Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe on julkaissut vuosivertailunsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.
Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien 17.5. vietettävän kansainvälisen homofobian, bifobian, transfobian ja intersukupuolisuusfobian vastaisen päivän (IDAHOBIT) aikaan.
Vuoden 2024 vertailu
Malta on yhdeksättä vuotta vertailun kärjessä, toteuttaen 88 prosenttia ILGA Europen kriteeristöstä. Seuraavina ovat Islanti (83), Belgia (78), Tanska (76) ja Espanja (76).
Suomi (71) on edellisvuoden tapaan vertailun kuudennella sijalla.
Listaa jatkavat Luxemburg (70), Norja (70), Portugal (67), Saksa (66), Kreikka (64), Ruotsi (64), Ranska (62), Alankomaat (59), Irlanti (57), Iso-Britannia (52), Itävalta (50), Kroatia (50), Slovenia (50) ja Sveitsi (50).
Viidenkymmenen prosentin alapuolella ovat Montenegro (48), Viro (46), Andorra (44), Bosnia ja Herzegovina (40), Moldova (39), Albania (36), Kosovo (36), Serbia (36), Kypros (35), Unkari (33), Pohjois-Makedonia (31), Slovakia (31), Tsekki (30), Lichtenstein (28), Liettua (28), Georgia (25), Italia (25), Latvia (24), Bulgaria (23).
Alle kahdenkymmenen prosentin ovat Romania (19), Ukraina (19), Puola (18), San Marino (15), Monaco (14), Valko-Venäjä (11), Armenia (9), Turkki (5), Azerbaizan (2) ja Venäjä (2).
Järjestyksessään 15. raportti
Vuodesta 2009 lähtien tehtyssä maavertailussa pisteytetään 49 maata sen mukaan, miten näissä toteutuvat lainsäädännössä ILGA Europen määrittelemät kriteerit seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia koskettavassa lainsäädännössä. Pisteytykseen vaikuttavia eri kriteerejä on kaikkiaan 75. Kriteerit on ryhmitelty seitsemään eri aihekokonaisuuteen: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys, perhe, vihateot, sukupuolen moninaisuus, intersukupuolisuus, kansalaisyhteiskunta ja turvapaikkakäytännöt.
Islanti nousi listalla kolmanneksi sen kiellettyä ns. eheytyshoidot ja trans-spesifisen terveydenhuollon käytäntöjen uudistamiseen. Myös Belgiassa kiellettiin ns. eheytyshoidot. Saksan lainsäädännössä puututtiin viharikoksiin. Virossa ja Kreikassa avattiin avioliitto ja adoptio myös samaa sukupuolta oleville, lisäksi Kreikan syrjintäsuojalainsäädäntöä uudistettiin kattavammaksi. Liechtensteinissa adoptio-oikeutta laajennettiin samaa sukupuolta oleviin pareihin.
Ruotsin ja Saksan vasta hyväksytyt, mutta vielä voimaan astumattomat uudet translait eivät vielä vaikuta maiden sijoitukseen.
EU-maista heikoimmat pisteet saa Puola.
Koko vertailun peränpitäjinä ovat Venäjä, Azerbaidžan ja Turkki. Venäjä sijoitus heikkeni entisestään liittovaltion uuden lainsäädännön vuoksi, joka kieltää sukupuolen juridisen korjaamisen ja sukupuolen lääketieteellisen korjaamisen.
Seta muistuttaa Suomen käytäntöjen puutteista
Seta toteaa asiaa koskevassa uutisessaan, että Suomessa on puutteita translasten ja -nuorten, intersukupuolisten, sateenkaariperheiden ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien osalta. Translain kokonaisuudistuksen yhteydessä ei ratkaistu alaikäisten eikä ei-binääristen sukupuolten tunnustamista. Esiin nostetaan myös se, että eheyttämistoimintaa ei ole kielletty Suomessa.
Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo pitää autoritääristen poliittisten voimien nousua konkreettisena uhkana sateenkaari-ihmisille.
- Autoritääriset voimat jarruttavat edistystä myös Suomessa, mikä näkyy muun muassa hallituksen toimettomuutena sateenkaari-ihmisten oikeuksien vahvistamiseksi, Tarjamo toteaa.
EU:n perusoikeusviraston LGBTIQ-tutkimus: vihapuhe lisääntynyt
Tiistaina julkaistusta Euroopan unionin perusoikeusviraston järjestyksessään kolmannesta LGBTIQ-tutkimuksesta puolestaan käy ilmi, että yli kaksi kolmasosaa vastaajista kohtasi vihapuhetta, ja väkivalta lisääntyi merkittävästi verrattuna edellisen 2019 kyselyyn.
17.5.
Kansainvälinen homofobian, bifobian, transfobian ja intersukupuolisuusfobian vastainen päivä 17.5.
Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous puolestaan poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990, ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteellisen patologisoinnin päättymisen muistamiseksi luotiin vuonna 2005 kansainvälinen homofobian vastainen teemapäivä. Myöhemmin 17.5. vietettävän teemapäivän nimi laajeni kattamaan muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia.