
Järjestöt vaativat sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa
Kaikkiaan 40 järjestöä vaatii kansallista sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa ja eteenpäin katsovaa toimintaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien parantamiseksi.
Kansainvälisesti nimellä #idahotb-nimistä teemapäivää on vietetty vuosittain 17. toukokuuta vuodesta 2005 lukien. Suomessa teemapäivä tunnetaan nimellä kansainvälinen homofobian, transfobian ja bifobian vastainen päivä. Kunakin vuonna päivällä on kansainvälinen kattoteema, mutta paikallisesti hlbti-vähemmistöjen asemassa ongelmat ovat eri luontoisia, joten eri maissa keskitytään paikallisesti olennaisimpien asioiden esiinnostamiseen.
Päivämääräksi valittiin 17. toukokuuta, koska Maailman terveysjärjestö WHO poisti kyseisenä päivänä vuonna 1990 homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta.
Sateenkaariyhteisöt ry järjesti useina vuosina 1705-nimisen tapahtuman, jossa nostettiin esiin päivän teemaan liittyviä kysymyksiä. Vuodesta 2006 vuoteen 2016 asti nimitettiin vuosittain homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs.
Kaikkiaan 40 järjestöä vaatii kansallista sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa ja eteenpäin katsovaa toimintaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien parantamiseksi.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe on julkaissut vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.
Toukokuun 17. on kansainvälinen homofobian, transfobian ja bifobian vastainen päivä. Vuoden 2018 kansainvälinen kattoteema on Alliances for Solidarity.
Espoossa liputetaan sateenkaarilipuin kansainvälisenä homofobian, transfobian ja bifobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta. Asiasta kerrotaan Espoon kaupungin verkkosivuilla.
Sateenkaariyhteisöt ry nimittää kansanedustaja Jaana Pelkosen vuoden 2016 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän merkeissä todennut, että hlbti-vähemmistöjen aseman parantamisen suhteen on vielä paljon tehtävää, ja hän lupasi jatkaa työtä näiden vähemmistöjen hyväksi.
Setan nuoret järjestävät 17. toukokuuta vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) yhteydessä sosiaalisessa mediassa kampanjan, joka kohdistuu erityisesti urheilumaailman epäkohtiin.
Georgian pääkaupungissa Tbilisissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustanutta mielenosoituskulkuetta vastaan hyökättiin kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä.
Hlbt-Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva syrjintä ja vihateot ovat yleisiä Euroopassa. Asia käy ilmi kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 17.5. julkistetusta hlbt-kyselykartoituksesta.
Aiheeseen liittyviä tapahtumia on ympäri maailman. Suomessa ohjelmaa on ainakin Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Päivä tunnetaan nykyään laajasti nimellä kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä.
Vuonna 2012 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi nimitetty Olavi Uusivirta muistuttaa kolumnissaan, että asenteet eivät muutu lakialoitteissa, ne muuttuvat raitiovaunussa.