Kansainvälistä homofobian vastaista päivää on vietetty vuodesta 2005 lähtien 17. toukokuuta. Kansainvälisesti päivä sai nimekseen International Day Against Homophobia / IDAHO.
Viime vuosina merkkipäivän nimeen ovat tulleet mukaan myös trans-aihe ja biseksuaalisuus. Päivä tunnetaan nykyään laajasti nimellä kansainvälinen homofobian, bifobian ja transfobian vastainen päivä (engl. International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia).
Merkkipäivän tarkoituksena on herättää kaikenlaista toimintaa eri puolilla maailmaa, jotta valtaväestö saataisiin paremmin tietoiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta ja näiden kohtaamasta syrjinnästä ja homofobiasta.
Eri puolilla maailmaa järjestetään päivän teemaan liittyviä tilaisuuksia ja tapahtumia.
Helsingissä ravintola dtm:ssä järjestetään illalla 1705-juhla, jossa mm. nimitetään jokavuotiseen tapaan homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Joensuussa päivän ohjelma on osa parhaillaan vietettävää Hohto-sateenkaariviikkoa. Jyväskylässä puolestaan Kirkkopuistossa järjestetään piknik. Tampereella ohjelmaa on työvähenmuseo Werstaalla. Turussa puolestaan käydään "Kyynelten kalliolla".
Merkkipäiväajatuksen "isä" on ranskalainen kirjailija/toimittaja Louis-Georges Tin. Päivämäärä 17.5. valittiin, koska Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990. Päivämäärä ei ole näin sidoksissa suoraan mihinkään valtioon ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteen homofobian päättyminen on myönteinen asia.