensin ja korjasin tekstiä.

***
Huhtikuun 19. oli monissa Euroopan ja Amerikan maissa nimetty Hiljaisuuden/vaikenemisen päiväksi (Day of Silence).
Sen tarkoituksena oli muistuttaa hlbt-koululaisten ja opiskelijoiden kohtaamasta koulukiusaamisesta ja väkivallasta, johon usein suhtaudutaan vaikenemisella.
Tässä on lyhyt englanninkielinen artikkeli päivän merkityksestä:
http://www.nctsn.org/resources/public-awareness/national-day-silence

***
Huhtikuussa tuli kuluneeksi 68 vuotta Sachsenhausenin keskitysleirin vapauttamisesta. Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa järjestettiin muistotilaisuuksia, joihin osallistuivat myös paikalliset homo- ja lesbojärjestöt.

Natsi-Saksassa yli miljoona homomiestä joutui fasistien valvonnan ja vainon kohteiksi. Vainotuista homomiehistä ainakin 100 000 pidätettiin ja 50 000 joutui kärsimään vankeusrangaistuksia. Tämän lisäksi osa suljettiin mielisairaaloihin, satoja miehiä kastroitiin saksalaisten valtaamilla alueilla ja tuhannet pakkosiirrettiin keskitysleireihin. Virallisten asiakirjojen mukaan noin 15 000 homomiestä menehtyi tai surmattiin leireillä. Homouden vuoksi leireille tuomitut joutuivat käyttämään tunnuksenaan vaaleanpunaista kolmiota.
Lesboja pidettiin ”epäsosiaalisina”, mutta useimmat välttyivät vangitsemiselta.

Yllä olevat lukumäärät koskevat homouden vuoksi vainottuja ja tuomittuja. Kaiken kaikkiaan homoja ja lesboja oli leireillä moninkertainen määrä.

Sachsenhausen sijaitsee lähellä Berliiniä ja osavaltion tasa-arvojärjestö LSVD Berlin-Brandenburg osallistui yhdessä perinneyhdistyksen kanssa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa kunnioitettiin natsien vainoamien homojen muistoa.

Tällä kertaa tilaisuudessa kerrottiin Wilhelm Macholdista, joka teloitettiin ampumalla 200 muun homomiehen kanssa Sachsenhausenissa 10.7.1942.
http://rosa-winkel.de/
---
Alempana Rudolf Brazdasta ja Ranskan muistotilaisuuksista.
Kuva on Sachsenhausenin tiiliruukilta, jossa Wilhelm Machold ja 200 muuta homomiestä murhattiin.