17.5. on kansainvälinen homofobian vastainen päivä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 2

Kansainvälistä homofobian vastaista päivää on vietetty vuodesta 2005 lähtien 17. toukokuuta. Kansainvälisesti päivä sai nimekseen International Day Against Homophobia / IDAHO.

Viime vuosina merkkipäivän nimeen ovat tulleet mukaan myös trans-aihe ja biseksuaalisuus. Päivä tunnetaan nykyään laajasti nimellä kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä (engl. International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia).

Merkkipäivän tarkoituksena on herättää kaikenlaista toimintaa eri puolilla maailmaa, jotta valtaväestö saataisiin paremmin tietoiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta ja näiden kohtaamasta syrjinnästä ja homofobiasta.

Eri puolilla maailmaa järjestetään päivän teemaan liittyviä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Helsingissä ravintola dtm:ssä järjestetään illalla 1705-juhla, jossa mm. nimitetään jokavuotiseen tapaan homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Joensuussa päivän ohjelma on osa parhaillaan vietettävää Hohto-sateenkaariviikkoa. Jyväskylässä puolestaan Kirkkopuistossa järjestetään piknik. Tampereella ohjelmaa on työvähenmuseo Werstaalla. Turussa puolestaan käydään "Kyynelten kalliolla".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Merkkipäiväajatuksen "isä" on ranskalainen kirjailija/toimittaja Louis-Georges Tin. Päivämäärä 17.5. valittiin, koska Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990. Päivämäärä ei ole näin sidoksissa suoraan mihinkään valtioon ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteen homofobian päättyminen on myönteinen asia.

www.1705.fi

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • puppeliassi
  • 17.5.2013, 11.30
hyvä päivä tänään. aurinkoista ja lämmintä.
  • 2 / 2
  • ERKKI - VAASA
  • 18.5.2013, 0.46
Perjantaina 17.05.2013 kello 24.00 tulleissa radiouutisissa mainittiin että Georgian pääkaupungissa Tbilisissä oli viranomaisten luvalla järjestetty homofobian vastainen mielenosoitus. Kuinka ollakaan tuota luvallista mielenosoitusta oli tullut vastustamaan ortodoksipappien masinoima joukkio ja tuloksena oli että useita henkilöitä pahoinpideltiin.
Tämä osoittaa taas kerran kuinka kiihkouskonnollisuus ja avoin taantumus kulkevat aina käsi kädessä. Neuvostoajan jälkeen Venäjällä vahvistuneen ortodoksikirkon vahva vaikutus on osasyynä siihen että siellä sukupuoliset vähemmistöt ovat joutumassa tosiasiallisen vainon, kohta kait jo suoranaisten pogromien kohteiksi kuten juutalaiset 1800 - luvulla! Miksei tämä kielteinen kehitys säteilisi Georgiaankin vaikka se onkin itsenäinen maa ja muutama vuosi sitten kävi vielä lyhyehkön aikaa sotaakin Venäjää vastaan.
Venäjän ortodoksikirkko on muun muassa varoittanut suhteitten huononemisesta Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Taustavaikuttimena tuossa “varoituksessa” on kyse samaa sukupuolta olevien henkilöitten vihkimisestä avioliittoon mikäli tämä laki Suomessa hyväksyttäisiin. Siinäpä sitä onkin oikein jaloa ekumenian henkeä anno domini 2013.